This is Mika

08.07.2016 14:34 4min luku 7

Mielesi on vahvin aseesi ja pahin vihollisesi

Moikka!

Otsikon mukaisesti, mielen voima on sanoinkuvaamaton. Sen avulla pystytään valtaviin suorituksiin mutta pahimmillaan se voi kääntää koko maailman sinua vastaan.

Treenimentaliteetti ja puhdas mieli

Ajatellaanpa näinkin yksinkertaista asiaa, kuin treenimentaliteettia. Itselläni hyvään treeniin vaaditaan fokus ja niin sanotusti puhdas mieli. Mikä ihmeen puhdas mieli? Kuvaillaan asiaa toisin päin. Puhtaan mielen vastakohta on tilanne, kun olet täynnä huolia, stressiä, elämäntilannetta, jossa huomion vie jokin epämiellyttävä asia. Olet salilla ja pääsi on täynnä ajatuksia ja huolia, jotka kalvavat mieltäsi. Sellaisessa tilanteessa ei ole kiva treenata. Itse en pystyisi keskittymään sataprosenttisesti treeniin, vaan tarvitsen puhtaan mielen, ilman huolia.

Puhtaalla mielellä pystyy fokusoida kaiken energian treeniin ja saada aikaseksi täydellinen, loppuunajettu fiilis treenin tuloksena. Ympäristötekijät eivät saa olla häiriöksi. Ympärillä olevat ongelmat ja niistä syntyvä stressi on iso ongelma, jos tarkoituksena olisi treenata ja kehittyä optimaalisesti.

13633405_10208038117885187_16777019_o

Mieli on vahva ase ja sen voi oikealla asenteella valjastaa tehokkaaksi tekijäksi. Kerron oivallisen esimerkin vuosien takaa. Mennään vuoteen 2000-2002, jolloin tuli paljon treenailtua Jukan kanssa. Tehtiin penkkiä yhdessä ja usein se äityi pieneksi kilpailuksikin. Jukka on aina ollut superlahjakas penkkaamaan ja hyvin nopeasti hän otti minut kiinni tuloksissa ja meni välillä ohikin.

Eräänä iltapäivänä jälleen treenasimme rintaa ja itselläni oli se kuuluisa huono päivä. Penkki ei tahtonut kulkea ja energiatasot olivat alhaalla. Työrytmi ja aikaset aamut toki olivat osatekijöinä nuutuneisuuteen, mutta myös fokus itsessään oli hajautunut. Noustiin tyypilliseen tapaan 10 toiston sarjoilla ja 10kg korotuksin isompiin painoihin ja lopulta olimme 170 kilon raudoissa. Tällä oli tarkoitus ottaa 1-2 toistoa ja tulla sitten muutamien pudotusten turvin alas. Pyramidityylisesti siis tapasimme treenata tuohon aikaan hyvinkin usein.

En tarkalleen muista montako toistoa Jukka tuolla 170 kilolla otti, saatan muistaa väärin, mutta yhden toiston muistaakseni hän otti. Itse menin vuorollani tangon alle ja täysin valmistautumatta psyykkisesti nostoon jäi tanko rinnalle. En siis saanut sitä ylös ja sehän harmitti. Kun edellisellä viikolla rauta tuntui kevyeltä ja nyt sitä ei saanut ylös, se suorastaan suututti. Asiaa ei helpottanut yhtään Jukan hersyvä nauru ja kommentit tyliin, ei se haittaa, tänään on vaan huono päivä. Ens kerralla sitten….

Paskan marjat, pyörin pari minuuttia ympäri salia ja latasin itseäni uusintaan. Hain kiukkua ja keskityin. Menin tangon alle, nostin tangon käsilleni ja punnersin pienen kiukun saattelemana kolme toistoa ylös.

Tämä esimerkkinä miten paljon mieli ja asenne voi vaikuttaa omaan tekemiseen. Pitää olla keskittynyt ja läsnä, kun treenataan. Jokaiseen sarjaan, tehdään sitten isoilla romuilla tai työstetään pitkää settiä, pitää fokus olla sata prosenttia.

Mielen mutkat ja sinne hukkuminen

Mieli voi tehdä myös tepposia. Ei ole lainkaan ihmeellistä, että esimerkiksi kehonrakennuskisoihin valmistautuvat kisaajat hyvin usein hankkivat itselleen valmentajan, sillä halutaan itselleen henkilö, joka näkee asiat ehkä objektiivisemmin kuin itse. Omaan tekemiseen voi sokeutua. Voidaan jopa tehdä vääriä ratkaisuja, koska nähdään asiat liian läheltä.

On tapauksia, joissa oma valmennus on mennyt siihen, ettei osata kiristää kun sitä pitäisi tai päin vastoin, ei osata höllätä vaan paukutetaan menemään kovempaa, vaikka moisella toiminnalla tehtäisiinkin itselleen vain hallaa. Itsensä valmentamisessa on omat riskinsä, sillä helposti mennään joko liian kovaa tai liian hiljaa ja pelistä ei koskaan katso takaisin sellainen kroppa johon voisi olla tyytyväinen. TAI kisaaja luulee koko ajan olevansa aikataulussa ja täyden kympin kunnossa.  Omaan tekemiseen hukkuu helposti eikä sieltä helpolla pääse pois.

Mieli temppuilee niin monella tavalla. Itselleen uskotteleminen on melkoinen taito. Moni osaa jopa itselleen valehtelun. Kun riittävästi valehtelee, sitä alkaa uskoa jo omiin valheisiinsa. Luullaan olevansa jossain asiassa täydellisiä eikä sitä kautta kyetä edes vastaanottamaan arvostelua tai kritiikkiä.

Fitnessurheilu on herkkää. Bodaus ja kaikki alalajit ovat täynnä arvostelua ja kritiikkiä. Henkilökohtaista tai ei, siellä mennään tunnetasolla ja kovaa. Olen tästä aiemminkin puhunut (Kertoako aina totuus? -bloggaus), että laji itsessään on arka ja synnyttää yhä arempia kilpailijoita. Fitness on niin arka laji, että jopa kaverit ja valmentajatkin pelkäävät sanoa ääneen faktoja. Kun sinne omaan mieleen ollaan hukuttu ja eletään omassa kuplassa, on varsin mahdollista, että kuplan puhjetessa pahoitetaan mieli.

Kun oma mieli järkkyy se voi oireilla monella tapaa. Tunnen tapauksia, joissa avoin ja suhteellisen iloinenkin mieli on syystä tai toisesta muuttunut ja pahaan oloon haetaan syyllistä yhteiskunnasta. Nähdään vain ympärillä olevia syyllisiä eikä ymmärretä, että perimmäinen syy on omien korvien välissä, omassa asenteessa. Katkeroituminen voi olla yksi tekijä. Ei päästä yli jostain vanhasta ja asian muhiessa pään sisällä se synnyttää lisää vihaa ja pahaa oloa.

Eikö juuri siinä Vihdin surmatapauksessakin taustalla ollut katkeroitumista ja kaunaa viranomaisia ja yhteiskuntaa kohtaan? Mieli on pahimmassa tapauksessa kieltämättä pahin vihollisesi.

Elämänasenne positiiviseksi

On kieltämättä taito ottaa rennosti ja nauttia elämästä. Siihen pystyy aika harva enkä itsekään aina pysty olemaan niin huoleti, kuin haluaisin. Huoleton ja positiivinen elämänasenne on kyllä valtava voimavara. Se antaa paljon energiaa jota voi sitten kanavoida vaikka mihin hyvään.

Mieli on metka juttu. Että tällaista vilosovointia tänään. Nyt kaikki valjastamaan se oma mieli ja asenne niin, että saatte lisäenergiaa ja voimaa omiin tekemisiinne. Treenaajat varmaan tietävätkin, miten paljon oikealla asenteella voidaan saavuttaa.

***

Tähän ihan loppuun vielä tuo mainio tarjous, ”osta yli 50€ ja saat 10€ alennusta kun meet tuosta alla olevasta kuvasta tukun sivuille ja kassalla alekoodilaatikkoon sana: MIKA

13584731_10208024551906046_8374171888487350084_o

Kommentit (7)

Ladataan kommentteja...
Kommentteja ei voitu ladata. Yritä myöhemmin uudelleen.
{{ comment.author }} #{{ comment.id }} Vastaa

Vastaa

Kaikki kommentit tarkistetaan manuaalisesti ennen julkaisua.
Emme julkaise sähköpostiosoitettasi ulkopuolisille.
Avatar noudetaan sähköpostin perusteella Gravatar-palvelusta.

Luethan täältä kuinka käsittelemme henkilötietojasi.