This is Mika

06.08.2013 10:08 3min luku 45

Ylimääräinen vaihde silmään

Moi

Puhutaan aina, että treenaa kovaa. Se on silti suhteellista ja jokaisen kohdalla oma ”kova” treeni on yksilöllistä. Usein katselen jonkun Hulkin sairaita giant-settejä kauhulla, sillä oma cardio ei riitä sellaiseen. Se mitä Hulkki tekee voi olla mahdoton minulle, mutta hänelle itselleen se on normitreeni. Kropan voi tietty ajaa minkälaiseen treenityyliin tahansa ja siihen kasvaa melko nopeasti toleranssi. Kroppa mukautuu ja jaksaa pidempään.

Lihaskasvun kannalta on ensiarvoisen tärkeää, että haetaan treeneistä elementtejä, jotka lisäävät tätä toleranssia, mutta myös yllättää lihaksistoa ja hermotusta. Oli treenityylisi mikä tahansa, tärkeintä on kuitenkin tehdä treenit kovaa ja oman maksimikapasiteetin äärirajoilla.

hard

Siinä vaiheessa kun sinuun sarjan aikana alkaa sattua, siinä vaiheessa pitäisi vielä tehdä lisää toistoja. Se kivun ylittäminen on tärkeää. Irtaudu sieltä mukavuusalueelta ja kehitys on taattu.

Tässä meikäläisen selkäsetti dieetillä. Mennään sillä kutosvaihteella ja ajetaan elimistöä yli mukavuusalueen.

Kivunsietokykyä nimenomaan treenatessa pystyy kehittämään melkoisesti. Jokaisella on siihen omat keinonsa. Löydä oma metodisi sulkea kipu ulkopuolelle niin huomaat, että kipu syntyy aivoissa. Sitä pystyy viemään sarjat huomattavasti pidemmälle, kun saat itsesi suggestoitua kivun yläpuolelle.

Lihas kasvaa, kun sitä rasitetaan. Itse olen huomannut, että on melkeinpä ihan sama montako eri liikettä teet, pääasia on, että väsytät lihaksen kunnolla. Tästä on väitelty iät ja ajat, miten montaa eri liikettä lihakselle pitää tai tulee tehdä, että saadaan lihakselle se optimaalinen ja joka-alueelta kattava rasitus. Itse olen hieman mennyt suuntaan less-is-more kuin että more-is-more. Nuorempana tein lihaksille hurjan määrän eri liikkeitä, eri suunnista ja sarjoja sekä toistoja tuli paljon. Nykyisin asiat ovat yksinkertaistuneet. Vaikka toistoja ja sarjoja on paljon yhä treeneissäni mukana, olen liikkeiden kirjoa vähentänyt huomattavasti. En kuitenkaan tingi monipuolisuudesta ja syklitän treenejäni niin, että noin 2-4 viikon välein shokeeraan erikoistekniikoilla lihaksiani, jotta adaptoitumista perusliikkeisiin ei tapahtuisi liikaa. Muuten kuitenkin pidän treenini hyvin simppelinä, vaikka moni ei tällaista treenityyliä suosikaan.

Perustreenikaudella saatan tehdä selälle esim vain kaksi liikettä, ylä- ja alataljan. Se mikä kuitenkin on samalla huomioitava, teen sarjoja huomattavan määrän ja toistoja tulee vähintäänkin sama määrä jos tekisin esim 4 liikettä 4×12-15 sarjoilla. Olen havainnut lihaksien saavan hyvinkin laaja-alaisesti rasitusta ja vähintäänkin yhtä kipeiksi ne menevät riippumatta liikkeiden määrästä.

hard2

Rinnalle saatan tehdä vain penkin ja siltikin koko rinta, ylhäältä alas, on kipeänä seuraavana päivänä. Mutta älä luule, että siinä pääsisi yhtään helpommalla. Ei, jos liikkeitä on yksi, se tehdään alusta loppuun täysillä ja yhtään tinkimättä. Se kivun määrä on lihaksessa on turruttava ja halu lopettaa kesken on koko ajan läsnä. Siinä mitataan se tahdonvoima ja halu kasvattaa lihaksia ja voimaa, kun kykenet kivun keskeltä tekemään yhä uuden ja uuden sarjan. Siinä vaiheessa kun toinen alkaa kivun vuoksi kiemurtelemaan ja tekniikka hajoilee, sinä kestät sen kivun ja pidät tekniikan kasassa ja teet vielä viisi toistoa päälle. Ne toistot ovat niitä joilla se lihas kasvaa. Jos lopetat jokaisen sarjan aina siinä vaiheessa kun sua alkaa sattua, et kehitä lihaksiasi yhtään mihinkään. Se on kylmä fakta.

Muista rakentaa itsellesi omat rutiinit. Ennen treeniä, kiskaiset boosterit naamaan tai juot kupin kahvia. Himassa tuntia ennen juot aminohapot ja treenien aikana tankkaat niitä lisää ja annat elimistöllesi lisää työkaluja kestää kovat treenit. Trrenien jälkeen palkitset lihaksiasi kunnon laadukkaalla palkkarilla jossa on mukana riittävästi hyvälaatuista proteiinia, maltoa ja kreatiinia. NÄillä et voi mennä pieleen ja voin luvata, että kaikki se lajille omistautuminen tulee vuosien päästä maksamaan itsensä takaisin!

Kovia treenejä kaikille, minä lähden tästä kiskaisemaan kovan käsitreenin ja sen jälkeen käyn hierotuttamassa kaposen selkäni auki. Pikkasen on selässä spasmeja, jotka pitää runnoa puhki.

Kommentit (45)

Ladataan kommentteja...
Kommentteja ei voitu ladata. Yritä myöhemmin uudelleen.
{{ comment.author }} #{{ comment.id }} Vastaa

Vastaa

Kaikki kommentit tarkistetaan manuaalisesti ennen julkaisua.
Emme julkaise sähköpostiosoitettasi ulkopuolisille.
Avatar noudetaan sähköpostin perusteella Gravatar-palvelusta.

Luethan täältä kuinka käsittelemme henkilötietojasi.