This is Mika

27.06.2013 10:04 2min luku 29

Päivittäinen saantisuositus - Mitä ne termit nyt tarkoittikaan?

Moi!

Tuli tossa ”huolestunut” kommentti, että jos nyt ottaa octanea enemmän kuin purkin kyljessä kehoitetaan niin saako siitä sitten (mukana B6-vitamiinia) yliannostuksen B6:sta, joka voi suurina määrinä aiheuttaa vakavia hermosto-oireita. Keskustelu meni näin:

 • Kaarlo Said,
  • pystyykö tolla b6 vitamiinilla saada yliannostusta?
 • Mika Said,
  • Öööh, yliannostusta? Miten paljon sä sitten aattelit vetää sitä? Kaipa sitä saa yliannostuksen perunastakin jos sitä liikaa syö. Järki käteen.
 • Kaarlo Said,
  • Nojoo, ehkä kysymykseni oli osittain aiheeton. Mutta mielestäni tulee ottaa kuitenkin huomioon, että B6-vitamiinin on suurina annoksina todettu aiheuttavan vakavia hermosto-oireita. Kuitenkin tämä määrä, millä oireita on tullut, on käsittääkseni ylittänyt päivittäisen saantisuosituksen yli 20-kertaisesti. 3 mitallista näyttäisi sisältävän 71,4% päivän b6-vitamiiinin tarpeesta. Itse sanoit ottavasi 6 scooppia, joka menee reippahasti yli sadan prosentin, ollen kuitenkin turvallisesti haittojen alapuolella. Kaippa tuota voi suht huoletta vetää, pitää kuitenkin ottaa huomioon myös muiden lisäravinteiden ja vitamiinivalmisteiden sisältämät pitoisuudet.
 • Mika Said,
  • Nyt kaikki kukkahattutädit (ja näköjään sedätkin) ovat kauhuissaan, kun termit menevät sekaisin. Sun huoles on aiheeton, katsos päivän suositeltu saanti on pikkaisen eri asia kuin suurin hyväksyttävä päiväsaanti. Lyödääns vähän faktaa pöytään:

   Pyridoksiini eli B6:

   Suurin hyväksyttävä päiväsaanti aikuiselle: 25 mg/vrk
   -Vain valmisteen tai täydennyksen muodossa
   -Lukua voi käyttää suuntaa antavana arvioitaessa mahdollista liikasaantia aikuisväestöryhmissä.
   -Ei suositella yksilön liikasaannin arviointiin.

   Lähde: Suomalaiset ravitsemussuositukset. Valtion ravitsemusneuvottelukunta 2005
   linkki: http://www.fineli.fi/component.php?compid=2276&lang=fi

   Octanessa on 3 mitallisessa (14g) 1mg B6:sta ja minä otan 6 mitallista jossa on 2mg B6-vitamiinia. Eli suurin hyväksyttävä päiväsaanti ei ylity lähimainkaan.

vitamins

Päivittäinen saantisuositus yleensä siis tarkoittaa sitä, että tiettyjä vitamiineja tms suositellaan saatavan ravinnosta vähintään saantisuositusta vastaava määrä, joka päivä. Näin toimimalla ehkäistään puutostiloja syntymästä elimistöön. Tämän yli voidaan kuitenkin huoletta mennä, sillä kyseessähän on vain saantisuositus. Vitamiineilla on myös suurin hyväksyttävä päiväsaanti. Riippuen vitamiineista, useita vitamiineja voidaan kuitenkin nauttia huomattavasti enemmänkin kuin suurinta hyväksyttävää päiväsaantia. Esimerkiksi C-vitamiini, jolle on annettu 1000mg suurimmaksi hyväksyttäväksi päiväsaanniksi, voidaan sitä silti nauttia huomattavasti suurempia määriä esim ihmisen ollessa kipeänä. Flunssan on todettu lyhenevän nautittaessa suuria, jopa 10.000mg päiväannoksia C-vitamiinia.

Otetaan D-vitamiini esimerkiksi. Päivän saantisuositus on 7,5 µg/vrk ja suurin hyväksyttävä päiväsaanti aikuiselle on 50 µg/vrk. Kuitenkin monissa muissa maissa tuo luku on huomattavasti korkeampi ja itseasiassa tiedeyhteisöt suosittelevat D-vitamiinin saantimäärää nostettavan jopa 100-200 µg/vrk. Suuremmilla määrillä on erittäin suuria terveyttä edistäviä vaikutuksia. Varsinkin kun asumme Suomessa jossa talvi on pitkä eikä auringosta saada riittävästi D-vitamiinia, tarvitsemme sitä tableteista, lisäravinteina. D-vitamiinin puute altistaa monille vaivoille ja sai­rauksille, joista osa on hyvin vakavia.

Terve maalaisjärki kuitenkin käyttöön, sillä aina piilee jokaisessa asiassa yliannostusriski.

D-vitamiinin päivittäinen saantisuositus on siis 7,5 µg/vrk. Suositusta on perusteltu yliannostusvaaralla. Rasvaliukoista D-vitamiinia kertyy elimistöön, jos sitä saadaan jatkuvasti kovin paljon. Tutkimusten mukaan vasta yli tuhannen mikrogramman vuorokausiannokset aiheuttavat aikuiselle myrkytysoireita, kuten pahoinvointia, päänsärkyä ja sydänvaivoja.

Suosittelen kuitenkin, että ottakaa ensin selvää mistä vitamiinista on kyse, nauttikaa vitamiineja runsaasti, mutta käyttäkää maalaisjärkeä määrissä. Vitamiinien ja kivennäisaineiden saantisuositukset ja suurimmat hyväksyttävät päiväsaannit löytyvät helposti TerveSuomi-sivustolta.

Suomessa jotenkin pelätään näitä yliannostuksia kuin ruttoa ja nämä päivittäiset saantisuositukset ovat muihin maihin nähden monasti alempana. Tää on sellaista ylivarovaisuutta ja holhoamista. Toki onhan niitä taliaivoja jotka hankkivat itselleen yliannostuksen vaikka vedestä.

Kommentit (29)

Ladataan kommentteja...
Kommentteja ei voitu ladata. Yritä myöhemmin uudelleen.
{{ comment.author }} #{{ comment.id }} Vastaa

Vastaa

Kaikki kommentit tarkistetaan manuaalisesti ennen julkaisua.
Emme julkaise sähköpostiosoitettasi ulkopuolisille.
Avatar noudetaan sähköpostin perusteella Gravatar-palvelusta.

Luethan täältä kuinka käsittelemme henkilötietojasi.