This is Mika

17.12.2018 22:05 3min luku 4

Tappaako se sokeri? - Nyyssis valaisee!

Heippa kaikille!

Aloitetaan kertomalla tästä bulkkiprojektista. Nälkä kasvaa syödessä, niin se menee. Olen lisännyt hieman kaloreita ja välillä oon vetäissyt safkojen lisäksi vielä extra mäkkäriaterian. Kyllä, myönnän tämän. Parikin kertaa tullessani iltavuorosta, olen nälissäni koukannut mäkkärin kautta ja poistunut tupla QP -aterian kanssa… Heh hee.

***

***

Treenit ovat olleet suhteellisen sekalaisia. Homman tekee sekavaksi, kun käyn melko usein eri asiakkaan kanssa treenaamassa ja teen sitten aika randomisti mitä nyt eteen sattuu valmennettavan treeneihin. On tässä jopa 1-jakoista treeniäkin painettu hiki otsassa. Pyrin menemään joko 4-jakoisella tai 5-jakoisella ohjelmalla itse, mutta se vaihtelee kovasti ja yritän sitten loppuviikosta paikkailla, jos on joku lihasryhmä jäänyt vähille.

Kaiken kaikkiaan on kuitenkin ollut melko hyvä vire tekemisessä ja treeneissä, sekä saanut lihaksille mainioita treenejä. DOMSseja esiintyy melkein joka treenin jälkeen ja tuntuu, että voimaakin on tullut tasaisesti sivutuotteena tämän painonlisäyksen myötä.

Viime viikolla tein rintaa ja käsiä Vatasen salilla ja Jooeli sattui eksymään siihen penkkipaikalle juuri, kun olin valmistautumassa vikaan työsarjaan 150 kilolla. Siinä sitten miehen varmistaessa sarjaani sain hyvän boostin nostoon ja nakutin vanhaan dieselmoottorityyliin sen 10 toistoa itse ja siihen päälle yksi toisto avustettuna.

Nyyssis-Tonttu

Paino huitelee 92 kilossa, ja kropassa on aivan superhyvät paineet ison hiilihydraatin ansioista. Puhun ja toitotan aina sitä, että jos halutaan kehitystä aikaseksi, pitää kulutuksen ja ravinnon saannin olla hyvässä balanssissa. Kun kulutus nostetaan kovalla treenillä korkealle, on hiilihydraattien oltava riittävän korkealla tukemassa kulutusta. Ei ole mitään järkeä kituuttaa kehoa esimerkiksi vähillä hiilareilla, kuten VHH-tyylisellä ruokavaliolla, jos tavoitteena on hankkia lisää lihasmassaa ja saada voimaa.

Sokeri maailman vaarallisin ruoka?

Tällainen uutinen oli Iltalehdessä, jossa väitettiin asiantuntijoiden valinneen sokerin maailman vaarallisimmaksi ruuaksi. Sokeri on puhdasta energiaa. On totta, että sokerin liikasyöminen on monen sairauden takana, mutta nimenomaan, silloin, kun sokeria käytetään väärin. Vesikin on vaarallista, jos sitä juodaan liikaa.

Liika energia ei ole hyväksi, jos kulutus on nolla. Jos makoilet vain sohvalla päivästä toiseen, liikut hyvin vähän ja syöt vain sokeria ja rasvaa, tulet todennäköisesti lihomaan todella paljon ja diabeteksen riski kasvaa mahdottoman korkealle. Väärin käytettynä sokeri ja hiilihydraatti on tuhoisa aine. Ja rasva on vähintäänkin yhtä tuhoisaa, jos sitä nautitaan liikaa. Usein näitä kahta nautitaan yhtä lailla paljon ja samaan aikaan, joten liikkumattomuus ja nämä makroravinteet yhdessä on kieltämättä hengenvaarallinen kombinaatio.

Jos kuitenkaan ei ihan näin kamalasti lähdettäisi demonisoimaan sokeria tai hiilihydraattia. Hyvillä valinnoilla on iso merkitys. Voimme nauttia sokeripitoisia hiilihydraattilähteitä aivan turvallisesti, jos pidämme huolen, että kulutamme riittävästi ja nautimme siinä ohessa monipuolista ruokavaliota ja mikä tärkeintä käytämme maltillisesti rasvaa hyvistä rasvalähteistä.

Itse olen koko ikäni syönyt runsaasti hiilhydraattia ja sillä pitänyt huolen, että olen energinen salilla ja töissä. Jaksan treenata kovaa ja samalla kulutan juuri riittävästi kaloreita treeneissä. Nämä yhdessä tukevat täydellisesti toisiaan. Korkea kulutus ja korkeat energiatasot. Kun hiilihydraatit vielä jaetaan tasaisesti pitkin päivää, pidetään huoli, että metabolia pysyy käynnissä.

Sokeri on myrkkyä vain niille ihmisille, jotka eivät liiku juuri lainkaan, elävät epäsäännöllistä elämää, syövät miten ja milloin sattuu. Tällaisten ihmisten olisi ehdottomasti liikuttava, lisättävä kulutusta ja katsottava tarkasti syömisiään.

Liikalihavuus on mahdollista saada kuriin, mutta sen on lähdettävä aina kustakin ihmisestä itsestään. Halu tehdä itselleen jotain ja mentävä terveys edellä. Sokeri on jäädäkseen, kuten muutkin hiilarilähteet. Liika on liikaa ihan missä tahansa asiassa, joten kukin meistä itse tekee päätökset ja kantaa myös seuraukset. Maailma on täynnä valintoja ja valinnoilla voidaan vaikuttaa niin moneen asiaan itsessään.

Eli liikkukaa, syökää monipuolisesti, älkää kieltäkö itseltänne kaikkia nautinnon asioita, koska ehdottomuus ei ole hyväksi. Käyttäkää maalaisjärkeä ja nähkää vähän vaivaa itsenne eteen, niin sillä pääsee jo pitkälle. Ei yksi saunaolut tuhoa tarkkaa ruokavaliota, kun sen ottaa silloin tällöin. Ei yksi satunnainen suklaapatukka tai jäätelöpuikko kesähelteellä tee sinua lihavaksi, jos 90% kaikesta muusta ruokavaliosta on terveellistä ja puhdasta ruokaa, ja samanaikaisesti liikut ja urheilet. Silloin sokeri ei missään nimessä ole se maailman vaarallisin ruoka.

-Mika

Kommentit (4)

Ladataan kommentteja...
Kommentteja ei voitu ladata. Yritä myöhemmin uudelleen.
{{ comment.author }} #{{ comment.id }} Vastaa

Vastaa

Kaikki kommentit tarkistetaan manuaalisesti ennen julkaisua.
Emme julkaise sähköpostiosoitettasi ulkopuolisille.
Avatar noudetaan sähköpostin perusteella Gravatar-palvelusta.

Luethan täältä kuinka käsittelemme henkilötietojasi.