This is Mika

05.04.2015 10:26 5min luku 28

Uusia makuja, patukkadiilejä ja höpinää ravinnon tärkeydestä

Moi!
Pistetään tähän alkuun heti pikku mainos, koska koen tän olevan ihan mainostamisen arvoinen juttu! Nimittäin monille tuttu patukkamerkki, Goodlife, on saanut jo älyttömän laajaan makuvalikoimaan pari uutta ihan käsittämättömän herkullista makua.
Salty Liquoric Sensation sekä Rasberry Liquorice Twist ovat törkeen hyvänmakuisia, jos diggaa lakritsasta. Oon maistanut näitä ja täytyy sanoa, että nää vie kielen mennessään! Goodlifella on muutenkin jo tosi kattava makuvalikoima, mutta näköjään nää vaan osaa yhdistellä lisää herkullisia makuja. Eipä tartte ostella karkkia, kun tällaisia vaihtoehtoja on tarjolla! Suosittelen!
Käy tilaamassa bannerin kautta itselles testiin nää uudet maut!!
goodlifenew
Nyt jos koskaan kannattaa muutenkin olla nopea, sillä tukulla on vielä pääsiäisdiilinä kaikki patukat (ei quest nutrition) -30% alennuksessa! Diili on voimassa 6.4 asti eli maanantai-iltaan 23:59 mennessä ehdit kopata tän diilin käyttöösi. Banskua vaan laulattamaan! Eiks jeba!?
-30pinnaa
Allright, siinä oli hyvät diilit tosiaan ja itse todellakin oon ihan myyty noille goodlife-patukoille. Kyllä noita mielellään popsii, kun vielä on protskut kohdillaan ja toimii hyvin sellaisissa tilanteissa, kun ei aina ole mahdollisuus säännölliseen safkaamiseen.
Pyhä Kolminaisuus
Oon kyllä huomannut, että ravinnon nauttiminen säännöllisesti on ehkä tärkeimpiä elementtejä lihaksen kasvatuksessa treenaamisen ohella. Vanha ”pyhä kolminaisuus”: treeni, ravinto ja lepo ovat lähes kliseeksi asti toitotettu asia, mutta se on yksinkertainen totuus. Ilman eheää kolminaisuutta ei kokonaisuus toimi. Kolmen kimppa.
Ravinnon tärkeys
Aikanaan ihmettelin, että vaikka kuinka kovaa treenasin, kehitystä ei tullut kuin hitaasti. Vasta Aki Mähösen tavattuani, valkeni koko ravinnon merkitys minulle. Treeni ja lepo ei riittänyt, kun ravintopuoli oli totaalisen hukassa. Olin siinä vaiheessa harrastanut salia jo 12 vuotta! Tottakai lihasta oli sinä aikana tullut, mutta ne kynnykset, jotka piti ylittää, eivät millään ylittyneet.
Söin aivan liian vähän ja harvakseltaan ja käytännössä aivan vääriä ravintoaineita. Paljon hiilaria ja rasvaa. Eineksiä tuli syötyä useasti ja silloisen työpaikan vieressä nökötti vielä Hese, joten lounaaksi hyvinkin monasti meni hamppariateria. Ei ihme, että homma polki paikoillaan.
Suurin kehityksen este on monelle se, että luullaan syövänsä riittävästi, mutta todellisuudessa syödäänkin aivan liian vähän. Lihasten kasvatukseen ei riitä, että syö kaksi puolikkaan hevosen kokoista ateriaa. Uskokaa tai älkää, jo pelkästään jakamalla kaksi isoa ateriaa vaikka 4 pieneen ateriaan, saadaan elimistö toimimaan aivan eri tavalla. Olen tämän testannut ihan itse ja huomannut eron.
Vatsalaukku venyy helposti, jos ahdetaan pöperöä kupu umpi täyteen. Pitkät ateriavälit hidastavat aineenvaihduntaa ja sillä on aikuisten oikeasti iso merkitys minkälainen kehon koostumuksesi jatkossa tulee olemaan. Pienet ateriat toimivat metaboliikan ylläpitäjänä. Kun aineenvaihdunta toimii, myös elimistö toimii ja itseasiassa polttaa rasvakudosta.
Usein kehoitetaan syömään silloin kun on nälkä. Se on totta. Tosin tässäkin piilee pieni pulma. Nälkä voi tulla, mutta jos ei syö, se myös menee ohi. Oletko huomannut joskus, kun kiireessä lähtee liikenteeseen syömättä aamupalaa, voi jossain vaiheessa tulla tämä nälän tunne, mutta se meneekin pian ohi ja sen jälkeen voi painaa vaikka pitkälle iltapäivään ilman mitään nälkään viittaavaa? Elimistö on tässä tilanteessa säästöliekillä ja se tarkoittaa kataboliaa.
Insuliini
Tiedän monia kiireisiä ihmisiä, jotka syövät vasta illalla kunnon aterian. Päivä mennään kahvilla ja pullalla. Aamulla ollaan juotu kahvit ja lasi tuoremehua. Kahvitauoilla vetäistään sumpit ja dallaspulla. Tämä jos mikä on omiaan keräämään rasvakudosta elimistöön. Hiilari ja rasva toimivat mainiona rasvan kerryttäjänä. Varsinkin hiilari. Insuliini hyökkää tasaamaan verensokeria ja samalla insu toimii varastointihormonina eli muuntaa hiilarin rasvaksi elimistöön. Katsos ”pahan päivän varalle”. 🙂
Luolamiehen geenit
Meillä on yhä ne luolamiehen geenit DNA:ssa. Rasva oli elintärkeä elementti kehossa silloin, kun ravinto oli niukassa. Rasvakudoksella elettiin ne ajat, kun ravintoa ei saanut riittävästi ja näin elimistökin oppi sen, että rasvaa pitää varastoida aina, kun se on mahdollista.  Nykypäivänä ravintoa saa kaikkialta, mutta elimistössä on yhä se moodi päällä, että se kerää rasvakudosta aina kun tarve vaatii.
Mikä se tarve sitten on? 
Jos ollaan syömättä pidemmän aikaa, tämä luolamiesgeeni käynnistyy heti. Päivä syömättä ja illalla suklaata naamaan, niin voit pian huomata elimistön keränneen rasvakudosta melkoisesti ihon alle. Elimistö luulee pidempien taukojen kohdalla, että tarve varastoida rasvaa on jälleen käsillä. Luolamiehen paasto johtui ympäristötekijöistä, meillä paasto on valintakysymys. Luolamies selviytyi niistä vain sen rasvakudoksen avulla, nykyään ravintoa saakin joka suunnasta, mutta ravinnon laatu ja ateriavälit sotkevat vanhaa mekanismia pahasti ja siksi laardia syntyy kohtuuttoman helposti.
Jos joku vielä luulee, että olemalla syömättä, laihtuu, on pahasti väärässä. Kyllä, sitä laihtuu, juu, mutta täysin vääristä paikoista. Oletko kuullut laihasta läskistä? Tämä laihaläski luulee olevansa timmi ja hoikka, mutta todellisuudessa kehon koostumus voi olla yllättävääkin luettavaa. Vaatteet päällä oleva laihaläski on hoikan ja terveen näköinen, mutta totuus on, että kehossa on liian vähän lihasmassaa ja liikaa rasvakudosta. Jopa viskeraalisen rasvan määrä voi olla huomattava.
Get the picture?
Laiha, mutta myös erittäin pieni lihasmassa:
skinny-fat
Vasen: laiha jälleen, mutta lihakseton. Oikea: Kehon lihasmassa huomattavasti korkeampi ja todennäköisesti matalampi rasvakudosprosentti.
pakarat
Terveen ja hoikan näköinen keho, jossa optimaalinen määrä lihasmassaa:
not skinnyfat
Jees, että tällaista pohdintaa tällä kertaa.
Summaus tästä on siis, että:

  • kannattaa syödä useammin, kuin kerran tai kaksi päivässä.
  • Ylläpidä aineenvaihduntaa, niin elimistö toimii hyvin.
  • Katso että saat riittävästi proteiinia, varsinkin jos urheilet paljon, vähintään sen 2g/painokilo.
  • Jos syöt paljon hiilaria, esim bulkilla, koita välttää rasvaa ruokavaliossa.
  • Makroista rasva ja hiilari on isoissa määrissä aina huono yhdistelmä.

Tällä kertaa ei muuta, hyviä jumppia kaikille ja munakasta pääsiäistä! Pistekäähän banskua laulamaan ja hommatkaa nuo patukat!! Nami nami!! 😀

Kommentit (28)

Ladataan kommentteja...
Kommentteja ei voitu ladata. Yritä myöhemmin uudelleen.
{{ comment.author }} #{{ comment.id }} Vastaa

Vastaa

Kaikki kommentit tarkistetaan manuaalisesti ennen julkaisua.
Emme julkaise sähköpostiosoitettasi ulkopuolisille.
Avatar noudetaan sähköpostin perusteella Gravatar-palvelusta.

Luethan täältä kuinka käsittelemme henkilötietojasi.