This is Mika

07.12.2014 20:42 3min luku 15

Lihastuntuman hakeminen ja sen hyödyt treeneissä

Moi!
Pakkiksella ollut nyt viimepäivinä sellainen hassu väärinymmärtämisen teema päällä. Takamaan Tomin selän erikoistekniikat -video ja siinä näytetyt harjoitteet ovat ihastuttaneet monia treenareita, sillä useat heistä ovat ensi kertaa löytäneet selänpuolelta tuntuman. Itsekin olen useita blogipäivityksiä tehnyt kertoen erilaisista tavoista, joilla sitä tuntumaa saataisiin lisää selkään.
Itse olen käyttänyt avukseni staattisia jännityksiä ja selän levittämisposeerauksia treenin lomassa plus brutaaleja venytyksiä, jotta se mind-and-muscle -yhteys paranisi. Olen vahvasti itsekin sitä mieltä, että mitä paremmin osaat jännittää ja avata selän, sen paremmin saat selkäliikkeet osumaan selän lihaksille.
Foorumilla ei kuitenkaan ihan purematta nielty Tomin tiettyjä harjoitteita, joilla sitä tuntumaa oltaisiin rakennettu selkään. Ehkä hieman tahallaan haluttiin siellä ymmärtää väärin että nämä kajakkisoudut ja muut yhden käden eristävät pumputteluliikkeet olisivat jotenkin turhia ja että niitä nyt Tomin takia ryhdyttäisin käyttämään pääliikkeinä.
Aiheesta keskusteltiin melkoisen intohimoisesti mutta lähinnä tuntui siltä että toiset puhuivat aidasta ja toiset aidan seipäästä. Tässä Utti ”Hulkki” Hietalan omat faktat aiheesta. Katso video TÄSTÄ.
Itse olen sataprosenttisesti täysin samaa mieltä Utin kanssa. Vaikka toiset nyt väittävät, että jokin tietty iso perusliike saadaan varmasti tuntumaan oikeassa paikassa jos sitä tehdään tarpeeksi pienillä painoilla. Voin kertoa, ettei asia todellakaan ole näin. Tuntuma ei välttämättä löydy vaikka miten paljon pudottaisit painoa ja yrittäisit puristaa työstettäviä lihaksia jännitykseen. Tuntuman löytäminen voi olla lähes mahdotonta.
vipakuvasmall
Itse olen käyttänyt valmentajana tapaa tökkiä sormellani valmennettavan kohdelihasta, vaikkapa takaolkapäälihasta, jotta se ”connection” sinne aivoihin saataisiin yhdistettyä liikkeen aikana. Usein se auttaa ja valmennettava todella tuntee tekevänsä juuri kyseisellä lihaksella töitä.
Näille tuntumaharjoitteille on siis todellakin oma paikkansa niille, jotka eivät sitä tuntumaa ole yrityksistä huolimatta löytäneet. Sitä näkee valtavan usein sellaista tapaa treenata juuri selkää, että kädet sekä muu kroppa tekevät kaiken työn, selässä ei oikeastaan tapahdu mitään liikettä ja vaikka kuinka lyödään malmia lisää, selkä ei kasva eikä kehity. Syykin on ilmeinen, sillä liike ei yksinkertaisesti mene oikeaan osoitteeseen.
Tuntuman löytämisestä on valtavasti hyötyä.
Kun tavalla tai toisella löydetään se tuntuma sinne lihakseen ja osataan jännittää sekä rentouttaa lihas, voidaan lihasta lähteä kuormittamaan pikku hiljaa ja sen tuntuman myötä lihaksen treenaamisesta alkaa tulla huomattavasti mielekkäämpää. Lihaksen hallinnan myötä perusliikkeistä tulee aivan uusia liikkeitä. Moni pakkiksellakin on kommentoinut löytäneensä selän ensimmäistä kertaa.

Itseäni auttoi aivan helvetisti tuo Tomi Takamaan ”selän erikoistekniikat”-video. Ei ollut aiemmin ollut hajuakaan siitä miltä selässä kuuluu tuntua, kun tekee alataljaa/kulmasoutua. Hinkkasin noita liikkeitä pari viikkoa ja kas kummaa, osaan nyt tehdä alataljan ja kulmasoudun oikeilla lihaksilla ja tunnen sen siellä missä pitää. -Risee

Mitä tulee itseeni noiden liikkeiden kohdalla?
Olen kyllä käyttänyt noita tuntumapumppailuja, mutta mitä ilmeisemmin, en hirveästi ole niistä hyötynyt, koska se tuntuma on minulla ollut jo nuoresta asti. En siis juurikaan tee kuin viimeistelevinä liikkeinä muutamaa hyvää hilavitkutusta ja joskus en tee niitäkään.  Mutta sotkeakseni omia treenejä saataan hullaantua ja tehdä esimerkiksi treenit väärässä järjestyksessä ja aloittaa noilla tuntumaliikkeillä ja edetä lopuksi niihin liikkeisiin, joilla yleensä aloitan treenit. Tämä jos mikä sotkee metkasti hermostoa, kun tuntumaliikkeet voidaan tehdä jokseenkin isommilla painoilla sekä viedä eri tavalla loppuun extrapitkillä toistomäärillä. Pääliikkeet taasen ovat treenin lopussa niitä pienillä painoilla tuhisemista.
Okei, eli nyt salille, hakemaan se tuntuma ja BOOM tuhoamaan lihakset!
10428457_10204164407124839_6287130021896428518_n

Kommentit (15)

Ladataan kommentteja...
Kommentteja ei voitu ladata. Yritä myöhemmin uudelleen.
{{ comment.author }} #{{ comment.id }} Vastaa

Vastaa

Kaikki kommentit tarkistetaan manuaalisesti ennen julkaisua.
Emme julkaise sähköpostiosoitettasi ulkopuolisille.
Avatar noudetaan sähköpostin perusteella Gravatar-palvelusta.

Luethan täältä kuinka käsittelemme henkilötietojasi.