This is Mika

10.05.2019 14:20 2min luku 0

Mikä siinä ruuassa on niin tärkeetä, että siitä aina vouhotetaan?

Moikka!

Ihmisen elimistö ja aineenvaihdunta kaikkine ominaisuuksineen juontaa varmasti ihan sinne kivikaudelle asti. Miksi ihmisen kroppa reagoi niin eri tavalla eri ruokiin ja makroihin, johtunee juuri meidän perimästä ja ihmisen selviytymiskyvystä. Jotta ihminen pystyi selvitytymään rankoistakin ajoista, jolloin ei ravintoa ollut saatavilla, ihmisen elimistö pyrki ja pyrkii yhä varastoimaan rasvaa ”pahan päivän” varalle.

***

***

Tämä sama toimintamalli on ihmisessä yhä. Kun ollaan pidempiä aikoja syömättä, elimistö menee nopeasti säästöliekille. Aineenvaihdunta automaattisesti hidastuu, sillä kropalle ei ole edullista kuluttaa kaloreita sen enempää mitä sen tarvitsee. Kun sitten säästöliekillä oleva elimistö saa ravintoa, kuten hiilihydraattia, erittyy verensokeria tasaamaan insuliinia ja tämä on se kuuluisa varastointihormoni, joka muuntaa hiilarin rasvaksi ja varastoi sen sitten yksilöllisesti minne tahansa kroppaan. Toisilla se menee hanuriin, toisilla vyötärölle ja joillekin reisiin.

Varastoitu rasva on hyvä energianlähde silloin, kun ravintoa ei ole saatavilla. Näin siis silloin kauan sitten. Nykyisin tätä huolta ei ole mutta kroppa varastoi silti ihan yhtä helposti rasvaa kehoon. Ja pitää vielä muistaa, että nykyisin kulutus on hyvin pientä. Kuljemme autoilla ja julkisilla, eikä työt ole enää niin fyysisiä kaikilla, mitä se on ammoisina aikoina ollut. Kulutus on iso tekijä siinä, mitä kaikkea ihminen voi syödä. Jos kuluttaa paljon, keho on huomattavasti anteeksiantavampi.

Hiiihydraatti- ja rasvapainotteinen ruokavalio on ehdottomasti se pahin ruokavalio. Hiilaria ja rasvaa tunkemalla kroppaan elimistö innostuu kaksin käsin pistämään laardia säästöön. Rasva on äärimmäisen kalorikas makroravinne ja saa ihmisen vain innostumaan syömisestä. Rasvan himo on ilmeisesti moniin meistä koodattu asia. Kukapa ei innoissaan haistelisi kotiin tullessaan rasvan tuoksua, kun vaikka rappukäytässä tuoksuu paistetut perunat. Se saa veden kielelle. Kävelet leipomon ohi ja tuoksutat juuri uunista ulos nostetut, tuoreet croissantit. Se tuoksuu huumaa.

Ruoalla on siis merkitystä sillä olet mitä syöt pitää varsin hyvin paikkansa. Myös jaksamisen ja kehityksen kannalta on tärkeää, että syödään oikein ja riittävästi. Oikeilla makrosuhteilla saadaan aina toivottu lopputulos, joten on todella tärkeää miten ja mitä syödään.

Juteltiin eilen Nyyssis Live -jaksossa syömisestä ja ravinnon tärkeydestä. Kannattaa tsekata jakso. Pistä vaikka pannu kuumaksi tai tee jotain kotiaskareita ja kuuntele samalla tämä tallennetu livelähetys! Paljon asiaa ravinnosta ja treenistä!

NyyssisLive – Paistettua riisiä ja kanaa


Proteiiniviikot vielä käynnissä!

Älkää unohtako proteiiniviikon tarjouksia. Ne ovat mojovia. Klikkaa alla olevaa kuvaa ja käy ostamassa proteiinit kotiin.

PROTEIINI ON LIHAKSEN RAKENNUSAINE!!

Kommentit (0)

Ladataan kommentteja...
Kommentteja ei voitu ladata. Yritä myöhemmin uudelleen.
{{ comment.author }} #{{ comment.id }} Vastaa

Vastaa

Kaikki kommentit tarkistetaan manuaalisesti ennen julkaisua.
Emme julkaise sähköpostiosoitettasi ulkopuolisille.
Avatar noudetaan sähköpostin perusteella Gravatar-palvelusta.

Luethan täältä kuinka käsittelemme henkilötietojasi.