This is Mika

24.05.2011 18:55 2min luku 5

Dar Robinson, kaikkien aikojen suurin stuntmies

Otetaans käsittelyyn kaveri jota tuskin kukaan muistaa.

70 ja 80-lukujen suurin ja mahtavin stuntmies, Dar Robinson. Tämä kaveri oli käsittämättömän rohkea huimapää, joka teki yhdeksän maailmanennätystä erinäisillä tempuillaan stuntmiehenä. Dar Robinson keksi ja kehitteli jarrutuselektrodin, eräänlaisen hidastimen, joka mahdollisti hänen tehdä putoamisstuntteja ilman ilmatyynyjä tai laskuvarjoa. Tämä siis antoi kameramiehelle mahdollisuuden kuvata ylhäältä putoavaa miestä ilman että alhaalla näkyisi ilmatyynyjä.

Darin ura otti kunnolla tuulta alleen, kun hän teki stuntit elokuvaan Papillion (pääosissa Steve McQueen) vuonna 1973. Robinson teki elokuvan isoimman stuntin kohtauksessa, jossa pääosan esittäjä hyppää kallion kielekkeeltä yli 30 metristä mereen. Samana vuonna Dar Robinson esiintyi moottoripyörästunttina Clint Eastwoodin elokuvassa Magnum Force. Dar muistetaan myös miehenä, joka ajoi autolla Grand Canyonin kielekkeen yli pelastautuen laskuvarjolla ennen kuin auto osui maahan. Vuonna 1979 Dar teki maailmanennätyksen hyppäämällä helikopterista ilmapatjan päälle lähes sadan metrin korkeudesta.

1979 elokuvassa Highpoint Dar hyppäsi 366 metriä korkeasta CN Towerista laskuvarjon kanssa. Seuraavana vuonna, 1980, Dar päätti uusia hypyn, mutta ilman laskuvarjoa. Hän käytti vain 3mm paksuista kaapelia hypyssä, josta muodostui äärimmäisen vaarallinen. Sääolosuhteet olivat Torontossa ja noissa korkeuksissa äärimmäisen huonot. Tuuli puhalsi todella kovaa, joka oli vaarallinen elementti hyppäämiselle. Tuuli pystyi helposti heittämään putoavan ihmisen päin tornin seinämää.

Testeissä pudotettiin Darin painoinen vesisäkki, joka katkaisi jarrutusvaiheessa 3mm kaapelin ja pamahti 200 kilometrin voimalla maahan. Kaikesta huolimatta Dar halusi umata henkeään ja hypätä. Silmiinnähden pelokas Dar lopulta hyppäsi 12. elokuuta 1980 tornin huipulta pudoten 366 metriä alas. Kaapeli kesti kuin kestikin jarrutuksen ja pysäytti Dar Robinsonin vain lyhyen matkan päähän maasta. Dar Robinsonista tuli Hollywoodin koviten palkattu stuntmies.

Tässä Dar hyppäämässä CN Towerista Torontossa, Canadassa:

Dar Robinson teki huiman stuntin Burt Reynoldsin elokuvassa ”Stick”. Hän myös esitti pahista samaisessa elokuvassa, joten mies osasi myös näytelläkin. Tässä tuo stuntti:

Dar Robinson esiintyi myös Leathal Weaponissa stuntmiehenä. Mel Gibson muistaa hänet rentona tyyppinä:

Ironisesti, vaikka Dar uhmasi kuolemaa koko elämänsä ajan ja suoritti äärimmäisen vaarallisia stuntteja, hän kuitenkin menehtyi aivan yksinkertaisessa moottoripyörästuntissa. Dar ei koko uransa aikana ollut ainuttakaan luuta murtanut stunteissaan, mutta mutkainen tie ja liian myöhäinen jarrutus koitui Darin kohtaloksi ja hän suistui tieltä pudoten kielekkeeltä alas kuolemaansa.

Dar oli vain 39 vuotias, mutta hänen saavutuksensa eivät kuole koskaan. Dar Robinson oli minun lapsuuteni suuri sankari ja muistan elävästi elokuvan The World’s Most Spectacular Stuntman, jonka näin 90-luvun alussa telkkarista.

Dar Robinson, 26.3.1947-21.11.1986

 

Kommentit (5)

Ladataan kommentteja...
Kommentteja ei voitu ladata. Yritä myöhemmin uudelleen.
{{ comment.author }} #{{ comment.id }} Vastaa

Vastaa

Kaikki kommentit tarkistetaan manuaalisesti ennen julkaisua.
Emme julkaise sähköpostiosoitettasi ulkopuolisille.
Avatar noudetaan sähköpostin perusteella Gravatar-palvelusta.

Luethan täältä kuinka käsittelemme henkilötietojasi.