This is Mika

27.08.2014 20:37 3min luku 44

Älä tee niin kuin mä teen...

Moi!
On paljon sellaisia juttuja, joita pro ukot tekee ja joita ei missään nimessä suositella ainakaan aloittelijoille. On liikkeitä jotka tehdään puhtaalla tekniikalla ja on liikkeitä joihin voidaan soveltaa epäpuhdasta tekniikkaa. Pitkään ja hartaasti treenanneet monasti ovat löytäneet itselleen paljonkin eri tekniikoita, joilla on tekniikan hajottamisella saatu aivan uusi tuntuma. Itse esimerkiksi olen saanut ylätaljaan ihan erilaisen tuntuman ja samalla selkääni kehityksen, kun olen tarkoituksella rikkonut tekniikkaa. Teen ylätaljan niskan taakse hyvinkin epäpuhtaasti ja käytän liikkeessä paljon liikemomenttia. Näin ollen pystyn käyttämään todella massiivisia painoja ja pitkiä sarjoja. Jos tekisin puhtaalla tekniikalla saman liikkeen, lyhenisi toistomäärät ja sarjapainot olisivat varmasti kolmasosa siitä mitä nyt kykenen käyttämään.
Tämä ei kuitenkaan tarkota, että sitä voisi kuka tahansa lähteä testailemaan ja hyödyntämään samaa tekniikkaa. Moinen ei välttämättä edes toimisi kaikilla. Mulla on monta treenikaveria, jotka eivät edes saa kyseisellä raa’alla vetämisellä niskantaakse mitään tuntumaa selkälihaksiin. Ja painotan nyt, että varsinkin aloittelijoilla liike voi olla jopa vahingollinen jos perustekniikat eivät ole ensin hallinnassa.
Tarkoitus ei siis ole rikkoa paikkoja, vaan kehittää niitä ja väärin tehtynä jotkut liikkeet voivat hyvinkin aiheuttaa sen. Varsinkin jos rautaa aletaan lataamaan enemmän niin siinä voi olla fataalit seuraukset. Itse aina opetan esim juuri ylätaljan niin, että se tehdään puhtaasti ja tuntumalla. Kun tämä ollaan masteroitu ja selkä on saanut ajan kanssa lihasmassaa sekä liikeradat ja lihaskontrolli on huomattavasti kehittynyt, voidaan halutessaan lähteä kokeilemaan erikoisempia juttuja.
Olen itseasiassa saanutkin monilta runsaasti palautetta juuri tuosta ylätaljatekniikasta ja lapiokahvan käytöstä niskantakaa vedossa. Moni pitkään treenanneena ja paikoillaan tahkoneena on saanut aivan uutta tuntumaa juuri tällä cheattaus tekniinkalla jota itse käytän. Se on nyt ollut minulla käytössä useamman vuoden ja noin 80% selkätreeneistäni aloitan juuri ylätaljavdeoilla lapiokahvalla niskan taakse.
Älä tee niin kuin mä teen, vaan kuten mä neuvon!
heavy mofo2
Teen siis selkääni ”väärällä” tekniikalla, suurimman osan treeneistä aivan samoilla liikkeillä ja liian suurilla painoilla. Siltikin saan selkääni aivan sairaan kovan tuntuman, selkäni on kasvanut senttejä jo muutaman vuoden perätysten ja kehittyy koko ajan lisää sitä rataa kun vaan jaksan treenata. Voidaan siis todeta, että mitkään teoriat eivät päde kun salilla treenataan. Joillekin lihaksille voidaan vuodesta toiseen tehdä hyvinkin samantyyppisiä treenejä ja rikkomalla tekniikoita. Kun taas toisille lihaksille juuri monipuolinen treenaaminen, runsaat eri liikkeet, voiman ja volyymin vaihtelut ja tuntumahakuisuus on ainoa keino kehittyä.
Itse näen asian niin, että jokaiselle lihakselle on vain löydettävä se oma prosessi, jolla lihas saadaan kasvamaan. Mitään suoranaista ohjetta ja periaatetta ei ole olemassa, koska niin erilaisia ihmisten lihakset ovat ja reagoivat eri tavalla eri ärsykkeisiin. Jokainen oma taktiikka jokaiselle lihakselle on vain löydettävä yrityksen ja erehdyksen kautta.
Tänään oli selkäjumpat ja ekana liikkeenä tehtiin ylätaljaa. Tallennettiin pari kovinta settiä ja yksi cool down setti niiden jälkeen. Setit kaikenkaikkiaan olivat seuraavanlaiset:
ylätalja niskantaakse (lapiokahva):

 • 15x60kg
 • 15x70kg
 • 15x80kg
 • 15x90kg
 • 15x100kg
 • 15x130kg
 • 10x160gk
 • 15x100kg

Paljon siis sarjoja varsinkin alkupäässä pienemmillä painoilla. Pointtina oli niillä saada lihakset lämpimiksi. Toka liike oli T-kulmasoutu ja siinä setit:
T-kulmasoutu sarjat:

 • 15x25kg
 • 15x45kg
 • 15x70kg
 • 15x95kg
 • 10x120kg
 • 10x95kg

Kolmas liike oli vipuvarsi kulmasoutu ja setit menivät näin:
Vipuvarsi kulmasoutu/per puoli:

 • 15x35kg
 • 15x45kg
 • 15x70kg
 • 15x90kg

heviweits
Loppuun pari sarjaa pulloveria ristikkäistaljassa ihan vain sellainen pumppifiilistely.
Tässä video siitä ekasta liikkeestä ja kolmesta vikasta setistä (tästä tulee varmasti keskustelua jälleen):

Kommentit (44)

Ladataan kommentteja...
Kommentteja ei voitu ladata. Yritä myöhemmin uudelleen.
{{ comment.author }} #{{ comment.id }} Vastaa

Vastaa

Kaikki kommentit tarkistetaan manuaalisesti ennen julkaisua.
Emme julkaise sähköpostiosoitettasi ulkopuolisille.
Avatar noudetaan sähköpostin perusteella Gravatar-palvelusta.

Luethan täältä kuinka käsittelemme henkilötietojasi.