This is Mika

04.12.2013 19:17 3min luku 68

Treenaamisen alkujuuret

Terve!

Tänään piti mennä salille, mutta nukuin sitten liian pitkään enkä enää ehtinyt jumpille, kun piti jo siipasta työmaalle. Huomenna pitääkin sit tehdä selkä ja kädet, kun alunperin tänään olis ollut selkä vuorossa ja kädet huomenna. Eipä tuo haitanne, kyllä se uni tulee aina tarpeeseen ja nukkuessahan lihas kasvaakin vai miten se meni? Lähdetääs taas treenaamisen alkujuurille pienen pohdinnan ja filosofoinnin voimin.

Motivaatio

Kaikilla tulee jossain vaiheessa ”treeniuraa” sellainen fiilis, että joutuu hakemaan sitä motivaatiota treenaamiseen. On sitä kieltämättä itselläkin silloin tällöin fiilis, ettei jaksais mennä salille. Toisinaan on ihan järjetön draivi treenata ja sitä käykin monta päivää putkeen jumppaamassa. Joskus yhden lepopäivän jälkeen saattaa iskeä täysin päinvastainen olotila. Esim jos oon laiskotellut koko päivän himassa mässytellen mitä kaapista löytyy, voi itselleni olla hankala ottaa niskasta kiinni ja lähteä salille hikoilemaan.

Motivaatiota tulee haettua ammattilaisten treenivideoista. Nappaa pari rahkapurkkia naaman eteen ja istuu koneelle kattomaan vaikka Kai Greenen filosofointia bodauksesta tai tsekkaa Yatesin Blood and Gutsia. Asenne syntyy ja motivaatio herää melkoisen nopeasti näillä metodeilla. Sitä sanoo pian itselleen, nostahan nyt se läskiperse ylös siitä ja mene salille!

Mitä vielä odotat? Laiska menee salille nyt!

migel2

Motivaatio on kieltämättä tärkeää, jos haluaa tulosta ja kehitystä saada aikaseksi. Pikku väsymys ei riitä syyksi jäädä kotiin. Ota vartin nokoset ja nouse ylös. Varmasti on pirteämpi olo. Keität kunnon vahvat kahvit ja alat pakkaamaan tavaroita kassiin. Pistät palkkarit ja muut treenin aikana juotavat ravinteet sheikkereihin. Voit juoda jotain loadereita kahvin sijasta tai jopa sen kylkeen kiskaista kunnon PWO:T niin kyllä rupeaa veri kiertämään. Selaa vaikka alan lehtiä tai tosiaan tubesta jotain motivaatiovideoita. Kyllä se into sinne salille herää siinä viimeistään.

Ravinto

Syöminenkin vaatii motivaatiota. Parin, kolmen tunnin välein syöminen varsinkin offilla käy työstä. Joka kerta on itselleen selitettävä miksi sitä syö vaikkei ole nälkä. Sitä laittaa lusikalla ruokaa suuhun ja toistaa mielessä: lihakset kasvaa, lihakset kasvaa.

Tai jos sattuukin niin hirvittävästi, että tarkasti kellotettu ruokailu venähtää, sitä lähes tuntee kuinka lihas kuihtuu melkein silmissä. Keho menee säästöliekille, kataboliaa, kauheaa kataboliaa! Pakko syödä jotain!

Päivät tulee rytmitettyä kellotaulua katsoen.

 • 06.30 herätys
 • 07.00 aamupala
 • 09.00 välipala
 • 11.00 lounas
 • 13.30 välipala
 • 15.30 päivällinen
 • 17.00 treenit
 • 18.30 palkkari
 • 19.00 illallinen
 • 21.00 iltapala
 • 22.00 nukkumaan

Ulkopuolinen ja asiaan vihkiytymätön ihmettelee ääneen miksi sä syöt noin paljon koko ajan? Ei moni voi yksinkertaisesti käsittää mitä vaaditaan, jotta lihakset kasvavat ja tulokset nousevat. Se tarkoittaa ravintoa ja ravintoa ja vielä vähän lisää ravintoa. Mukaan toki paljon treeniä. Kovaa ja tinkimätöntä treeniä lähes joka päivä. Ravinnon määrä tukee kovaa treeniä ja tulosta syntyy. Se on yksinkertainen yhtälö, joka toteutuu ihmisessä kuin ihmisessä. Ei ole mitään salaisuutta tai mitään supersalaista keinoa kehitykseen.

trapzit2

Ravinto, treeni ja lepo = pyhä kolminaisuus

Jos et kehity, teet jossain kohtaa pyhässä kolminaisuudessa väärin. Et treenaa riittävän kovaa, et nuku tarpeeksi tai et syö kunnolla, usein ja ”puhtaasti”. Kovaa treenaaminenkin on suhteellista. Sitä monesti olettaa treenaavansa tarpeeksi kovaa, mutta usein se on vain tottumiskysymys tiettyyn kovuuteen. Olen usein treenauttanut tyyppejä, jotka ovat uskoneet treenaavansa kovaa. ”Kovaa” on ollut heidän kovaa. Kun ollaan sitten menty minun tahdilla, ollaan yllätytty kuinka paljon kovempaa voidaankaan treenata. Eikä minunkaan kova treeni ole riittävän kovaa, kun mennään jälleen astetta tai kahta kovempaan treeniin. Peter Wilenius, Tommi Heinonen, Marko Savolainen, Utti ”Hulkki” Hietala jne. treenaavat niin kovalla tasolla jo, että se alkaa olla jo ammattilaisillekin kovaa.

Kovaa treenaaminen voi tarkoittaa monta asiaa. Se voi olla treenaamista todella isoilla painoilla tai sitten isoilla painoilla sekä kovalla intensiteetillä lyhyine taukoineen. Myös sekoittamalla volyymiä ja voimatreenausta voidaan treenata äärimmäisen kovaa tai esim jos halutaan vaihtaa rytmiä täysin volyymiin ja mennä giant seteillä (tai muilla erikoistekniikoilla) koko treeni läpi. Kaikki mahdolliset tavat täyttävät kovaa treenaamisen merkit.  Kaikissa viedään keho äärimmilleen ja rääkätään sitä eri tyyppisin metodein.

Kovan treenin vastapainona ihminen tarvitsee lepoa. Jos et nuku riittävästi, voi keho kääntyä sinua vastaan. Ylirasitustila on varsinkin kovaa treenaaville urheilijoille iso riski. Siitä toipuminen on hidasta. Siksikin lepo on tärkeää. 8 tuntia unta yössä ja sopivat välipäivät varmasti edesauttavat kehoa palautumaan treeneistä.

Ravinto ja lisäravinteet levon ohella ovat niitä elementtejä, joilla saavutetaan se pyhä kolminaisuus kehityksessä. Sitä ei pidä rikkoman. 😀

Hyviä treenejä kaikille!

Kommentit (68)

Ladataan kommentteja...
Kommentteja ei voitu ladata. Yritä myöhemmin uudelleen.
{{ comment.author }} #{{ comment.id }} Vastaa

Vastaa

Kaikki kommentit tarkistetaan manuaalisesti ennen julkaisua.
Emme julkaise sähköpostiosoitettasi ulkopuolisille.
Avatar noudetaan sähköpostin perusteella Gravatar-palvelusta.

Luethan täältä kuinka käsittelemme henkilötietojasi.