This is Mika

02.05.2013 18:35 4min luku 25

Aseet vanhenemista vastaan

Iltasanomien sivuilla:

Tuoreen tutkimuksen mukaan aivojen hypotalamuksessa esiintyvä NF-kB-molekyyli vaikuttaa eläinten vanhenemiseen.

Nature-lehden verkkosivuilla julkistetussa tutkimuksessa newyorkilaisen Albert Einstein College of Medicine -korkeakoulun tutkija Dongsheng Cai ja hänen tutkijakolleegansa ovat selvittäneet hiirillä tehdyissä tutkimuksissa aivojen hormonitoimintaa säätelevässä hypotalamuksessa esiintyvän NF-kB-molekyylin vaikutuksia vanhenemiseen.

Tutkijat selvittivät RNA-polymeraasissa DNA:n geneettisen koodin kopiointiin eli transkriptioon osallistuvan NF-kB-transkriptorin toimintaa hiirien aivojen hypotalamuksessa, joka yhdessä aivolisäkkeen kanssa säätelee elimistön hormonitoimintaa.

Kun tutkijat ruiskuttivat hiirien hypotalamuksiin NF-kB-molekyylien toimintaa aktivoivan IKK-beta-entsyymin tuotannon estävää ainetta aivojen mikroglia-soluihin, hiiret elivät pidempään. Koe-eläimet, jotka saivat aivoihinsa NF-kB-transkriptorien toimintaa kiihdyttävää ainetta, kuolivat nuorempina.

– Olemme saaneet tieteellisiä todisteita sille, että systemaattiseen vanhenemiseen vaikuttaa tietty elin, Cai selittää tutkimuksen merkitystä.

Cain tutkimusryhmä seurasi koe-eläinten toimintaa kuuden kuukauden ajan alkuperäisen kokeen jälkeen.

NF-kB-molekyylien toimintaa estävällä aineella  käsitellyt hiiret pärjäsivät verrokkihiiriä paremmin liike- ja kongnitiotoimintoja testanneissa kokeissa. Näissä koe-eläimissä ilmeni myös vähemmän ikääntymiseen liittyviä rappeutumisen merkkejä, kuten lihasvoiman heikkenemistä, ihon ohentumista ja luumassan vähenemistä.

IKK-beta-entsyymin toiminnan estävällä aineella käsiteltyjen hiirien keskimääräinen elinikä kasvoi 23 prosentilla ja korkein elinikä 20 prosentilla.

NF-kB-transkriptorien toimintaa aktivoiduilla hiirillä esiintyi enemmän ikärappeutumista. Tulokset olivat samanlaisia uroksilla ja naarailla.

Tutkijat ovat selvittäneet NF-bK-molekyylien vaikutusmekanismia ja todenneet niiden estävän sukupuolirauhasten toimintaa stimuloivan ja säätelevän, gondotropiineja vapauttavan GnRH-hormonin toimintaa.

GnRH-hormonin ruiskuttaminen hiiriin hidasti vanhenemista ja käynnisti uusien aivosolujen kasvun.

– Tämä on merkittävä läpimurto vanhenemistutkimuksen kannalta, arvioi Harvardin yliopiston lääketieteellisen tiedekunnan molekyylibiologi David Sinclair Naturen verkkosivuilla.

– Tutkimus ansaitsee osakseen runsaasti lisää huomiota. Cain tutkimus synnyttää lisätutkimusta hoitomuotoihin, joilla pyritään hidastamaan ikääntymiseen liittyviä sairauksia kuten diabetestä ja Alzheimerin tautia, toteaa Michiganin yliopiston patologi Richard Miller.

Aika mielenkiintoista ja jos tämä ei nyt ole mikään uutisankka, niin tämähän on melkoisen mullistava löytö. Olisi mielenkiintoista tietää pitkäikäisten ihmisten NF-kB-transkriptorien aktiivisuus hypotalamuksessa. Joku asia aivan varmasti vaikuttaa siihen, kuinka vanhaksi me eletään ja millä vauhdilla vanhenemme. Olisiko se lopulta noin yksinkertaista vaikuttaa myös ihmisen elinikään, mitä se on hiirillä tehdyissä kokeissa?

Vanheneminen

Ihminen ikääntyy ja vanhenee, se on väistämätöntä. Solutasolla tapahtuu rappeutumista eikä soluja enää muodostu samalla vauhdilla kun entisiä kuolee.

Wikipedia:

Teorioita

Vaikka vanhenemisen biologiaa tutkiva gerontologia on varsin nuori tieteenala, on biologisen vanhenemisen eteneminen varsin hyvin tiedossa. Vanhenemiseen vaikuttavien tapahtumien syistä ei kuitenkaan ole vielä kovin paljon tietoa.

Erään teorian mukaan vanhenemisen syynä ovat mutaatiot. Elimistössä tapahtuu jatkuvasti lukuisia mutaatioita, mutta rappeutuneessa vanhuksen elimistössä entsyymit, jotka korjaavat DNA-virheitä eivät enää toimi samalla teholla, minkä johdosta mutaation vaikutukset tulevat helpommin näkyviin. Lopulta mutaatiot johtavat kuolemaan.

On myös todettu, että vanhenemisen myötä soluihin kertyy jätteitä, jotka ovat elimistölle myrkyllisiä ja sen toimintaa haittaavia. Immuunisuoja heikentyy veren valkosolujen toimintojen heikentyessä ja saattaa tämän myötä olla osaltaan vaikuttamassa elimistön rappeutumiseen. Samoin elimistön vanhenemisen seurauksena tulevia muutoksia on selitetty vapaitten radikaalien kerääntymisellä elimistöön ja niiden aiheuttamilla solujen hapetustapahtumilla.

Vanheneminen on vääjäämätöntä, mutta me voimme kuitenkin hidastaa vanhenemista monin tavoin, kuten kuntoilemalla, treenaamalla salilla ja pitämällä fyysisestä kunnosta hyvää huolta. Toki myös kognitiiviseen vanhenemiseen voidaan vaikuttaa ahkeralla aivojen käytöllä sekä aktivoimalla sosiaalista elämää.

Fyysinen kunto on erittäin tärkeä elementti, kun aiotaan elää pitkään. Iän myötä lihakset siis surkastuvat väkisinkin ja paras keino taistella sitä vastaan siihen on omistaa riittävästi lihasmassaa ja tietysti liikkua myös vanhempanakin. Ikä ei saa olla esteenä urheilemiselle.

Tunnen paljon ikämiehiä, jotka yli 70-vuotiaina ja jopa yli 80-vuotiaina käyvät salilla treenailemassa. Nämä tyypit ovat eläviä esimerkkejä siitä, että jos vain tahtoa on, kuka tahansa voi aktiivisesti harrastaa ja urheilla.

image

Uskon vahvasti siihen, että terveellisillä elämäntavoilla ja liikunnalla on suuri vaikutus siihen miten vanhaksi ihminen elää. Monipuolisella ravinnolla tuetaan kovaa treenaamista, oli se sitten mitä tahansa. Lisäravinteilla voidaan boostata makroarvoja, lisätä vitamiineja, mineraaleja, antioksidantteja (jotka taistelevat juuri vapaita radikaaleja vastaan), tehostaa treenejä yms. Jokaikinen urheilija hyötyy lisäravinteista. Itseasiassa mun mielestäni ei tarvitse olla edes urheilija ja siltikin niistä on hyötyä.

Itse lisään ravintooni proteiinia lisäravinteista. Käytössäni on korkealaatuisin heraisolaatti mitä markkinoilta löytyy eli Nectar.

Hae Syntraxin nectar bannerin kautta!

Käytän myös Whey-80, koska se on 100% ultrasuodatettua heraproteiinikonsentraattia, sekä tuotteella on paras hinta-laatusuhde markkinoilla.

whey-80 säästöpakkaukset todella halvalla kilohinnalla bannerin kautta

Vitamiinit, mineraalit ja antioksidantit otan Vimi-Prosta.

Vimi-Pro on nestemäinen lisäravinne, joka sisältää runsaasti elimistön hyvinvoinnin kannalta oleellisia vitamiineja, mineraaleja ja hivenaineita. Star Nutritionin Vimi-Pro sisältää antioksidantteja, esimerkiksi bioflavonoideja, jotka suojaavat soluja hapettumiselta. Vimi-Pro sisältää suuren määrän hydrolysoidusta heraproteiinista peräisin olevia aminohappoja, jotka rakentavat ja korjaavat elimistön kudossoluja. Vimi-Pron sisältämä ravinto imeytyy hyvin laadukkaiden raaka-aineiden ansiosta.

vimipro

Kommentit (25)

Ladataan kommentteja...
Kommentteja ei voitu ladata. Yritä myöhemmin uudelleen.
{{ comment.author }} #{{ comment.id }} Vastaa

Vastaa

Kaikki kommentit tarkistetaan manuaalisesti ennen julkaisua.
Emme julkaise sähköpostiosoitettasi ulkopuolisille.
Avatar noudetaan sähköpostin perusteella Gravatar-palvelusta.

Luethan täältä kuinka käsittelemme henkilötietojasi.