This is Mika

29.01.2014 20:51 4min luku 76

Treenata muodin mukana vai johdonmukaisesti?

Perusta lihaksille – Foundation

Treenaaminen lähtee perusliikkeistä, joilla rakennetaan se pohja. Muodissa on jatkuvasti erilaiset eristävät liikkeet, joilla lähinnä vain jo ison lihasmassan omaavat muokkaavat lihasta. Aloittelijan / alkutaipaleella olevien (miksei myös pidemmällekin edistyneiden) on muistettava, että perusta isoille ja vahvoille lihaksille rakennetaan isoilla perusliikkeillä. Puhutaan moninivelliikkeistä, kuten jalkakyykky (variaatioineen), penkkipunnerrus (viistopenkit ja kässärit mukaanlukien), mavet, kulmasoudut, leuanvedot, taljat, jne.

hard

Älä kulje muodin mukana tässä asiassa. Ole johdonmukainen treeneissäsi. Treenaa kovaa ja pitkäjänteisesti niin tulet saamaan tuloksia. Pääliikkeissä käytä koko kroppaa aktivoivia moninivelliikkeitä. Käytä aikaa niihin ja treenaa perusliikkeillä lihas tohjoksi. Ole progressiivinen ja pyri kasvattamaan sarjapainoja/toistomääriä ja kestävyyttä.

Moni unohtaa helposti katsoessaan ammattilaisten viimeisteleviä treenejä, että erikoistekniikoilla ja eristävillä liikkeillä pelkästään treenattaessa kehitys olisi optimaalisinta. Näin se ei vain ole. Perusliikkeet luovat pohjan ja eristävillä liikkeillä vain glaseerataan se lihas siihen kuntoon, että se pakotetaan kasvamaan.

Monipuolisuus

Monipuolisuus on päivän sana. Mikään ohje ei ole yksinään pätevä. Valssiakaan ei voi tanssia yksin jos siinä haluaa kehittyä. Siihenkin tarvitaan mukaan joku toinen. Ei ole siis yhtä liikettä tai yhtä ohjetta, jolla vain ja ainoastaan kehittyy. Tarvitaan monipuolisuutta ja jälleen johdonmukaisuutta, jotta voidaan luoda hyvä kokonaisuus. Käytä siis pääliikkeinä moninivelliikkeitä ja sekoita mukaan apuliikkeinä eristäviä liikkeitä sekä erikoistekniikoita. Näitäkin voidaan myös sekoittaa aika-ajoin.

Muista, että ensimmäisissä liikkeessä, olivat ne mitä tahansa, treenattavien lihasten voima kehittyy eniten juuri niissä liikkeessä. Voit siis vahvistaa myös heikkoja alueitasi aloittamalla juuri niillä liikkeillä, jotka ovat sinulle heikot. Johdonmukaisuutta siis peliin!

Bodybuilding_pro

Syy ja seuraus

Kehitykseen on aina syynsä ja päinvastoin. Jos kehitystä ei tahdo tulla, on jossain jotain vikaa. Treenit eivät ole riittävän kovat, ravinto ei ole rakennettu tukemaan treeniä tai treeni on liian kovaa ravinnon saantiin nähden. Syitä on monia ja seuraukset näkyvät tuloksissa. Ne jotka kehittyvät salilla, tekevät asioita oikein. Levon määrä on riittävä, keskitytään monipuoliseen treenaamiseen. Kirjataan treenejä ylös ja syklitetään voima-volyymiharjoitteita oikeassa suhteessa. Seuraukset ovat paljaalla silmällä nähtävissä. Mitään rakettitiedettä se ei ole vaan kyseessä on oikeasti tosissaan treenaava yksilö.

Jos seurauksena on tuloksettomuus löytyy syy siihen aivan varmasti jostain. Omalla mukavuusalueella treenaaminen ei ole tie tuloksiin ja menestykseen. Se vaatii kärsivällisyyttä, rytmitystä, kovaa kivunsietoa, toistoa ja arjen askeesin jaksamista. Roomaakaan ei rakennettu yhdessä yössä. Lihaksikasta kehoa ei rakenneta hetkessä vaan se vie vuosia, ja vaatii tahdonlujuutta.

Optimointi

Usein olen sanonut, että riittää, kun nämä kolme asiaa on kunnossa: Ravinto, treeni ja lepo. On yllättävänkin hankalaa monien ymmärtää, että näistä perusasioista se kaikki lähtee liikkeelle, ja että vain näiden asioiden kasaamisen jälkeen voidaan lähteä optimoimaan muita osa-alueita. Kun treeni, ravinto ja lepo on kunnossa, voit lähteä miettimään mikrofraktioita ja optimoimaan omaa proteiininsaantia tai optimoimaan nopeinta mahdollista proteiinisynteesiä lihaksillesi.

Tiedän tapauksia, jotka pähkäilevät aivot turvoksissa, onko 30 grammaa proteiinia yhdellä aterialla riittävä määrä verrattuna 35 grammaan. Tai että onko optimaalisinta syödä vitamiineja aamulla vaiko illalla, mutta silti ollaan joka viikonloppu yökerhoissa tappiin asti dokaamassa ja aamuyöstä vedetään snägärillä makkaraperunoita. Seuraavana aamuna vedetään krapulapitsaa ja juodaan sokerikolaa huonoon oloon. Vasta tiistaina ollaan salilla ja silloinkin puhallellaan ja nojaillaan laitteisiin. Ei sellaisen ihmisen tarvitse miettiä milloin vitamiinit tulisi nauttia vaan riittäisi jos lopettaisi sen perseiden vetämisen ja söisi fiksusti viikonloppunakin.

hard2

Lisäravinteiden osalta tärkein elementti on palautusjuoma, siitä ei pääse mihinkään. Ravitset sillä lihaksiasi ja annat niille välittömästi rakennusainetta kovan treenin jälkeen. Tärkeintä on että katsot saavasi riittävästi ravintoa ja syöt monipuolisesti sekä usein. Tämän jatkeeksi lisäravinteet ovat eeppisen hyvä optimointiväline. Voit lisätä itsellesi todellakin vitamiineja, rakentaa oikeanlaiset makrosuhteet lisäproteiinin avulla (whey-80 heraproteiinikonsentraatti, whey-100 heraproteiini-isolaatti), tehostaa treenejäsi boostereilla (esim mutant mayhem), voit treenin aikana nauttia intra-juomaa (esim octane) tai lisätä välttämättömiä aminohappoja ravintoosi (Amino-Pro Essential), jotta kehon anabolinen taso on riittävän korkealla.

***

Testiin tulossa Pre-workout amplifier nimeltään Intensity.

intensity

Katsotaan miten toimii. Ajattelin nauttia tuotetta 15g ennen treeniä, mutta toisin kuin ohjeissa, aion nauttia laaduksta Octanea trrenin aikana 3 mitallista. Katsotaan miten tuo tulee toimimaan. Saan tuotteen käsiini helmikuun puolella ja kirjoitan sitten juttua siitä.

Intensityn, Octanen ja paljon muutakin saat klikkaamalla banneria ja menemällä fitnesstukun sivuille!

Kommentit (76)

Ladataan kommentteja...
Kommentteja ei voitu ladata. Yritä myöhemmin uudelleen.
{{ comment.author }} #{{ comment.id }} Vastaa

Vastaa

Kaikki kommentit tarkistetaan manuaalisesti ennen julkaisua.
Emme julkaise sähköpostiosoitettasi ulkopuolisille.
Avatar noudetaan sähköpostin perusteella Gravatar-palvelusta.

Luethan täältä kuinka käsittelemme henkilötietojasi.