This is Mika

01.07.2017 19:13 3min luku 0

Kehonrakennus - Esiintyminen vaatii teknistä silmää ja osaamista

Moikka!

Olen usein todennut, että kehonrakennus on nimenomaan suurta illuusiota. Tarkoittaen siis sitä, ettei lavalla esiintyessä oikeasti tarvitse olla iso, riittää, että näyttää siltä. Poseeraaminen on tekniikkalaji. Kilpailija voi oikealla tavalla poseeraamalla saada itsensä paremman näköiseksi. Ja sama pätee toisinpäin. Väärällä tavalla poseeraaminen voi kutistaa kilpailijaa tai saada näyttämään huonolta.

Muutamilla pienillä muutoksilla voidaan saada vaikka kädet näyttämään isommilta tai hauiksen huput korkeammilta. Osaavissa käsissä kilpailija voi oppia poseeraamaan itsensä todella näyttäväksi.

Näytän hauskan pikku esimerkin

Tuplat takaa -poseeraus on tuplat edestä -poseerauksen kanssa yksi tärkeimmistä poseerausasennoista. Tämä pose kuitenkin helposti mokataan ja saatetaan poseerata oma fysiikka kasaan tai jätetään se vajaaksi, jolloin fysiikka ei näytä niin hyvältä.

Tässä poseerauksessa usein unohdetaan, että tuomaristo istuu melko lähellä ja alhaalla. Tällöin on tärkeää, että yläkertaa taitetaan vyötärön kohdalta taaksepäin. EI liian paljon, koska silloin koko selkä menee kasaan. Sen verran kuitenkin, että esimerkiksi hauikset pääsevät oikeuksiinsa.

Kuvassa ylempänä poseasento on pystymmässä. Kiinnitä huomiota hauiksiin ja miten ne jäävät piiloon! Alemmassa kuvassa selkää on taitettu taaksepäin ja käsiä (kyynärvarsia) kierretään myös selän suuntaisesti taaksepäin. Kiinnitä nyt huomiota miten hauikset pomppaavat esiin ja näyttävät isommilta.

Noissa kuvissa olen toki ihan offikunnossa, joten kisakireänä kontrasti olisi huomattavasti rajumpi. En sano siis, että ylemmän kuvan poseasento olisi suoranaisesti huono vaan nyt yritin tuossa havainnoida nimenomaan, miten hauikset tulevat paremmin esiin, kun selkää ja käsiä kiertää taaksepäin. Toisinaan on katsottava kokonaisuutta ja jos esim vastaavassa tilanteessa selkä romahtaisi liikaa, kun pakettia kierrettäisiin, voisi olla kuitenkin parempi, ettei tätä kiertoa tehtäisi, koska kokonaisuus hauisten huippujen menettämisenkin uhalla olisi parempi. Joskus koko pose menee täysin uusiksi mitä lähemmäs kisoja mennään ja kireystaso kovenee.

Heikkouksia voidaan piilottaa erilaisten teknisten poseerausratkaisujen avulla. Annan tässä vielä toisen esimerkin, niin ymmärrätte mitä ajan takaa. Vuoden 2005 overall -voittaja Jukka Huoponen oli lahjakas kehonrakentaja aikanaan. Miehellä oli upea ja näyttävä selkä, joka loisti varsinkin takaposeerauksissa. Jukan alakerta oli aavistuksen jäljessä yläkerrasta ja miehen pohkeet olivat rakenteellisesti jokseenkin hoikahkot. Tietysti takaposeerauksissa kokonaisuutta rikkoi juuri pohjeosaston hoikkuus, joten Mähösen Akin kanssa pojat keksivät oivallisen tekniikan poseerata pohkeet ikään kuin piiloon.

Jukka siirsi toisen jalkansa tukijalan eteen (yleisöstä katsottuna), jolloin pohkeet eivät ristiasennossa enää näyttäneet niin orvoilta, miltä ne olisivat näyttäneet, jos asento olisi ollut perinteisesti toinen jalka sivulle asemoituna. Tässä asennossa ei myöskään reidet kärsineet tai kaventuneet, sillä ristiasennossa molemmat jalat olivat riittävän ulospäin kiertyneenä, aivan kuten niiden tulisi olla normaalistikin, polvet suunnattuna ulospäin toisistaan.

Jukka Huoposen epäortodoksinen leveä selkä takaa -poseeraus vuodelta 2005!

Pienet asiat rakentavat kokonaisuutta ja näillä hiotaan asennot täydellisiksi. Jopa pienen pieni ranteen kääntäminen voi muuttaa vaikka hauiksen pituutta ja lyhyt hauis saadaan näyttämään pidemmältä rinta sivulta -poseerauksessa. Näin saadaan kilpailijan fysiikassa olevat heikkoudet piiloon ja kokonaisuus eheämmäksi.

Kuten Huoposen Jukan tapauksessa, pienillä teknisillä oivalluksilla saatiin kokonaisuus niin upeaksi, että sillä irtosi helposti Suomen mestaruus sekä Overall. Kehonrakennus on taitolaji, kun siinä kilpaillaan. Valitettavan moni ei ymmärrä, että pelkästään kasvattamalla isot lihakset, ei välttämättä saavuteta menestystä. Poseeraaminen ja esiintyminen lavalla on valtavan isossa roolissa kilpakehonrakennuksessa. Sen on oltava helpon näköistä ja kilpailijan on kyettävä tuomaan omat parhaat puolet esille peittäen samanaikaisesti heikkoudet. Homma ei ole helppoa ja kaiken lisäksi se vaatii valtavasti harjoitusta. Kaikki on kuitenkin opittavissa, kunhan lähtökohtaisesti kilpailijalla on motoriset edellytyksen siihen.

 

Kommentit (0)

Ladataan kommentteja...
Kommentteja ei voitu ladata. Yritä myöhemmin uudelleen.
{{ comment.author }} #{{ comment.id }} Vastaa

Vastaa

Kaikki kommentit tarkistetaan manuaalisesti ennen julkaisua.
Emme julkaise sähköpostiosoitettasi ulkopuolisille.
Avatar noudetaan sähköpostin perusteella Gravatar-palvelusta.

Luethan täältä kuinka käsittelemme henkilötietojasi.