This is Mika

03.03.2012 06:08 3min luku 17

Autovakuutuksen koukerot

Huomenat! eiku huometna… eiku äh, moi vaan!

Ihme kyllä flunssa on jo taittumassa vaikka olen kahtena päivänä peräkkäin käynyt salilla ja tehnyt vielä jalkatreenit molempina päivinä valmennettavien kanssa. 😀 fat the wack? Ihan ihme? Tosin eilen duunissa hieman tuntu väsyneemmältä kuin normaalisti, mutta ei ku buranaa huuleen ja menoksi.

Otetaan mielenkiintoinen aihe käsittelyyn, nimittäin autovakuutukset!

Tänäkin talvena on pelti rytissyt aika monella, koska keliolosuhteet ovat olleet aika haasteelliset. Monelle on varmaan tullut hyvinkin tutuksi auton vakuutusehdot kolarin saatuessa? Eteen on tullut varmasti sellaisia asioita joita ei normaalisti edes miettisi. Otetaan tähän yksi mielenkiintoinen juttu, jota monikaan ei luultavimmin ole ajatellut.

Useimmilla meillä on autoon otettu laajakasko koska sen vaatiikin jo esim pankki josta autolaina on myönnetty. Autoa päivittäin käyttävälle on tietysti tärkeää se että onnettomuuden sattuessa vakuutuksessa on keskeytysturva, joka tarkoittaa, että laina-auto on saatavissa vakuutuksen piikkiin. Vai meneekö sittenkään vakuutuksen piikkiin?

Sanotaan, että sinulle sattuu vahinko ja ajat autosi päin liikenteenjakajaa, mutta selviätkin säikähdyksellä, autoon ei tule vaurioita niin paljoa, etteikö se estä sillä liikennöimistä. Ilmoitat vakuutusyhtiöön, viet auton korjaamolle jossa tehdään korjausarviot. Sen jälkeen korjaamo on yhteydessä vakuutusyhtiöön, joka päättää vaurioiden summasta riippuen  korjataanko auto vai meneekö se lunastukseen. Jos auton vauriot eivät ylitä n. 60% auton arvosta se korjataan. Korjaamo hankkii varaosat ja kun ne ovat saapuneet viet auton pajalle, saat laina-auton ja that’s it! Tämä siis skenario, joka menee kuin pitääkin.

Entäs tilanne, jossa ajat auton päin tolppaa, auto vaurioituu sen verran, ettet pysty sillä liikennöimään, mutta vauriot eivät ole sitä luokkaa että se menisi kuitenkaan lunariin? Auto hinataan korjaamolle ja sama juttu toistuu kuten tuossa aikasemmassa skenariossa. Paitsi että vakuutusehdoissa (Esim Tryggillä) on kohta, jossa varaosien odottelusta ei korvatakaan laina-autoa kuin seitsemältä päivältä! Elikkä se 40 päivää mikä lukee ehdoissa ei käytännössä koskaan edes toteudu, koska yhtäkään autoa ei korjata 40 päivää ilman, etteikö varaosia odoteltaisi. Tässä tuleekin ongelma koska vaikka maksat laajakaskoa ja sinulla on keskeytysturva, et saakaan laina-autoa kuin 7 päiväksi vakuutusyhtiöltä koska tietysti varaosien odotteluun menee aivan varmasti pidempään kuin viikko!

Tässä esim tryggin vakuutusehdoissa mainittu asia keskeytysturvasta (ks. boldattu kohta):

Keskeytysturvan tarkoituksena on korvata

• törmäysvahingon,

• hirvivahingon,

• palovahingon,

• lasivahingon jos lasi joudutaan vaihtamaan,

• varkausvahingon tai

• ilkivaltavahingonjohdosta menetetyt ajoneuvon käyttöpäivät siltä osin kuin samalta ajalta vastaavaa päiväkorvausta ei suoriteta liikenne- tai vastuuvakuutuksesta. Korvaus maksetaan edellyttäen, että esinevahingosta jää omavastuuosuuden jälkeen suoritettavaa korvausta. Päiväkorvauksen määrä on merkitty vakuutuskirjaan.Korvaus maksetaan täysiltä vuorokausilta.

Ensimmäinen korvauspäivä on vakuutustapahtuman sattumispäivä, jos ajoneuvo on liikennekelvoton

• korjaustyön alkamispäivä, jos ajoneuvo on liikenne kelpoinen vahingon jälkeen

• anastetulla ajoneuvolla se päivä, jolloin anastamisesta ilmoitettiin todisteellisesti Trygille.

Viimeinen korvauspäivä on päivä, jolloin

• korjaus valmistuu,

• vakuutuksenottaja saa hallintaansa ja käyttöönsä toisen ajoneuvon vaurioituneen tai anastetun tilalle tai

• vakuutuksenottaja saa anastetun ajoneuvon takaisin.

Mikäli tosiasiallinen vakuutustapahtuman sattumispäivä ei ole tiedossa, vahinkopäivinä pidetään vahingon havaitsemispäivää.

Keskeytysturvan korvauksena on ensisijaisesti sijaisauto Trygin yhteistyökumppanilta. Sijaisautona korvataan autovuokraamon A-luokan tai sitä vastaavan kokoluokan henkilöauto (esim. Nissan Micra).

Ajoneuvon korjausajalta korvausta maksetaan enintään 40 päivältä. Liikennekelvottoman ajoneuvon korjauksen ja varaosien odotusajalta korvausta maksetaan yhteensä enintään seitsemältä päivältä. Tämä odotusaika sisältyy korvattavaan aikaan.

Toisin sanoen, autoilija joka tarvitsee autoa päivittäin onkin sitten omakustanteisesti hankittava laina-auto vaikka keskeytysturva olisikin vakuutuksessa. On ne taitavia noissa vakuutusyhtiöissä. 😀 Laina-auto yleensäkin myönnetään vain viikon periodeina, koska vakuutusyhtiö haluaa tietää koko ajan ettei autoa vaan seisoteta korjaamolla varaosien odottelun takia. Sitten sitä saakin soitella ja vakuutella, että autoa kyllä koko ajan korjataan jos korjaus venyykin oletettua pidempään. Sinänsä ymmärrettävää vakuutusyhtiön kantilta katsottuna, mutta kiusallista varmaankin asiakkaana joutua korjaamon ja vakuutusyhtiön välimieheksi?

Minun vinkki onkin se, että kun mälläät auton niin mällää se aina niin, että menee lunastukseen varsinkin, jos autolla ajaminen on elinehto sinulle! Jos sinulle käykin niin, että mälläät sen vain siihen kuntoon, ettei sillä voi ajaa, niin varaudu maksamaan laina-autostasi pitkä penni! 7 päivää menee varaosien odotuksessa nopeasti ja sitten loppu odotusaika ollaankin omilla ja vakuutusyhtiöt pesevät kätensä.

Katsokaa siis tarkkaan mitä omassa autovakuutuksessanne sanotaan keskeytysturvastanne. Turva se ei ihan sananmukaisesti kylläkään ole, AINAKAAN TRYGILLÄ! 😀 Hihii!

Ajakaa varovasti. 😀

 

 

 

Kommentit (17)

Ladataan kommentteja...
Kommentteja ei voitu ladata. Yritä myöhemmin uudelleen.
{{ comment.author }} #{{ comment.id }} Vastaa

Vastaa

Kaikki kommentit tarkistetaan manuaalisesti ennen julkaisua.
Emme julkaise sähköpostiosoitettasi ulkopuolisille.
Avatar noudetaan sähköpostin perusteella Gravatar-palvelusta.

Luethan täältä kuinka käsittelemme henkilötietojasi.