This is Mika

12.08.2011 16:05 3min luku 1

Radioactive!! :)

Moe (Szyslak)

Tää on kyllä niin mystistä ja pelottavaa luettavaa. Eli säteilyn aiheuttamat oireet ja jutut. Muistan ku uutisissa oli juttua siitä ex-agentista, Litvinenkosta, joka myrkytettiin Poloniumin isotooppi 210:lla. Hän sai niin suuren annoksen radioaktiivista ainetta elimistöön, että mitään ei ollut tehtävissä miehen hengen pelastamiseksi. Ihan käsittämätöntä tuo radioaktiivisuus. Meillä on yksi tuttavapariskunta, joilla sattuu olemaan sellainen geigermittari, jolla mitataan radioaktiivisuutta (heillä on siis käytössään maantielaitoksen vanha varasto, josta näitä tavaroita löytyi). Oli pelottavaa käynnistää se laite, kun se rupes heti rätisemään sillai hassusti.

Samaisesta varastosta löytyi kaikenlaisia säteilypukuja yms. ydinsodan varalta. TODELLA pelottavaa tavaraa. Kaikissa laitteissa oli toki numerot ja koodit, eli ei niitä voi lähteä roskikseenkaan heittämään. Täysin toimivaa tavaraa ja sellaista sci-fi meininkiä. Meikähän oli ihan innoissaan, kun sain tutkia niitä.

Katselin wikipediasta noita säteilysairauden oireita. Aika karua tekstiä, laitetaas tännekin:

Säteilysairaus tarkoittaa äkillistä sairastumista, jonka aiheuttaa lyhyessä ajassa saatu suuri annos ionisoivaa säteilyä. Syynä on tavallisimmin altistuminen voimakkaasti radioaktiiviselle materiaalille.

Ekvivalenttiannoksen vaikutus

Säteilysairauden vakavuus riippuu henkilön saamasta ekvivalenttiannoksesta.

 • 0,05–0,2 Sv Ei vaikutuksia. Voi kasvattaa syöpäriskiä.
 • 0,2–0,5 Sv Ei havaittavia oireita. Punasolujen määrä vähenee tilapäisesti.
 • 0,5–1 Sv Vähäinen säteilysairaus: Päänsärkyä. Kasvanut infektioriski. Mies saattaa olla tilapäisesti steriili.
 • 1–2 Sv Kevyt säteilysairaus: Satunnaista pahoinvointia ja oksentelua muutaman päivän ajan. Tämän jälkeen noin 10 – 14 päivän rauhallinen vaihe, jonka jälkeen oireet yleisluontoisempia. Immuunijärjestelmän saamat vauriot kasvattavat infektioriskiä huomattavasti. 10 % potilaista kuolee 30 päivän kuluessa. Raskaana olevan naisen kantama sikiö kuolee.
 • 2–3 Sv Vakava säteilysairaus: Jatkuvaa pahoinvointia ja oksentelua muutaman päivän ajan. Tämän jälkeen 1–2 viikon rauhallinen vaihe. Tämän jälkeen ihokarvojen ja hiusten menetystä, väsymystä ja yleisluontoisia oireita. Valkosolujen määrä romahtaa aiheuttaen hyvin suuren infektioriskin. Nainen saattaa steriloitua. 35 % potilaista kuolee kuukauden kuluessa.
 • 3–4 Sv Vakava säteilysairaus: Kuten edellä, mutta rauhallisen vaiheen jälkeen verenvuotoa suussa, ihon alla ja munuaisissa. Puolet potilaista kuolee kuukauden kuluessa.
 • 4–6 Sv Akuutti säteilysairaus: Akuutit oireet alkavat parin tunnin kuluessa altistuksesta ja kestävät pari päivää. Tämän jälkeen seuraa 7–10 päivän oireeton vaihe, jota seuraavat edellisessä kohdassa mainitut oireet voimakkaampina. Naisen sterilisoituminen on yleistä. 4,5 Sv annoksella 60 % ja 6 Sv annoksella 90 % potilaista kuolee ilman intensiivistä hoitoa kuukauden kuluessa. Kuolinsyitä ovat infektiot ja sisäinen verenvuoto.
 • 6–10 Sv Akuutti säteilysairaus: Luuydin tuhoutuu lähes täysin ja suolisto kärsii vakavia vaurioita. Akuutit oireet kestävän pari päivää, jonka jälkeen seuraa 5–10 päivän oireeton vaihe. Tämän jälkeen potilas kuolee infektioon tai sisäisiin verenvuotoihin. Kaikki potilaat kuolevat kahden viikon kuluessa.
 • 10–50 Sv Akuutti säteilysairaus: Aivokudoksen saamat säteilyvauriot estävät välittäjäaineiden toimintaa. Seurauksena on välitön pahoinvointi ja väsymys jota seuraa muutaman päivän mittainen oireeton vaihe (”walking ghost”). Tämän jälkeen mahan ja suoliston kudosvauriot aiheuttavat sisäisiä verenvuotoja, elektrolyyttitasapainon menetyksen ja lopulta verenkierron loppuminen johtaa kuolemaan. 100 % potilaista kuolee viikon kuluessa. Ainoa käyttökelpoinen hoito on kipulääkitys.
 • 50–80 Sv Potilas vaipuu koomaan muutaman sekunnin tai minuutin kuluessa. Kuolema seuraa muutamassa tunnissa hermoston toiminnan lakatessa.
 • yli 80 Sv Yhdysvaltain asevoimien arvioiden mukaan potilas kuolee heti. Tunnetaan kuitenkin pari potilasta, joita on yli 100 Sv annoksesta huolimatta voitu pitää elossa yli vuorokauden.

Helvetin karu toi nimitys Walking Ghost!! 🙂 Tollaisesta vois vaikka leffan tehdä. Walking Ghost, Starring: Michael Newsmeister…. 😉

Hoito

Säteilysairauteen ei ole varsinaista hoitoa. Hoitotoimenpiteissä pyritään tukemaan potilaan elintoimintoja niin, että elimistö itse korjaa syntyneitä vaurioita.

Mut joo, jatketaan ja oikein radioaktiivitonta viikonloppua kaikille!

Tässä vielä aiheeseen liittyvä Kissin upea biisi, Radioactive:

http://www.youtube.com/watch?v=Y9IZ6OQrr_E

Kommentit (1)

Ladataan kommentteja...
Kommentteja ei voitu ladata. Yritä myöhemmin uudelleen.
{{ comment.author }} #{{ comment.id }} Vastaa

Vastaa

Kaikki kommentit tarkistetaan manuaalisesti ennen julkaisua.
Emme julkaise sähköpostiosoitettasi ulkopuolisille.
Avatar noudetaan sähköpostin perusteella Gravatar-palvelusta.

Luethan täältä kuinka käsittelemme henkilötietojasi.