This is Mika

28.10.2013 18:47 4min luku 45

Pölinää nuoruudestani (ja saleista)

Pöö

Se on jännä, kun nuorena salijonnena kaikki vähänkin lihaksikkaat jäbät näyttivät omaan silmään sairaan isoilta. Itse näytti aina liian pieneltä ja kumma kyllä yhä olo on samanlainen peilikuvaa katsoessaan.

Mun eka sali oli Karjaalla. Salin nimi oli räyheen yksinkertaisesti: Nro 1 Gym. Tosin pienessä ruotsinkielisessä kaupungissa oli tasan kaksi salia ja se toinen oli niin eri suunnassa kotiini nähden, että Nro 1 Gym toimi kieltämättä ykkössalina itselleni. Salin omisti ”Nipa”, joka oli kaikkea muuta kuin atleettinen punttiukkeli. Mies haisi vanhalle (eikä aina niin vanhallekaan) viinalle ja sisupastilleille. Nipalta sai luottokävijät oman avaimenkin, jos oli treenannut vähän pidempään. Itsekin sain avaimen ja pääsin treenailemaan myös aukioloajan ulkopuolellakin.

Normisti sali aukesi klo 15 ja meni kiinni sitten kun vika heppu löi ulko-oven takanaan kiinni. Usein Nipa istui vähän ennen kolmea autossaan, popsi pastilleja ja lopulta kömpi vakosamettihousuissaan tiskin taakse istumaan. Huteraa oli meno miehellä mutta yleensä aina ovi aukaistiin kolmeen mennessä. Parasta oli todellakin saada haltuunsa salin avain, niin loppui ne odottelut oven ulkopuolella.

Meikä 16 vee

nuoruusvuodet

Siihen aikaan eli vuonna 1992 kuukauden salikortti maksoi 100 markkaa. Jos otti puolen vuoden kortin, saattoi hyvässä lykyssä saada  sen 500 markalla. Sali oli perinteinen kellarisali. Lattia oli päällystetty punaisella  kokolattiamatolla. Laitteisto oli loppujen lopuksi ihan mainio. Keskellä salia oli vanhanaikainen 21 tuumainen putkitelkkari, jossa Nipa pyöritti VHS-kaseteille nauhoittamiaan MTV-videoita. Joskus videolta tuli jopa kansainvälisiä bodauskisoja, mutta se mitä ne olivat, ei ollut hajuakaan.

Jossain vaiheessa iski kauhea aerobic-buumi suomalaisiin. Nipakin yritti jotain samanlaista ja oli ostanut jotain outoja aerobic-videota, jotka sitten pyöri samaan aikaan ku me pojat yritettiin treenata. Sai se sinne vielä pari tyttöäkin tekemään niitä aerobic-liikkeitä, jota me kummaksuttiin todella. Nipa oli raivannut keskelle pienen salin lattiaa lisää tilaa ja tytöt sitten toistelivat mitä videolla tehtiin. Nipa itse istui tiskillä ja seurasi tiiviisti tyttöjä jauhaen pastilleja. Viikon tai pari meno jatkui kunnes kukaan tytöistä ei enää tullut ”pyllistelemään” sinne. Yllätys?!

Treenasin tuolla salilla vuodesta 1992-1995 kevääseen ennen kuin muutin pois paikkakunnalta. Kyllä sitä ihmeteltiin välillä, kun salille eksyi isompaa muskelimasaa. Itse kun hädin tuskin nosteltiin 80 kiloa penkistä, niin tuntui hurjalta, jos joku hessu tuli nostamaan esim 140 kilolla penaa. Kaikista suurin pällistyksen aihe marssi sisään 92 vuoden puolivälissä, kun eräs Costa Ricasta kotoisin oleva Alexander Taylor tuli ensimmäistä kertaa jumppailemaan suomalaiselle salille. Äijä painoi sellaiset 100 kiloa, rasvaprosentti varmaan 10 paikkeilla ja jumankekka mitkä hauikset tällä rastafarilla olikaan!

Ite penkkasin alle 70 kiloa varmaan siihen aikaan ja hölmistyneenä tuijotin, kun tämä herra latasi painoa penkkiin, 60, 80, 100, 120, 140, 160… Siinä 160 kilon kohdalla rohkaisin itseni ja menin kysymään huonolla englannilla, että tarvitsetko kenties varmistajaa tuohon nostoosi? Alex hymyili leveästi ja sanoi että joo tule vain varmistamaan. Sitten nostettiin. Autoin tangon telineistä ja mies sulki silmänsä laskiessaan hitaasti tangon rinnalle ja ylös. Pään sisällä varmaan soi jotkut reggae soundit? 4-5 toistoa taisi siinä tulla ja tosiaan silmät kiinni namustellen ne työnnöt nousi kuin kiskoja pitkin.

Vuosia vuosia myöhemmin, törmäsin Alexiin Mayorsilla ja höpistiin vanhoja. Mies yhä muisti minut (tai sit oli vaan kohtelias). Alex yhä painaa sen 100 kiloa, nostaa 180 kiloa penkistä eikä ole muuttunut miksikään 18 vuodessa. Alex on reilusti yli 50-vuotias (54?) ja on yhä melkoinen näky jos hänet tuolla ytimessä näkee. Usein iso pussi banaaneja mukana, joita hän mutustelee, pituutta sellaiset 186-188 senttiä, päässä valtava rastahattu ja kävelytyyli rennon reggaemainen. Tunnistat kyllä! 🙂

1995 kesällä siirryin treenailemaan Lauttasaaren Budo Centerille. Siellä jumppailin vuoden päivät, kunnes jälleen muutin toisaalle. Espoossa asuessani jumppailin aluksi 3A sportilla, joka sijaitsi aivan kotini lähellä ja oli siksi niin oivallinen treenipaikka. Laitteisto ei ollut kummoinen, mutta kyllä siellä tulostakin sai aikaseksi. Espoon keskuksessa tuli treenattua sen jälkeen useampi vuosi (salin nimeä en kyllä enää muista), mutta siellä oli vähän outo tunnelma. Piti olla hiljaa kuin kirjastossa ja omistajat kävi torumassa jos ääni nousi painoja nostellessa. Lähettiin vetää sieltä sit lopulta kun meno meni ihan mahdottomaksi. Käsipaino saattoi kolahtaa johonkin, niin respasta tuli joku vesipää kurkkimaan, että mitä täällä tapahtuu.

Kannusillanmäessä Espoon keskuksessa sijaitsi kunnan sali ja siellä jumppasin sitten siihen asti kunnes löysin tieni 2003 vuoden alussa Ruoholahteen silloiseen Wellnes kuntokeskukseen. Sittemmin Wellnesillä oleva (goldsin)laitteisto myytiin Mayorsille ja Mayors aloitti toimintansa 2003 elokuussa aivan Wellnesin vieressä, jossa se toimii tänäkin päivänä. Samalla salilla siis ollaan touhuttu jo yli kymmenen vuotta.

Meijeri

meijeri

Metkaa muistella näitä aikoja, kun tuntuu, että näistä on toisaalta ikuisuus, mutta toisaalta fiilis on kuin tän homman olis ihan äsken aloittanut. Hyvä meno ja into ylipäätään treenaamiseen on aina ollut mukana. On myös hauskaa, kun tän matkan varrella on tullut niin paljon kavereita. Aloitellessani jumppailemaan siellä Wellnesillä, treenasi samoihin aikoihin siellä paljon tämänkin hetken kisaajia ja lajin parissa vaikuttajia, Tommi Heinonen, Peter Keränen, Markus Heinänen, Sami Nyman, Aki Mähönen, Sami Maaniemi ja lukuisia muita. Tietty kun Meijeri aloitti toimintansa siellä treenasi melkeinpä kaikki pääkaupunkiseudun bodyfitness ja bodarikisaajat. Entisen Gold’s Gymin henki leijuu mielestäni yhä salin yllä ja laitteistossa. Tulkaa ihmeessä tutustumaan Mayorsiin, jos se on vielä näkemättä!

Kommentit (45)

Ladataan kommentteja...
Kommentteja ei voitu ladata. Yritä myöhemmin uudelleen.
{{ comment.author }} #{{ comment.id }} Vastaa

Vastaa

Kaikki kommentit tarkistetaan manuaalisesti ennen julkaisua.
Emme julkaise sähköpostiosoitettasi ulkopuolisille.
Avatar noudetaan sähköpostin perusteella Gravatar-palvelusta.

Luethan täältä kuinka käsittelemme henkilötietojasi.