This is Mika

14.01.2013 13:54 6min luku 15

Mikan Posekoulu - Lavakäyttäytyminen

Moi

Otetaan tähän pakollisten väliin muutama ohjeistus miten siellä lavalla tulee toimia ja käyttäytyä.

Kun kisat alkavat jokainen painoluokka kutsutaan erikseen lavalle vertailuun alkaen pienimmästä painoluokasta. Esim karsinnoissa tai alkukilpailuissa kisaajia on usein huomattavankin paljon, joten lavalla seistään melko pitkäänkin.

Tässä menossa lavalle. Huomioi keskittynyt ilme, ettei vaan kompastuta tai jotain…

IMG_6292

On erittäin tärkeää, että jo line-upissa pidetän anatominen asento tiukkana ja ollaan läsnä. Hymyily ei ole kiellettyä, itseasiassa se on erittäinkin hyvä asia, jos hymyillään ja otetaan katsekontaktia niin yleisään kuin tuomariehin. Tärkeää kuitenkin huomioida, että vaikkakin kisassa tuomarit tekevät päätöksiään, yleisöä ei kannata unohtaa. Yleisö on maksanut lipun ja on kohteliasta luoda heihinkin katsekontaktia. Pelkästään tuomareille keikistely ja heidän huomioiminen on omasta mielestäni yliampuvaa. Itse ainakin olen huomannut, että riittää, kun muutaman kerran ottaa katsekontaktia tuomareihin, mutta lpun aikaa keskittyy yleisöön.

Usein olen seurannut varsinkin bodyfitnessissä, kuinka tytöt katsovat vain tuomareihin ja ”flirttailevat” suorastaan heille unohtaen yleisön kokonaan. Sillä toiminnalla ei tule yhtään ylimääräisiä pisteitä vaan melkeinpä saa osakseen myötähäpeää!

IMG_6295

Line-upissa oleminen on yksi tärkeä osa-alue lavalla olemisesta. Jokainen kilpailija esitellään vuorollaan ja tällöin kun nimesi kuulutetaan on hyvä antaa yleisölle ja tuomareille jokin sinun mieleisesi poseasento, jossa tuot esille sun parhaimpia puoliasi.

Vertailujen käynnistyttyä line-upissa ei missään nimessä saa alkaa se perseen raapiminen ja sivuille pälyily. Siinä seistään patsasmaisesti ja hymyillään. Lonkkalepo on sallitua ja satunnainen ”lihasten pumpin ylläpitäminen” eli voit silloin tällöin jännitellä lihaksia mutta tee se ilman suurempaa huomionhakemista.

Joskus näkee kuinka line-upissa alkaa armoton keskustelu ja sähinä, mennään hakemaan vettä vaikka lavalla ollaan oltu vasta minuutin. Kaivetaan persettä ja ruvetaan katselemaan varpaita. Moni ei ymmärrä, että vaikka vertailut ovat käynnissä, tuomarit jo vilkuilevat line-uppiin ketä seuraavaksi otetaan vertailuun. Jos siellä sitten päästetään maha löysäksi ja kaivellaan hanuria eikä seistä kuin patsaat, tuskin pääset seuraavaankaan vertailuun… Sun on näytettävä jokainen sekunti lavalla aivan törkeän lihaksikkaalta patsaalta! ÄLÄ HENGITÄ VATSALLASI!

Line-up anatomisessa asennossa arvostetaan leveää hartialinjaa kapeaa vyötäröä, paksua lihasmassaa oikeissa paikoissa ja tiimalasimaista olemusta koko kropalta. Se asento usein määrää ketkä pääsevät ensimmäisten joukossa vertailuun.

IMG_6297

Ensimmäiseen vertailuun yleensä kutsutaan kärki viisikko. Eli line-upista valitaan selkeästi voittajakandidaatit. Jos et pääse kolmeen ekaan vertailuun voi olla mahdollista, että sinua ei valita finaaliinkaan. Joskus kuitenkin käy niin, että sinun line-up anatominen asento ei aluksi miellytä tuomaristoa, mutta itse vertailuissa fysiikkasi pääsee oikeuksiinsa ja saatatkin olla finaalissa tai jopa voittaa vaikka et ollutkaan ekassa vertailussa.

Esim kapea hartialinja voi antaa illuusion, ettet ole kaikista kovin, mutta sitten pakollisissa poseissa saattaakin mittasuhteet kääntyä toisin päin. Esim Phil Heathia usein arvostellaan hänen kapeasta hartialinjasta, mutta miehelläposeeratessaan tulevat lihakset niin upeasti esiin että on ilmiselvää miehen olevan voittaja-ainesta.

IMG_6301

Poseeratessasi pyri siihen, että jokainen pose loksahtaa selvästi paikalleen kun se on valmis. Tällöin tuomarit näkevät selvästi, että naps, tuossa on sun posesi. Jos jatkat asennon hakemista ja heilut, on tuomareiden hankala katsoa, missä kohtaa olet asennon kanssa. Eli selkeät loksahtamiset ovat valttia kun olet asennossasi valmis. Esim vaikka leveä selkä takaa -posessa kun olet saanut posen valmiiksi tee selkeästi pikku ”niiaus” polvilla ja jännitä vielä pakarat niin se on merkki valmiista posesta. ”Loks!” se on siinä.

IMG_6304

Muista hymyillä vaikka kuinka pyörryttäisi ja heikottaisi. Poseeraamisen on näytettävä katsojan silmiin helponnäköiseltä!

IMG_6306

IMG_6308

Finaalissa vertailujen jälkeen on posedown. Suomessa tätä posedownia ei selkeästi hehkuteta kuten esim ulkomailla. Suomessa kun ollaan niin vaatimattomia, hyvä kun uskalletaan tulla lähemmäs lavan reunaa. Usein ulkomailla kisaajat saattavat lähteä yleisön sekaan poseeraamaan ja se voi kestää minuuttejakin ennen kuin kisaajat palaavat takaisin lavalle. Boogie on tässäkin poikkeus, koska mies on niin showpersoona, että on tainnut vapareissakin kadota yleisöön pullistelemaan mahtavia lihaksiaan.

No eniweis, posedownilla ei sinänsä ole mitään merkitystä tuomaroinnin kannalta. Pisteitä lasketaan sillä hetkellä ja useinhan se voittaja on jo siinä vaiheessa selvillä. Posedown on eräänlaista hehkutusta ja yleisön huomioonottamista. Heitä posedownissa parhaimpia posejasi, haasta kilpakaverisi vertailuun, hymyile ja pidä hauskaa. Saa leikkimielisesti vähän töniäkin, kunhan se on siis liekkimielellä tarkoitettua… Yleisö rakastaa sellaista ”peuhaamista”.

IMG_6312 IMG_6313 IMG_6317 IMG_6318 IMG_6319 IMG_6321 IMG_6322

Kuvat: BODY Pictures / Tomi Rehell

Kommentit (15)

Ladataan kommentteja...
Kommentteja ei voitu ladata. Yritä myöhemmin uudelleen.
{{ comment.author }} #{{ comment.id }} Vastaa

Vastaa

Kaikki kommentit tarkistetaan manuaalisesti ennen julkaisua.
Emme julkaise sähköpostiosoitettasi ulkopuolisille.
Avatar noudetaan sähköpostin perusteella Gravatar-palvelusta.

Luethan täältä kuinka käsittelemme henkilötietojasi.