This is Mika

24.09.2011 10:12 2min luku 1

Näemme mitä aivot haluavat

Metkaa ajatella tätä todellisuutta ja kuinka me kaiken näemme. Mikä on totta ja mikä ei? Kaikki informaatio käsitellään aivoissa ja niistä luodaan kuva minkä me hyväksymme ehdoitta.

Me näemme kuitenkin rajallisesti, kun ajatellaan, että täällä pyörii kaikenlaisia säteitä ja aallonpituuksia, jotka ovat meidän silmillemme näkymättömiä.

Muistan lapsena kysyneeni vanhemmilta, miksi ilmaa ei voi nähdä? Kaikki näkeminen perustuu valon heijastumiseen ja valo yksinkertaisesti läpäisee ilman, jolloin sitä ei voi nähdä. Itse olen värisokea, joten en valitettavasti näe kaikkia värejä vaikka haluaisinkin. Vihreä  ja punainen sotkeutuu keskenään ja minun maailmassani väreille ei ole niin paljon sävyjä. Esimerkiksi tummanruskea ja vaaleanruskea ovat minun mielestäni aivan eri värejä. En voi ymmärtää, että ne ovat samaa väriä mutta eri sävyillä. En näe beessiä, näen keltaisen.  En näe turkoosia, näen sinisen. Tiedän kyllä, että turkoosi on eri sävyinen kuin sininen, kun värit laittaa vierekkäin, mutta jos näen turkoosin paidan jollain päällä sanon sitä siniseksi paidaksi. Oranssi on usein minulle keltainen ja vaikka kuinka yritän oppia värejä ja sanoa ne oikein, en pysty siihen, koska aivot eivät anna.

Näemme juuri sitä mitä aivot haluavat meidän näkevän. Se jopa rakentaa asioita päähämme, mitä ei todellisuudessa edes ole olemassa. Herää kysymys, mihin uskoa? Uskommeko näkemäämme, onko meillä vaihtoehtoja?

Tässä testi, joka havainnollistaa hyvin, että näemme jotain, jota ei ole olemassa vain siksi, koska aivoissamme on järjestelmä, joka korvaa olemattoman. Silmässä on sokea piste, josta lähtee näköhermo. Tässä kohdassa silmää puuttuu kokonaan sauva- ja tappisolut, silmä ei siis näe tässä kohtaa mitään. Sulje vasen silmä, katso kuvassa F-kirjainta oikealla silmällä aivan läheltä. Lähde viemään päätä hitaasti kauemmas. Jossain kohtaa, kun saavutat sokean pisteen, viiva yhdistyy.

Aivot olettavat viivan jatkuvan, mutta se ei siis kuvassa tietenkään jatku. Aivot vain rakentavat meille oletetun mallin suorasta viivasta. Näin yksinkertaisesti voimme havainnollistaa, että kaikki mitä näemme ei välttämättä vastaa todellisuutta. Mikä on siis todellisuutta? Evoluutio on ajansaatossa säilyttänyt tietynlaiset mutaatiot ihmisellä, jotka ovat olleet hyödyllisiä, joten hyödyttömät keinot havaita ympäristöä ovat väkisinkin karsiutuneet pois. Monet eläimethän näkevät aivan eri tavalla ympäristöä kuin ihminen. Selviytymisen kannalta tietynlainen näkeminen eläimillä on siis elinehto.

Loppujen lopuksi on aivan tervettä kyseenalaistaa kaikki näkeminen. Se on vain filosofinen tapa suhtautua kaikkeuteen.

Hyvää viikonloppua kaikille!

***

Ai niin, ja jotta kaikki näkisivät sitten PUNAISTA salilla verenmaun jyllätessä suussa, tilaappa itsellesi HEMO-RAGE!! Se on tarjouksessa ja treenit kulkee takuuvarmasti! FUCK YEAH! 🙂

Kommentit (1)

Ladataan kommentteja...
Kommentteja ei voitu ladata. Yritä myöhemmin uudelleen.
{{ comment.author }} #{{ comment.id }} Vastaa

Vastaa

Kaikki kommentit tarkistetaan manuaalisesti ennen julkaisua.
Emme julkaise sähköpostiosoitettasi ulkopuolisille.
Avatar noudetaan sähköpostin perusteella Gravatar-palvelusta.

Luethan täältä kuinka käsittelemme henkilötietojasi.