This is Mika

09.07.2019 22:30 4min luku 2

Suunnittele, valmistaudu, toteuta!

Moikka!

Tosi usein kuulee lauseen: ”Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty”. Tämä on kieltämättä aivan tosi. Lausetta voisi oikeastaan käyttää missä tahansa asiayhteydessä. Moni asia hoituu huomattavasti jouhevammin, kun ollaan hyvin suunniteltu ja valmistauduttu etukäteen. Tämä pätee luonnollisesti bodauksessakin.

***

***

Suunnittele!

Tavoitteellinen treenaaminen on jokaiselle tosissaan urheilevalle itsestäänselvyys. Se tarkoittaa, että tavoitteita kohti kulkeminen on suunniteltu huolellisesti. Kun tavoitteet ollaan asetettu ja ollaan päätetty, että niiden eteen ollaan valmiita näkemään vaivaa  ja aikaa, astuu suunnitelmallisuus kuvioihin mukaan.

Tarvitset selkeän suunnitelman, jota lähdet noudattamaan. Omalla kohdallani aikoinaan, kun aloin kilpailemaan kehonrakennuksessa, sain apua valmentajaltani Akilta. Hän suunnitteli minulle aihion ravinto-ohjelmalle, jota lähdin toteuttamaan. Treenit ja tekniikat katsottiin kohdilleen ja työ pääsi starttaamaan.

Olenkin aina puhunut siitä, että jokaiselle meille on hyvin tärkeää, että saadaan oikeanlaista apua ammattilaiselta, jolloin vältytään monelta sudenkuopalta, mihin saatettaisiin astua matkalla päämäärään. Nykyisin itsekin valmentajana toimiessani saan jatkuvasti palautetta siitä, että minun laatimani ohjelmat ovat tuoneet hyvin monelle selkeyttä tekemiseen ja ymmärrystä miten pielessä oma tekeminen ennen ohjelmien hankkimista oli.

Tämä on täysin ymmärrettävää. Kaikkea ei voi heti tietää ja monesti oma tekeminen on alusta lähtien saattanut kärsiä subjektiivisuudesta. On vaikea verrata omaa tekemistä mihinkään, kun kontrastia ei ole vielä syntynyt asioihin. Silloin kaikista lyhin ja helpoin polku kulkea kohti tavoitteita on hankkia apua ammattilaiselta.

Eli treenaaminen kohdilleen sekä ravintopuoli tukemaan tuota treenaamista, näin voidaan keskittyä olennaiseen. Suunnittele siis joko itse tai pyydä ammattilaiselta apua, pääasia, että suunnitelmallisuus on läsnä. (minulta saa ohjelmat helposti mailiin, tsekkaa hinnat ja valikoima TÄÄLTÄ)

Valmistaudu!

Valmistautuminen niin treeneihin kuin uuteen päivään ravinnon osalta on tärkeää. Foodpreppaus eli päivän ruokien valmistaminen etukäteen on juuri sitä valmistautumista itseään. Ensinnäkin toteuta henkilökohtaista ravinto-ohjelmaa tarkasti, osta vain ne ruoka-aineet mitä tulet tarvitsemaan selvitäksesi päivästä. Näin ei tule sortumisia ja ohisyömisiä, jos olet esim dieetillä.

Aloita ruokien valmistaminen joko edellisenä iltana tai saman päivän aamuna. Saatat myös mieltyä valmistamaan esimerkiksi useamman päivän ruoat etukäteen, jotka sitten pakastat valmiiksi. Jokainen toteuttaa omalla mieltymyksellään foodpreppiä, olennaisinta on, että ruoat tehdään valmiiksi, pakataan mukaan ja nautitaan pitkin päivää. Näin pidät huolen, että sinulla on aina tarvittavat ateriat käden ulottuvilla, joilla ravitset kehoa ja lihaksiasi.

Valmistaudu treeneihin. Nauti tarvittaessa lisäravinteita, joilla tehostat kehoa sietämään edessä olevaa rasitusta. Itse nautin aminohappoja ja toisinaan Off the Hookia ennen salia boostaamaan fyysisesti haastavia treeniä. Saan extrapotkun ja fokuksen salia varten ja näin varmistan, että työ tuottaa tulosta.

Boosterit ennen salia pitää huolen, että jaksat taistella täysillä loppuun saakka!

Toteuta!

Salilla treenaaminen ei ole vain fyysinen suoritus, se on myös suoritus psyyken tasolla. Ajattele treenaamista ikään kuin selviytymistaisteluna. Miten paljon siedät kipua, määrittelee usein treenien tehon.

Kun kipu käy sarjan aikana sietämättömäksi, kysytään silloin mielenlujuutta, jotta sarja saadaan vietyä loppuun asti. Itse noudatan paljon numeroilla pelaamista. Olen etukäteen päättänyt mitkä sarjat ja toistot tulen tekemään ja näin pidän vain huolen, että nämä lukumäärät saadaan täyteen.

Otetaan esimerkki! Olet treenaamassa minun suunnittelemalla treeniohjelmalla. Ohjelmassani on usein annettu joko tietty haarukka sarjoja ja toistoja määrällisesti. Tilanteen mukaan päätät, mitä lukumäärää lähdet kulloinkin tavoittelemaan. Näin sinun on huomattavasti helpompi jopa sietää sarjan aikana syntyvää kipua lihaksissa, kun keskityt pelkästään numeroihin.

Älä tee vain liikettä, vaan pidä huomio lihaksella.

Fokus harjoituksen aikana on ehdottoman tärkeää. Vaikka treenaaminen tuleekin olla hauskaa, sarjoihin pitää keskittyä huolella. Näin saat itsestäsi ja sarjasta parhaiten kaiken irti. Toteutus tässäkin kohtaa on tärkeää, eli et vain tee liikettä, vaan treenaat kohdelihasta. Kovaa treenaaminen ei ole mitään herkkua, lihaksiin suorastaan sattuu ja tekee mieli keskeyttää ensimmäisen kivun ja heikotuksen iskiessä kehoon, mutta silloin se tekeminen vasta alkaa.

Kipu on lihaksessa vain hetken aikaa, kun se on sitä terveellistä mekaanisen kuorman aiheuttamaa väsymystä ja hapotusta. Se on vain lihasten ja hermoston tapa varoittaa, että pian täältä loppuu paukut ellet höllää vähän. Ja tottakai taukoja pidetäänkin juuri sopivissa kohdissa, koska kovilla sarjoilla, tauoilla ja näiden rytmittämisellä pystymme tuottamaan tarpeeksi rasitusta, joka lopulta aiheuttaa mikrovaurioita lihassoluissa.

Kipu viipyy vain hetken kovan sarjan jälkeen, eikä se koskaan tunnu kivalta

Tässä siis hyviä pääpointteja treenaamiseen ja muutenkin tavoitteelliseen tekemiseen. Suunnittele, valmistaudu ja toteuta! Tällöin olet tehnyt parhaimpasi ja ajan kanssa tuo kova työ tulee tuottamaan tulosta. Kehitys on vääjäämätöntä jokaisella, joka näitä ohjeita noudattaa. On loppupeleissä vain omasta itsestään kiinni, miten paljon sitä haluaa saavuttaa noita tavoitteita. Mitään ei saa ilmaiseksi, vaan jokaisen kehitysaskeleen eteen joutuu tekemään valtavan määrän työtä.

Meikä heittää täältä jokaiselle teille peukut ylös ja tsempit treeneihin! Tekeminen ei ole koskaan hukkaan heitettyä aikaa, muistakaa se! 🙂

Laitetaan tähän vielä uusin Tubevideo, jossa vastataan järjettömään määrään kysymyksiä!


Patukoita jopa puoleen hintaan!

Klikkendaalia vaan kuvaan alla ja pääset herkuttelemaan.

Kommentit (2)

Ladataan kommentteja...
Kommentteja ei voitu ladata. Yritä myöhemmin uudelleen.
{{ comment.author }} #{{ comment.id }} Vastaa

Vastaa

Kaikki kommentit tarkistetaan manuaalisesti ennen julkaisua.
Emme julkaise sähköpostiosoitettasi ulkopuolisille.
Avatar noudetaan sähköpostin perusteella Gravatar-palvelusta.

Luethan täältä kuinka käsittelemme henkilötietojasi.