This is Mika

04.08.2008 18:46 2min luku 2

Egotreenit bongattu

egoreenari2.jpg

Eilen salilla oli surkuhupaisaa nähtävää. Pari sälliä jalkojen kimpussa. Vaikka kyseessä piti olla todennäköisesti jalkatreenit, ei siinä paljoakaan reidet olleet aktiivisena.

Kysyn aivan ensimmäiseksi näin retorisesti, että mitä kukin hakee salilta? Voimaa? Lihaksia? Kestävyyttä? Ehkä kaikkea näitä? Tällöin treenien pitäisi olla juuri näiden ominaisuuksien hakuisia, ei mitään muuta.

Nämä poijjaat aloittivat jalkaprässillä. Limppua lisättiin tasaisesti 50, 100, 150, 200 kiloa… Mitä enemmän painoa laitettiin sitä lyhyemmäksi liike jäi. Lopuksi tämä hurjempi isäntä oli lätkinyt limppua laitteeseen noin 380 kilon verran. Jalat tällä hurjimuksella oli laatua uimarin (ei millään pahalla) ja siltikin malmia piti kasata koneeseen kuin Ronnie Coleman konsanaan.

Sitten se sarja. Ennen nostoaan tämä kaveri pyysi jopa kolme muuta jamppaa varmistamaan sarjansa. Painot jalkojen varaan ja menoksi. Kylläpä katselin lievästi sanottuna järkyttyneenä, kun tämä treenaaja teki sellaisia lyhyitä ”polvenjoustoja” viitisen toistoa sillä noin 400 kilolla. Ei siinä ollut järjen hiventäkään.

Ensinnäkin, jos haluaa lihasta taikka voimaa kehittää, tulee teenata juuri niin isoilla painoilla, joilla liikkeet pystyy tekemään puhtaasti. Toiseksi, loukkaantumisriski on huiman korkea juuri tuollaisilla ylisuurilla painoilla ja epäpuhtailla liikkeillä. Nivelet, jänteet ja jopa luut ovat kovan ja täysin turhan rasituksen alla. En halua morkata taikka loukata ketään nuorta treenaria, jolla on hurja himo ja draivi saada lihaksia ja voimaa, mutta järki käteen hei! Tämä kirjoitukseni olkoon vain opetukseksi kaikille niille, jotka itsensä tästä tunnistavat.

Jostain on aina lähdettävä ja halu kehittyä on suuri. Siihen ei vain päde: isot painot= isot lihakset, ainakaan harrastuksen alkuvaiheessa. Enneminkin isot painot= iso ego. Egotreenaustahan tuo isoilla painoilla heiluminen on jos mitään, jos ei ole vielä kehittynyt tarpeeksi vahvaksi tai tekee liikkeet totaalisen epäpuhtaasti.

Optimaalista kehitystä varten on treenattava oikein, syötävä runsaasti ja levättävä tarpeeksi. Kehoa on opittava kuuntelemaan. Unohtakaa egoilut isojen painojen kanssa. Älkää ihmeessä kilpailko kuka saa eniten rautaa missäkin liikkeessä vaan kilpailkaa itseänne vastaan.

No niin isälliset neuvot annettu, nyt treenaamaan kovaa, mutta fiksusti. 🙂

Kommentit (2)

Ladataan kommentteja...
Kommentteja ei voitu ladata. Yritä myöhemmin uudelleen.
{{ comment.author }} #{{ comment.id }} Vastaa

Vastaa

Kaikki kommentit tarkistetaan manuaalisesti ennen julkaisua.
Emme julkaise sähköpostiosoitettasi ulkopuolisille.
Avatar noudetaan sähköpostin perusteella Gravatar-palvelusta.

Luethan täältä kuinka käsittelemme henkilötietojasi.