This is Mika

12.08.2019 20:29 4min luku 2

Tavoitteet ja niiden ympärille rutiinit

Hei!

Hyvin usein jutellessani ihmisten kanssa treenaamisesta, siirtyy aika lailla pian keskustelu siihen, miten ylläpitää motivaatiota treenaamiseen. Jos sitä oikein lähtee miettimään, niin totuus kyllä on, että useasti suurimpia kynnyskiviä hommassa onkin tuo motivaatio hiipuminen. Multa kysytään monesti miten saada into takaisin salilla käymiseen tai miten ylipäätään sitä voi ylläpitää vuodesta toiseen.

***

***

Itselläni on jo sen verran treenivuosia takana, että moni olettaa minulla olevan joku salainen resepti, jolla saadaan se kipinä syttymään ja liekki palamaan sellaisella tulella, että sinne salille on kiva mennä tekemään tulosta. Kieltämättä on sitä minullakin ollut ne ajanjaksot, kun ei aivan täyttä virtaa ole ollut salille menemiseen. Siinä mielessä olen aika ylpeä itsestäni, että niinäkin hetkinä on jostain saatu se energia revittyä, jotta ollaan päästy salille asti ja treenattua. Elämässä voi olla vaikeita aikoja, jolloin sali on prioriteettilistalla aika kaukana kärjestä. Tuolloin voi olla hyvinkin haastavaa lähteä jumppailemaan vaikka siitä itseasiassa tulisikin kohtuu hyvä fiilis ja ajatukset saataisiin edes hetkeksi muualle. Mutta ymmärrän varsin hyvin, että tuollaisina aikoina ei kovin hyvin pysty kukaan keskittymään täyspainoiseen treenaamiseen.

Kun elämän kiireisiin ja rytmiin saadaan mukaan treenaaminen, on välillä siltikin haasteellista pitää yllä se kipinä kovaan ja säntilliseen urheiluun. Ruokavalion ja tiiviin treenaamisen tarkka ylläpitäminen vaatii fokusta ja korkean tason halua tehdä sitä tosissaan.

Millä keinoin voidaan pitää yllä motivaatiota ja halua?

Tämä on hyvin olennainen kysymys ja se tulee monille mieleen jossain kohtaa harrastuksen edetessä. Miten motivoida itseään? Olen havainnut vuosien varrella niin omalla kuin valmennettavien ja ympärilläni olevien ihmisten kohdalla, että tavoitteet ja suunnitelmat päästä tavoitteisiin antaa aivan uskomattoman hyvän boostin tekemiseen.

Kun halutaan saavuttaa jotain, kannattaa asettaa itselleen tavoitteita. Ne voivat olla mitä tahansa. Lihasmassaa lisää kroppaan tai kiristellä kroppaa ja saada painoa alas tiettyyn määrään. Tavoitteena voi olla vaikka tiettyjen liikkeiden tuloshakuisuus. Saatat haluta penkkitulosta lisää tai saatat haluta päästä hyvään biitsikuntoon seuraavaksi kesäksi. Kaikki tällaiset tavoitteet ovat hyviä motivaation lisääjiä, joita kohti on helppo tehdä tarvittavia suunnitelmia.

Kun sinulla on tavoite, tarvitset suunnitelman

Voit itse suunnitella itsellesi treeni- ja ruokavalion tai voit hankkia sellaiset joltain personal trainerilta. Varsinkin silloin, kun olet maksanut ohjelmista rahaa, saa tällainen itseensä sijoittaminen tekemisen aivan uudelle tasolle. Ensinnäkin noudatat ohjelmia hyvin tarkasti ja pidät huolen, ettei niistä poiketa. Tämä luonnollisesti tuottaa tulosta ja näet kehityksen itsessäsi varsin nopeasti.  Jo pelkästään kehityksen näkeminen motivoi entisestään tekemään asiat huolella.

Myös treenaaminen valmiilla ohjelmalla saa sinut  viemään treenit takuuvarmasti  aina loppuun asti. Kun tavoitteille on laadittu tarkat suunnitelmat, pysyy intokin mukana eri tavalla.

Rutiinit koukuttaa

Tavoitteiden ympärille syntyy rutiinit ja sitä huomaa hallitsevansa itseään tarkasti. Tämän kaltainen itsensä kontrolloiminen tuntuu hyvältä. Olet itsesi herra ja päätät miten kehosi toimii. Et enää anna mielihalujen määrätä itseäsi, vaan sinä päätät mitä annat keholle.

Valmistat itse evääsi ja ravitset kroppaasi tietyssä rytmissä. Tämä saa kropan toimimaan äärimmäisen hyvin, sillä keho rakastaa rutiineja. Se toimii juuri halutulla tavalla ja pystyt näin viemään itseäsi kohti niitä tavoitteita, joita olet itsellesi asettanut.

Rutiinit päivässä. Eväät! Kylmälaukku on minullakin mukana joka kerta, kun lähden töihin. Näin minä itse määrään ja tiedän mitä syön.

Itselleen voi rakentaa säntillisen ja toimivan päivärytmin. Nämä päivän rutiinit ovat selkeitä ja niitä on helppo noudattaa. Tämäkin oman elämän hallitseminen tuntuu hyvältä ja koukuttaa, sillä se poikkeaa kuitenkin niin paljon sellaisesta satunaisesta rytmistä, mitä suurin osa meistä elää. Harvalla ihmisellä on ruokavalio ja treeniohjelma käytössään, jota noudattaa tarkkaan. Tällainen tarkkuus saa ihmisen tietyllä tavalla nauttimaan tekemisestä.

Kun sitten tällaiseen rytmiin ja rutiineihin ollaan päästy, tuo treenaaminen tuntuu niin luonnolliselta, että motivaatio mennä salille on potenssiin kymmenen. Sinne suorastaan haluaa mennä, jotta saa tuon ympyrän eheäksi ja keholle pääsee antamaan rasitusta. Kaikki nämä osa-alueethan ovat suunniteltu sitä varten, että päästään tavoitteisiin. Ei tarvitse enää miettiä miksi sitä vaivautuu tekemään näitä juttuja, koska nyt tähän kaikkeen on selkeä syy. Ilman syytä ei motivaatiokaan pysy korkealla.

Jokaisella huippu-urheilijalla on halu päästä omiin tavoitteisiin. Miksei sitten kenellä tahansa ihmisellä voisi olla tavoitteita? Jokainen meistä ansaitsee omat tavoitteensa ja niitä varten omat suunnitelmansa, oli ne miten vähäisiä tahansa. Jokaiseen välietappiinkin pääseminen on saavutus ja sen jälkeen laaditaan taas uudet suunnitelman kohti uusia tavoitteita!

-Mika

Kommentit (2)

Ladataan kommentteja...
Kommentteja ei voitu ladata. Yritä myöhemmin uudelleen.
{{ comment.author }} #{{ comment.id }} Vastaa

Vastaa

Kaikki kommentit tarkistetaan manuaalisesti ennen julkaisua.
Emme julkaise sähköpostiosoitettasi ulkopuolisille.
Avatar noudetaan sähköpostin perusteella Gravatar-palvelusta.

Luethan täältä kuinka käsittelemme henkilötietojasi.