This is Mika

04.06.2013 10:00 2min luku 38

Palautuminen määrää tahdin

Helou!

EAA:t jatkaa voittokulkuaan Fitnesstukulla. Välttämättömiä aminohappoja on saatava, jotta kovista treeneistä palautuu mahdollisimman nopeasti. Itse olen käyttänyt Amino-Pro Essentialia seuraavanlaisesti:

  • Jos ei muita aminohappoja käytössä olen Amino-Pro:ta ottanut 1 mitalisen ennen treeniä, 3 mitallista treenien aikana ja palkkariin sekoittanut 2-3 mitallista.
  • Jos mukana ollut esim octane, Amino-Pro:ta 1 mitallinen ennen treeniä ja 3 mitallista palkkarissa. Octanea treenien aikana 3-6 mitallista.

amino pro essentials 3 kahden hinnalla

Maksimaalinen kehitys on pitkältä kiinni palautumisesta. Treeneistä palautuminen sanelee, kuinka tiukalla frenkvenssillä voit treenata ja kuinka usein. Lihasta ei kannata rääkätä uudelleen, jos se on edellisestä treenistä tulehtunut tai kipeä, loukkaantumisriskit kasvavat. Kevyttä ja palauttavaa jumppaa, joka saa veren kiertämään, voi toki harrastaa, mutta kovaa ei saa kipeää lihasta treenata.

Palautumisen nopeus vaihtelee eri ihmisillä riippuen treenitaustasta sekä iästä. Vanhetessa palautuminen luonnollisesti hidastuu. Elimistö myös tottuu tietynlaiseen ärsykkeeseen ja hermottaa tällöin lihaksen siihen niin, että lihas ei ota osumaa yhtä kovasti kuin ensimmäistä kertaa tehtäessä. Juokseminen on hyvä esimerkki. Kun lähdet pitkän tauon jälkeen lenkille, ensinnäkin väsähdät nopeasti ja lihakset ovat kipeät monta päivää. Palautuminen ekasta lenkistä vie aikaa. Kun olet juossut pari, kolme viikkoa, huomaat jo eron. Et väsy niin nopeasti, keho oppii rytmin ja tekniikan, käyttää energiaa vähemmän ja lihas hermottuu tietylle ärsytykselle, joten palautuminenkin on nopeampaa.

Kehonrakentaja pyrkii lihasta muokatessaan tekemään juuri päinvaistoin. Lihaksen ei nimenomaan pidä hermottua ja tottua ärsykkeeseen, sillä kun se tottuu, se ei myöskään vastaanota ärsytystä. Huomaat tämän usein, kun teet salilla jonkun uuden liikkeen, jota et ole tehnyt vuosiin tai jota teet ensimmäistä kertaa. Lihas kipeytyy totaalisesti sellaisen treenin jälkeen. Tutuilla liikkeillä sama lihas ei kipeydykään samalla tavalla, ellet tee jotain selkeästi rutiinista poikkeavaa. Adaptoitumista on siis vältettävä. Niin kauan kun treeneissä mukana on variaatioita, joutuu lihas tekemään enemmän työtä sekä toimimaan mukavuusalueen ulkopuolella.

Vaihtele liikkeitä, vaihtele intensiteettiä. Tee välillä raskaita treenejä ja vastapainoksi tee shokkihoitona brutaalia volyymiä. Sotke pakkaa tekemällä sinne tänne väliin erikositekniikoilla höystettyjä treenejä. Hyödynnä gymlogeista liikkeitä ja varioi. Käytä mielikuvitusta. Niin kauan kun treenaat monipuolisesti, maksimoit työmäärän lihaksellesi, kun et päästä sitä tottumaan koskaan treeneihisi.

Palautuminen jälleen kerran kuitenkin määrää tahdin. Voit hioa palautumisen itsellesi optimaaliseksi, kun käytät oikeita lisäravinteita, syöt riittävän usein sekä annat elimistölle lepoa. Näillä työkaluilla et voi epäonnistua.

Kommentit (38)

Ladataan kommentteja...
Kommentteja ei voitu ladata. Yritä myöhemmin uudelleen.
{{ comment.author }} #{{ comment.id }} Vastaa

Vastaa

Kaikki kommentit tarkistetaan manuaalisesti ennen julkaisua.
Emme julkaise sähköpostiosoitettasi ulkopuolisille.
Avatar noudetaan sähköpostin perusteella Gravatar-palvelusta.

Luethan täältä kuinka käsittelemme henkilötietojasi.