This is Mika

15.11.2019 21:42 3min luku 2

Mitä kokemus tuo tullessaan?

Moro!

Kuntosaliharjoittelussa omakohtainen kokemus on kultaakin arvokkaampaa. Treenaamista voi opiskella loputtomasti, mutta teoria ei koskaan korvaa käytännön kokemusta. Kuka tahansa voi nimetä itsensä kuntosaliohjaajaksi tai personal traineriksi. Mikään laki tai säädös ei vaadi näille nimityksille minkään tason koulutus- tai työkokemuspohjaa.

***

***

Luonnollisesti kuntosaliharjoittelua on hyvä opiskella ja tutustua liiketekniikoihin, treeniohjelmien laatimiseen, treenijakoihin ja treenikiertoihin, kuten myös ravitsemukseen, ruokaohjelmiin, diettaamiseen ym genreen liittyviin asioihin. Tällainen tieto kokemuksen ohella on todella hyödyllistä.

Mitä kokemus tuo tullessaan versus puhdas kirjaviisaus?

Olen tästä ennenkin maininnut striimeissäni sun muissa kanavissa. Vuosien vankka omakohtainen kokemus opettaa asioita kantapään kautta. Sitä nimittäin oppii myös miten ei pidä tehdä asioita. Tällaista opetusta syntyy vain vuosien tekemisen tuloksena. Itse esimerkiksi opetan valmennettaville liiketekniikoita ja kerron, miksi mitäkin tulee tehdä. Pystyn kertomaan myös, mitä tapahtuu jos tekee asioita väärillä tekniikoilla, sillä olen ajan saatossa ehtinyt tehdä ja kokea yhtä sun toista.

Omat oppini olen haalinut alan ammattilaisilta jo toistakymmentä vuotta sitten ja kaiken itseoppimani olen sulattanut sinne sekaan. Dieetit ja kymmenet erilaiset treenimetodit ovat antaneet paljon kullanarvoista informaatiota, ja kaiken olen aikanaan kirjannut ylös, jotta olen myöhemmin voinut näitä samoja tietoja antaa eteenpäin.

Aloitteleva PT, jolla on vain kirjoista kerätty tieto osaa pitkälti neuvoa sen, mitä on teoriassa oppinut. Itse näen, että on iso etu osata neuvoa ihmisille, ei pelkästään miksi mitäkin asia PITÄÄ tehdä, vaan miksi asioita EI pidä tehdä tietyllä tavalla.

Vuosikymmenien kokemusta ja tietotaitoa ei ole mahdollista opettaa viikonloppukurssin aikana!

Kun tietää ja omaa kokemusta myös asioista, joita tulisi välttää, on helppo neuvoa toisia välttämään ne samat sudenkuopat, joihin itse on langennut. Jokainen vamma ja vastoinkäyminen opettaa ja kouluttaa. Jokainen omakohtainen virhe, jonka on aikanaan tehnyt, lisää tietoa, jonka voi jakaa toisille varoittavana esimerkkinä. Ei tällaisia asioita opeteta missään.

Itse olen hakannut päätäni seinään treenivuosien aikana satoja kertoja ja pohtinut miksi asiat eivät toimi, kun ne toisilla toimii. Olen joutunut yrityksen ja erehdyksen kautta opettelemaan asioita uudelleen ja uudelleen. Olen purkanut omat treenit palasiksi ja kasannut ne toiseen muotoon. Testannut eri metodeja ja tapoja, havainnut joitain hyviksi ja joitain hylännyt. Kaiken tiedon olen sisäistänyt ja karsinut turhan pois.

Testaaminen, analysointi, tulkinta ja lopulta opettaminen on itselläni verissä.

Kun valmennan ihmisiä tai suunnittelen uusia treeniohjelmia, -paketteja tai treenikokonaisuuksia, hyödynnän tuon peratun tiedon/kokemuksen ja tavallaan pureskelen sen ihmisille valmiiksi. Tällaisten asioiden takana on helppo seisoa, sillä niiden taustalla on sen verran vankka historia tekemistä. 🙂 Olen myös hurjan kiitollinen, että olen saanut, en pelkästään motivoituneita asiakkaita, vaan myös palautetta onnistumisista ja tyytyväisistä kokemuksista. Tämä lämmittää mieltäni, että olen saanut olla vaikuttamassa monen ihmisen tuleviin tavoitteisiin.

Laitetaan tähän vielä upotteena muutama viimeisin NyyssisLive -striimi, joissa vastailen chatissa esitettyihin kysymyksiin. Näitä on mukava kuunnella vaikka automatkoilla tai tehdessäsi jotain kotiaskareita jne.

Kommentit (2)

Ladataan kommentteja...
Kommentteja ei voitu ladata. Yritä myöhemmin uudelleen.
{{ comment.author }} #{{ comment.id }} Vastaa

Vastaa

Kaikki kommentit tarkistetaan manuaalisesti ennen julkaisua.
Emme julkaise sähköpostiosoitettasi ulkopuolisille.
Avatar noudetaan sähköpostin perusteella Gravatar-palvelusta.

Luethan täältä kuinka käsittelemme henkilötietojasi.