This is Mika

31.01.2013 08:08 1min luku 18

Potut pottuina

Moi

Itse syön perunaa siinä missä pastaa ja riisiäkin. VHH-dieetillä käytin perunaa sen kylläisyyden tuoman tunteen vuoksi. Perunassahan on huomattavasti vähemmän hiilihydraattia kuin riisissä ja pastassa, joten perunaa voi syödä painomäärällisesti melko runsaastikin. Peruna kuitenkin jakaa mielipiteitä puolesta ja vastaan.

Tässä otteita Kunto Plus -artikkelista:

Perunoita myös syytetään juuri niiden korkeasta glykeemisestä indeksistä (verensokeria nostavasta vaikutuksesta), ja Harvardissa tehdyn tutkimuksen mukaan runsaasti perunaa syövillä on kohonnut riski saada aikuistyypin diabetes.

Toisaalta esimerkiksi MIT:n hiilihydraattitutkija Judith Wurtmanin mukaan sokerin ja tärkkelyksen välttäminen voi saada aikaan ”serotoniininälän”, jolloin olo on masentunut ja tulee helposti ahmittua.

Yhdysvaltalaisen ravitsemustietelilijän Kathleen DesMaisonsin mukaan sokerille herkille henkilöille hiilihydraatit, kuten perunat, toimivat mielialalääkkeen tavoin ja hän suositteleekin uuniperunaa mielialan kohtentamiseen ja iltapalana ”nukahtamislääkkeeksi”. Hän on jopa kirjoittanut aiheesta kirjan nimeltä ”Potatoes Not Prozac” (Perunaa Prozacin sijasta).

Sydneyn yliopistossa kehitetyn kylläisyysindeksin (satiety index) mukaan keitetty peruna antaa parhaan kylläisyyden; sen indeksi on kaksinkertainen verrattuna seuraavaksi rankattuun kokojyvävehnäleipään.

Korkean glykeemisen indeksinsä vuoksi peruna kuuluu monissa painonhallintamenetelmissä, kuten Zone-dieetissä, kartettavien ruokien listalle.

Perunan glykeeminen kuorma – se, miten paljon ravintoaineen nauttiminen todella vaikuttaa verensokeriin – on kuitenkin merkittävästi alhaisempi kuin sen glykeeminen indeksi antaisi ymmärtää. Lisäksi kylmien keitettyjen perunoiden glykeeminen indeksi on pienempi kuin kuumien. Yhdessä proteiinin kanssa nautittuna perunan verensokeria nostava vaikutus ei myöskään ole niin dramaattinen kuin pelkältään.

Perunan huono maine painonhallinnassa saattaa johtua myös siitä, että perunaa syödään harvemmin sinällään. Voin tai kaloripitoisten kastikkeiden kera nautittuna tai rasvaisina ranskanperunoina peruna ei todellakaan ole kevyttä eikä hyväksi sydämelle tai verenkiertoelimistölle. Myös mielialavaikutukset jäävät vähäisemmiksi, jos perunat syö hitaammin sulavien ravintoaineiden kanssa.

Teksti: Per Brændgaard Mikkelsen

Kommentit (18)

Ladataan kommentteja...
Kommentteja ei voitu ladata. Yritä myöhemmin uudelleen.
{{ comment.author }} #{{ comment.id }} Vastaa

Vastaa

Kaikki kommentit tarkistetaan manuaalisesti ennen julkaisua.
Emme julkaise sähköpostiosoitettasi ulkopuolisille.
Avatar noudetaan sähköpostin perusteella Gravatar-palvelusta.

Luethan täältä kuinka käsittelemme henkilötietojasi.