This is Mika

23.02.2012 09:11 2min luku 31

Treenaatko liikaa? - Kuka sen päättää?

Bongasin IL-sivuilta hämyn jutun tytöstä, jolle oli annettu porttikielto salille, koska tämä treenasi salilla liian pitkään päivästä toiseen ja oli anorektisen näköinen.

Alle 18-vuotias tyttö vietti vantaalaisella kuntosalilla joka päivä useita tunteja, kunnes ohjaajat puuttuivat toimintaan, kertoo Länsiväylä-lehti.

Oliko porttikiellossa kyseessä sitten ylireagointi vai oikeasti huolestuneiden ohjaajien hätäratkaisu?

Tytön kuihtuva olemus ja jokapäiväiset vierailut salilla kiinnittivät aikaa myöten ohjaajien huomion. Kun epäilyt syömishäiriöstä heräsivät, tytön kanssa keskustelivat ensin ohjaajat, sitten kuntosalin omistaja. Lopulta, kun tytön käytös ei muuttunut, saliyrittäjä otti yhteyttä hänen vanhempiinsa.

– Sekään ei auttanut, joten katsoimme parhaaksi irtisanoa tytön klubijäsenyyden, vantaalaista kuntoklubi Fontanea vuosia pyörittänyt Marita Kivinen kertoo Länsiväylässä.

Tällaiset ovat hankalia keissejä. Muistan tapauksen aikoinaan treenatessani kaupungin kuntosalilla, jossa treenasi eräs isokokoinen herra välillä jopa 8 tuntiakin putkeen (jotkut voivat herran muistaa Mikonkadun Gold’sinkin ajoilta). Mies sai aikarajan ja hänen annettiin treenata ”vain” kolme tuntia kerrallaan, koska jostain syystä pitkiä treenejä pidettiin epäsopivana. Tuossa alle 18-vuotiaan jutussa mua ainakin hieman ihmetytti, että mistä nämä syömishäiriöepäilyt sitten tulivat? Tytön ulkonäöstä? Mitä jos tytöllä ei ollutkaan syömishäiriötä vaan tyttö oli vain luonnostaan äärimmäisen hoikka? Myönsikö tyttö syömishäiriön? Onko syömishäiriö syy klubijäsenyyden irtisanomiseen? Entä ne läskit jäsenet joilla varmasti on epäterveelliset syömistavat, miksi heitä ei eroteta epäterveellisen syömisen vuoksi? Kuinka monella tytöllä on syömishäiriö tässä maassa? Pitäisikö jokainen epäilty syömishäiriötapaus erottaa? Jospa oletkin vain himotreenaaja tai valmistaudut vaikka triathlonille (joskus triathlonistitkin näyttävät anorektisilta, no offence), mutta näytät vain nääntyneeltä ulkoisesti vaikka oletkin huippukunnossa?

Mihin tällaiset rajat vedetään? Mikä on linjaus ja kenet voidaan irtisanoa jäsenyydestä? Jutussa mainitaan, että tytön vanhempien kanssa oltiin keskusteltu. Eikö tämä jo vie vastuun pois kuntosaliyrittäjältä? Ei kai erottaminen nyt poista tytön ongelmaa jos sellainen edes on? Tyttö todennäköisesti keksii keinot treenata ja vaihtaa salia. Mietityttää kyllä mitä vanhemmat olivat sanoneet, kun heidän kanssaan oltiin keskusteltu? Oliko vanhemmat piittaamattomia vai eikö heidän mielestään ongelmaa ollut?

Ylipäätään pitäisi olla äärimmäisen varovainen ihmisten ulkonäön tulkitsemisessa. Selkeät tapaukset, kuten agressiivinen salikäyttäytyminen tai jokin muu häiriköinti ovat asia erikseen, mutta kun mennään mutu-fiiliksellä, ollaan mukahuolissaan ihmisestä ja irtisanotaan jäsenyys, kuljetaan jo heikoilla jäillä. Mitä jos tyttö nyt masentuu ja vaikka riistää itseltään hengen? Mitä jos sali oli tytön viimeinen oljenkorsi löytää jotain mieltä tähän elämään? Kuka on vastuussa? Ehkä nyt hieman provosoin, mutta tämä maailma on niin hullu paikka, että mitä tahansa on mahdollista! Ei voi tietää.

Toisaalta on tietysti hienoa, että ihmiset ovat huolissaan toisista ja haluavat ”auttaa” vaikka tuo auttaminen (irtisanominen) tytön tapauksessa nyt kuitenkaan ei poistanut ongelmaa vaan siirsi sen muualle.

Mitä mieltä te olette tapauksesta tai ylipäätään tällaisesta toiminnasta?

Kommentit (31)

Ladataan kommentteja...
Kommentteja ei voitu ladata. Yritä myöhemmin uudelleen.
{{ comment.author }} #{{ comment.id }} Vastaa

Vastaa

Kaikki kommentit tarkistetaan manuaalisesti ennen julkaisua.
Emme julkaise sähköpostiosoitettasi ulkopuolisille.
Avatar noudetaan sähköpostin perusteella Gravatar-palvelusta.

Luethan täältä kuinka käsittelemme henkilötietojasi.