This is Mika

02.10.2019 14:16 4min luku 2

Ei ole vain yhtä ja oikeaa!

Moi!

Treenaamisesta, treenitavoista ja metodeista lihaksen kasvatuksessa sekä voiman tuottamisessa ollaan keskusteltu iät ja ajat. Niin paljon kuin on tekijöitä, on myös tapoja tehdä. Usein vielä kuulee, kun joku kehuu yhtä metodia ylitse muiden ja vannoo sen nimeen. Valitettava fakta tässä kaikessa muskelin kasvatusgenressä on se, että ei ole kuitenkaan vain yhtä ja oikeaa tapaa tehdä asioita. On toki paljon oikeita tapoja ja on myös vääriä tapoja. Minä kerron nyt tässä päivityksessä ne nyrkkisäännöt niin yleisellä tasolla, kuin vain mahdollista, jotta jokainen vauvasta vaariin voi ottaa itselleen vinkit vastaan!

***

***

Perussäännöt ja vinkit kehitykseen!

Tosiaan, ei ole olemassa vain yhtä tapaa tehdä asioita. Ei ole esimerkiksi vain yhtä liikettä tai laitetta, joka kasvattaisi lihaksia ylitse muiden liikkeiden. Ei myöskään ole vain yhtä treenityyliä saatikka ohjelmaa, joka löisi laudalta muut treenityylit ja tekisi treeniohjelmat käyttökelvottomiksi. On siis perusteetonta väittää, että joku liike, erikoistekniikka, tyyli tms, olisi parempi kuin joku toinen.

Jos lähdetään kasaamaan selkeitä perussääntöjä miten kehitys saadaan optimaaliseksi ja tehokkaaksi pitkällä aikavälillä, pitää aivan ensimmäiseksi lähteä liikkeelle perustekniikoista. Aloittelijoille varsinkin tärkeä asia on heti alussa opetella tekemään liiketekniikat oikein.

 

Lähtökohtaisesti liikkeet tulee osata tehdä oikein, jos salilla ylipäätään haluaa pysyä ehjänä ja saada liikkeet menemään kohdelihaksiin. Treenit ovat moninkertaisesti tehokkaampia, kun osataan liikkeet ja ymmärretään miten lihas toimii liikkeissä. Lihaskontrolli ja lihaksen sekä aivojen välinen yhteys on opittava, jotta treenaamisen laatu on kiitettävää. Lihaksen kasvatuksessa on tärkeää, ettei tehdä pelkästään liikettä, vaan treenataan lihasta. Moni kokenut treenaaja myöntääkin, että treenien laatu paranee treenivuosien karttuessa. Samalla painolla tehty liike nuorempana ei välttämättä tunnu lainkaan yhtä tehokkaalta kuin vanhempana, jolloin ollaan ajan kanssa opittu käyttämään lihasta tehokkaammin liikkeessä. Tätä asiaa kannattaa miettiä tosiaan tarkkaan, eli että miten voisi opetella tekemään liikkeet laadukkaammin lihaksella.

Treenien monipuolisuus

Nyt tullaan tähän minun mantraani, josta puhun paljon joka paikassa. Minulta kysytään hyvin usein, että ”kumpi on parempi”, vaikka nyt esimerkkinä, kumpi on parempi liike rinnalle, penkki vai vinopenkki? Ei tuollaiseen kysymykseen ole oikeaa vastausta. Molemmat liikkeet ovat omilta osa-alueiltaan hyviä. Vastaankin aina, että tee molempia. Älä mieti ehdottomalla tyylillä asioita treeneissä (äläkä elämässä ylipäätään),  onko tämä parempi vai tämä. Jokaisella asialla on tavallaan oma paikkansa ja paljon on kiinni mitä tavoitellaan ja halutaan.

Pidä siis treenisi monipuolisena. Jos pohdit vaikka treenijakoa, älä ajattele sitä niin, että kumpi on parempi, 4-jakoinen vai 5-jakoinen. Ajattele asiaa mieluummin siltä kantilta, että kumpaa jakoa pystyn helpommin toteuttaa tai kumpi sopii elmänrytmiini paremmin? Molemmat jaot ovat tehokkaita ja molempia on hyvä testata ja vaihdella aika ajoin. Itse esimerkiksi myydessäni treeniohjelmapaketteja kysynkin usein, että miten usein koet pystyväsi käymään salilla tietyn ajanjakson (kierron) sisällä. Tämä on ennemminkin se ratkaiseva tekijä millä jaolla on fiksuinta lähteä etenemään.

Monipuolisuus treenaamisessa tarkoittaa, ettei jäädä vain yhden tavan rutiineihin jumiin. Sitä nimittäin helposti jämähtää omiin kaavoihinsa ja tekee loppupeleissä hyvinkin pienellä repertuaarilla treenejä. Eikä siinä siis sinänsä ole mitään pahaa tai huonoa, jos kehitystä tulee. Ongelmaksi tällainen muodostuu, kun kehitystä ei saada tietyn ajanjakson jälkeen enää lainkaan aikaiseksi.

Oma filosofia valmennuksessa ja ohjelmissa onkin painottaa monipuolisia tapoja treenata. Tehdään maksimissaan pari kiertoa putkeen samaa tyyliä, jonka jälkeen vaihdetaan joko täysin lähestymistapa tai sitten pidetään huoli, että jokaisessa treenissä on jotain muutosta. Pienikin asia riittää muutoksessa ja näin säilytetään monipuolisuus.

Tärkeintä tässä kaikessa on se, että tiedät treenaavasi sellaisella ohjelmalla, joka pitää treenit mielekkäinä ja vaihtelevina. Aina kannattaa päivittää omat vanhat jutut uusiin, jos vähääkään tuntuu siltä, että homma ei nyt täysin mene eteenpäin, mitä haluaisi!

Treenien tehokkuus ja kovuus!

Yksi fundamentaalisimmista asioista kehityksessä on treenien tehokkuus. Kun salille mennään treenaamaan, se ei tarkoita laitteissa lepäilyä ja päivän uutisten jakamista kavereiden kanssa. Jutustelua toki on kiva tehdä sarjojen ja taukojen välillä, mutta se ei saa vaikuttaa treenien tahtiin.

On opeteltava sietämään kipua. Sarjan aikana jossain kohtaa alkaa tuntua kipu ja polte lihaksissa. Aina ei ole edes kyse voimien ehtymisestä vaan ennemminkin kivun siedosta. Kipua oppii hallitsemaan ja mitä pidemmälle pystyt viemään kivusta  huolimatta sarjat, sitä tehokkaampaa se on lihaskasvun kannalta.

 

Mukavuusalueen ulkopuolelle on kyettävä menemään ja se tulisi joka treeneissä olla vakio. Jos pysytään mukavuusalueella aina ja lopetetaan sarjat joka kerta siinä kohtaa kun vähänkin alkaa lihaksessa tuntumaan kihelmöintiä, on hyvin todennäköistä, ettei treeni ole riittävän kovaa.

Aja siis kroppa ja elimistö sietämään pidempiä sarjoja ja lyhyempiä taukoja. Voimatyylisen treenaamisen vastapainona on aina tehokasta treenata hypertrofiatreenejä, joissa on korkea intensiteetti, pitkät sarjat, erikoistekniikoita ja lyhyitä palautuksia sarjojen välillä. Tämä on usein paljon epämiellyttävämpää treenaamista, kuin perus voimatyylinen treenaaminen. Mutta jälleen kerran, molemmille on oma paikkansa!

Ravinnon ja levon osuus!

Sanomattakin selvää, että ravinto ja lepo näyttelee isoa roolia, kun ollaan treenaaminen saatu uudelle tasolle. Ravinnon rooli on tukea kovaa ja kuluttavaa treeniä. Myös makrojen oikeanlainen suhde kulutukseen on olennaista. Kehittyäkseen on urheilijan saatava riittävästi energiaa, jotta treeneissä saataisiin tarpeeksi progressioita aikaiseksi sekä pystyttäisiin käyttämään riittävän isoja painoja liikkeissä. Liian pienet painot eivät kasvata lihasmassaa.

Puhdas, terveellinen ja monipuolinen ravinto auttaa myös palautumisprosessissa ja näin pystyt pikku hiljaa treenaamaan yhä tihemmin ja kovempaa. Elimistö ja lihaksisto rakastaa rutiineja. Mitä enemmän perus rytmiä sinulla on elämässä, sitä paremmin keho voi. Korkea kulutus, liikuntaa tukeva ravinto ja riittävä lepo on kombinaatio, joilla saadaan todella kovia tuloksia aikaiseksi!

Huom!

Jos mietityttää omat treenit ja ravinnon oikenalaisuus, ota ihmeessä yhteyttä ja laitetaan ohjelmat kuntoon! Voit tutustua lisää myymistäni ohjelmista täältä!


Älä muuten unohda!!

Mitä enemmän nyt käytät rahaa ostoksiisi tukulla, sitä kovemmat alennukset!!

Klikkaa kuvaa alla ja hyödynnä koodit!

Kommentit (2)

Ladataan kommentteja...
Kommentteja ei voitu ladata. Yritä myöhemmin uudelleen.
{{ comment.author }} #{{ comment.id }} Vastaa

Vastaa

Kaikki kommentit tarkistetaan manuaalisesti ennen julkaisua.
Emme julkaise sähköpostiosoitettasi ulkopuolisille.
Avatar noudetaan sähköpostin perusteella Gravatar-palvelusta.

Luethan täältä kuinka käsittelemme henkilötietojasi.