This is Mika

10.11.2012 09:54 2min luku 17

Lihatiedotus!

Ai nam nam. Eilen illalla duunista kotiin ja paistoin itselleni 250g härän ulkofilettä ja söin feta salaattia sen kanssa. Ulkofileessä on 100 grammaa kohden 123 kaloria, 21,1g proteiinia,  0g hiilaria ja 4,1g rasvaa. Mä olen punaisen lihan suurkuluttaja vaikka siitä niin kovasti negatiivista tietoa levitetäänkin. Punainen liha lisää mukamas kaikenlaista syöpäriskiä ja diabetesriskiä etc. Mä en ihan kyllä usko noihin harwardien tutkimuksiin ja hiekkalaatikkotieteilyyn. Sori nyt, että olen skeptinen. 🙂

Katsotaan lihatiedotussivuilta mitä se punainen liha oikein on?

Mitä liha on?

Lihalla tarkoitetaan nauta- ja kavioeläinten, sian, lampaan, vuohen, siipikarjan, poron, kanin, luonnonvaraisten ja tarhattujen riistaeläinten sekä matelijoiden lihaa.

Liha = lihas

Lähes kaikki myytävä liha on eläinten luihin liittyviä lihaksia eli luurankolihaksia. Liha on pala luurankolihaksesta, joka kiinnittyy luihin jänteiden välityksellä. Luurankolihas on poikkijuovainen, monitumainen ja  tahdonalainen lihas, jonka yksittäiset lihassolut, lihassyyt, voivat olla hyvinkin pitkiä.

Muita lihaksia on mm. ruokatorvessa ja sisäeälimissä. Niiden lihakset muodostuvat sileästä,  tahdosta riippumatonta lihaskudoksesta. Sydänlihas muodostuu poikkijuovaisesta, tahdosta riippumattomasta lihaskudoksesta.

Punaista ja valkoista

Punaisella lihalla tarkoitetaan lähinnä naudan, sian, lampaan, poron ja hirven lihaa. Valkoisella lihalla puolestaan tarkoitetaan lähinnä siipikarjan, broilerin ja kalkkunan  lihaa. Joissakin maissa, kuten Australiassa ja Yhdysvalloissa sianlihakin luokitellaan valkoiseksi lihaksi ja punaisella lihalla tarkoitetaan yksinomaan märehtijöistä saatavaa lihaa.

Punaisen ja vaalean lihan lihassolutyypit ovat erilaisia. Mitä vaaleampaa liha on, sitä enemmän siinä on nopeita, anaerobisia lihassoluja. Mitä tummempaa liha on, sitä enemmän siinä on hitaita, aerobisia lihassoluja. Punaiset lihassolut tuottavat tarvitsemansa energian pääasiassa hapellisissa olosuhteissa. Punaisessa lihassa on siten vaaleaa lihaa enemmän hapen kuljetukseen erikoistunutta myoglobiinia, josta liha saa tunnusomaisen punaisen värinsä.

Punainen liha on hyvä raudan lähde

Lihassa on rautaa sitä enemmän, mitä punaisempaa se on. Punainen, vähärasvainen liha on hyvä raudan lähde ja sitä kannattaa syödä pari kertaa viikossa. 

Runsaasti rautaa sisältäviä maksa- ja veriruokia suositellaan syötäväksi pari kertaa kuukaudessa. Vaaleassa lihassa ei ole niin paljon rautaa kuin punaisessa lihassa, mutta lihan proteiinit tehostavat raudan imeytymistä. Proteiinien ohella aterialla nauttivat C-vitamiinipitoiset kasvikset ja vihannekset lisäävät ruoan raudan imeytymistä.

Lihan koostumus

Liha sisältää vettä, rasvaa, proteiineja, hiilihydraatteja, vitamiineja ja kivennäisaineita.

Pääosa lihasta on vettä. Raa’assa lihassa on 75 % vettä. Kypsän lihan ja lihavalmisteiden vesipitoisuus on pienempi. Mitä rasvaisempaa liha on, sitä vähemmän siinä on vettä.

Rasvan määrä vaihtelee eläinlajista ja ruhonosasta riippuen 2-25 %. Rasva on pääasassa näkyvää rasvaa, jonka voi poistaa. Varastorasvaksi kutsutaan lihasten välissä ja nahan alla olevaa rasvaa. Lihassyiden välissä oleva rasva on kudosrasvaa (marmoriliha).

Lihassa on pehmeää ja rasvaa. Terveydelle edullisia pehmeitä rasvoja on eniten siipikarjan ja sian lihassa ja vähiten naudan ja lampaan lihassa Sian- ja siipikarjanlihan rasvasta 2/3 on pehmeää rasvaa. Naudanihan rasvasta pehmeää rasvaa on noin puolet.

Liha on hyvä proteiinien lähde. Proteiinia 13-21 % lihalaadusta riippuen.  Lihan ja muiden eläinkunnan tuotteiden proteiinin laatu on hyvä, sillä se sisältää kaikkia ihmiselle välttämättömiä aminohappoja.

Hiilihydraatteja lihassa vähän, keskimäärin 1,5 prosenttia tai alle.

Sidekudoksen määrä on 0,5 – 4 prosenttia lihalajista ja ruhonosasta riippuen. Siipikarjan lihassa on vähemmän sidekudosta kuin sian ja naudan lihassa ja sian lihassa vähemmän kuin naudan lihassa. Fileessä on vähemmän sidekudosta kuin potkassa.

Liha on lisäksi hyvä raudan, sinkin, seleenin, fosforin, magnesiumin sekä B-ryhmän vitamiinien lähde.

 

Kommentit (17)

Ladataan kommentteja...
Kommentteja ei voitu ladata. Yritä myöhemmin uudelleen.
{{ comment.author }} #{{ comment.id }} Vastaa

Vastaa

Kaikki kommentit tarkistetaan manuaalisesti ennen julkaisua.
Emme julkaise sähköpostiosoitettasi ulkopuolisille.
Avatar noudetaan sähköpostin perusteella Gravatar-palvelusta.

Luethan täältä kuinka käsittelemme henkilötietojasi.