This is Mika

23.01.2015 11:19 3min luku 38

Jumit, kolotukset, uupumus ja ylikunto

Terve!
Hieman ollut väsynyt viikko meneillään. Kroppa valitellut uupumustaan selkeästi, kun itseäni painaa sellainen yleisväsymys. Vaikka nukkuu kuinka pitkään tahansa, väsyttää siltikin. Oon tälle viikolle vähentänyt treenejäni ja oon käynyt vain 4 kertaa salilla tähän mennessä. Viikonloppuna toki tarkoitus on mennä jumpille, mutta esim tänään, kun on normi duunitkin vielä, niin koin hyödyllisemmäksi jäädä kotiin nukkumaan, kuin mennä tekemään uupuneena treeniä.
Kehoa on kuunneltava, mutta välillä on myös unohdettava ne pienet valitukset mitä kroppa saattaa antaa, kun kyseessä on vain kovanpuoleinen treeni. Pienet krempat ja kolotukset eivät nimittäin ole syy jäädä kotiin. On osattava erotella selkeä uupumus pitkään kestäneestä treenijaksosta ja pienet paikalliset kolotukset, jotka katoavat normaalisti parissa päivässä, kun tietyn lihaksen annetaan levätä. Ja monasti kevyt liikkuminen itseasiassa vie pois näitä kolotuksia, paikalleen jämähtäminen voi jopa pahentaa jumeja.
Ylikunto on urheilijalle mahdollinen. Pelkälle saliharrastajalle, joka syö normaalisti, tila on melko vaikea saavuttaa*. Ylikunto vaatii pitkän ajanjakson miinuskaloreita, liikaharjoittelua ja liian vähän lepoa. Elimistö alkaa syödä suoraan sanottuna itseään. Kehitys tyssää, tulokset putoaa ja koko kroppa on tilassa, josta ei kyetä palautumaan. Perustreenaamisella 3-5 kertaa viikossa salia ja vaikka pari aamulenkkiä siihen ei riitä vielä saamaan elimistöä ylirasitustilaan, jos ravinto on kohdillaan.
*Ylirasitustila on kuitenkin tavan tallaajallakin mahdollinen jos ruokaa ei syödä syystä tai toisesta ja lepo jää minimiin. Rasitus on silloin ravinnon saantiin nähden liian kovaa eikä siitä palauduta. Kun ajatellaan, että nykyään vedetään kaikenmoisia dieettejä, joissa ollaan runsaasti miinuskaloreilla, voi ylikunto todellakin syntyä tämän tyyppisellä toiminnalla melko huomaamattakin.
Oireet ylikuntoon: (Nappasin suoraan wikipediasta)

Ylikunnossa ihmisen autonomisen hermoston tasapaino horjuu. Yleisesti puhutaan sympaattisesta ja parasympaattisesta ylikunnosta. Sympaattisessa ylikunnossa ihmisen sympaattinen hermosto eli kansanomaisemmin stressihermosto käy ylikierroksilla. Tällöin sykkeet ovat korkealla, ihminen on väsynyt ja rauhaton. Parasympaattinen ylikunto oireilee taas päinvastoin: sykkeet eivät nouse rasituksessa, henkilö on flegmaattinen, masentunut ja välinpitämätön. Sympaattinen ja parasympaattinen ylikunto voivat esiintyä myös yhtäaikaa.
Ylikunto oireilee yksilöllisesti. Ylikunnon oireet voidaan jakaa fyysisiin ja psyykkisiin. Fysiisiin kuuluvat muun muassa suorituskyvyn lasku, voimattomuus, lihasarkuus, lisääntynyt hikoilu, kohonnut lepoverenpaine, vapina, rytmihäiriöt, heikentynyt unensaanti tai yliuneliaisuus, heikentynyt tai suurentunut ruokahalu, kohonnut lepopulssi, korkea tai liian matala palautumissyke, kuumeilu ja huonontunut vastustuskyky. Psyykkisiin oireisiin kuuluvat masennus, flegmaattisuus, välinpitämättömyys, hermostuneisuus, jännittyneisyys, hämmennys, pelko, ahdistus, ärtyneisyys ja oudot mielihalut.

Onko itselläsi ollut ylikuntoa tai sen alkaavaa oireilua? Miten huomasit sen ja mitä teit asialle? Kerro miten lepäät ja huollat itseäsi, jos kovien treenijaksojen jälkeen koet kipuja, kremppoja ja jumeja?

***

Vältellään ylikuntoa viimeiseen asti, sekä myös kataboliaa treeneissä. Osta bannerin kautta Octane törkeen hyvään tarjoushintaan!! Tämä Intra pitää huolen kropastasi treenin aikana!
oktaaani
Nyt kannattaa olla nopea, sillä vain 25.1 asti on voimassa tämä superhyper ja ehdottomasti paras patukkatarjous tukkulla!!! GoodLife -patukat puoleen hintaan!!! Banneria laulattamaan nyt nopeasti!! BOOM!
goodlife
Ja creashock on vielä diilissä! Hommaa itsellesi tämäkin samaan syssyyn niin eipä tule ongelmia treenien tehoissa!
viikndil

Kommentit (38)

Ladataan kommentteja...
Kommentteja ei voitu ladata. Yritä myöhemmin uudelleen.
{{ comment.author }} #{{ comment.id }} Vastaa

Vastaa

Kaikki kommentit tarkistetaan manuaalisesti ennen julkaisua.
Emme julkaise sähköpostiosoitettasi ulkopuolisille.
Avatar noudetaan sähköpostin perusteella Gravatar-palvelusta.

Luethan täältä kuinka käsittelemme henkilötietojasi.