This is Mika

08.10.2021 08:16 3min luku 1

KALORIKULUTUS ERI LIIKUNTAMUODOISSA?

Heippa lukijat!

Pitkästä aikaa kirjoitellaan mutta tällä kertaa palataankin vanhoihin ja niin hyödyllisiin aiheisiin, mitkä yhä kiinnostaa ihmisiä. Nimittäin moni pohtii sitä, miten paljon kaloreita missäkin liikuntamuodossa kuluu. Olen tästä aiheesta kirjoitellut vuosia sitten, mutta vanha sanonta kuuluu, kertaus on opintojen äiti, joten näitäkin aiheita on oivallista palauttaa mieleen uudemman kerran.

***

***

Kuntosalilla palaa kaloreita, kun treenataan lihaksia, mutta palaako siellä sittenkään niin ”valtavan” paljon kaloreita, sillä riippuen treenistä mukana voi olla pidempiä taukoja sarjojen välillä, seurustelua treenikavereiden kanssa ja nykypäivänä ehkäpä kännykän räpläystä sekä selfien ottamista sosiaaliseen mediaan? Ylipäätään treeni-intensiteeteissä on vaihtelua, jolloin keskimääräinen kulutus voi olla yllättävänkin vähäistä, vaikka salilla hiki tulisikin otsalle.

Kuntosalitreeni kuluttaa keskimäärin 440 kaloria tunnissa

Kalorikulutukseen vaikuttaa myös henkilön oma kehon paino ja varsinkin lihasmassa. Kevytrakenteinen, pienemmällä lihasmassalla varustettu treenaaja kuluttaa vähemmän, kuin isokokoinen ja isolla lihasmassalla oleva urheilija. Mitä suurempi lihasmassa sitä enemmän tarvitaan happea ja keho myös kuluttaa enemmän kaloreita. Esimerkiksi jo pelkästään lepoaineenvaihdunta on isokokoisella ja lihaksikkaalla ihmisellä korkeampi kuin vastaavasti pienimassaisella ihmisellä.

Listaan alempana eri liikuntamuodot ja niiden kalorikulutuksen 70kg painoiselle henkilölle. Siitä on hauska huomata, että kuntosalilla tunnin verran riuhtominen vastaa tunnin verran tenniksen pelaamista tai vaikka puiden pilkkomista. Erittäin reipas tunnin voimakävely on jo kuluttavampaa kuin tunnin lihaskuntoharjoittelu punttisalilla. Toki salitreenaamisessa on varmasti paljon variaatiota, kuten jo mainitsinkin, koska meitä on niin moneen lähtöön ja tavoitteista riippuen salilla voi treenata monella eri tavalla. Voimailupuolella esim perus voimatreeni, jossa haetaan maksimiykkösen kehitystä voi olla hyvinkin rauhallista ja verkkaista tekemistä, jolloin kulutus putoaa roimasti alemmas verraten vaikka korkean intensiteetin bodaustreeniä missä tauot saattavat olla hyvinkin lyhyitä ja toistomäärät korkeita.

Kyykkytreeneissä saatetaan treenata vain itse liikettä, jos haetaan maksimivoimaa ja -tulosta, kun kehonrakennuksessa pyritään treenaamaan jalkalihaksia kyykyn avulla. Kalorikulutuksen kannalta näissä voi olla iso ero!

Tässä suuntaa-antava kalorikulutus eri liikuntamuodoissa. Alla olevassa taulukossa listataan eri liikuntamuotojen energiankulutus 70kg painoiselle henkilölle ja tunnin mittaiselle liikuntamäärälle. Taulukon avulla voi arvioida eri lajien kuormittavuutta ja vaikutusta energiankulutukseen.

Kalorikulutus eri liikuntamuodoissa

LAJI KCAL/TUNTI
Juoksu 16km/h (kova) 1175
Juoksu 14km/h (reipas) 955
Jalkapallo (ottelu) 880
Maastohiihto (erittäin vauhdikas) 880
Triathlon 880
Pyöräily (erittäin vauhdikas) 735
Juoksu 10km/h (rauhallinen) 710
Crosstraining 660
Jääkiekko (ottelu) 660
Kaukalopallo 660
Nyrkkeily 660
Spinning 660
Maastopyöräily 625
Ratsastus (laukka) 600
Bodypump 590
Portaiden nousu (reipas) 590
Salibandy 590
Uinti (erittäin vauhdikas) 590
Aerobic 515
Kuntopyörä 150W (raskas) 515
Soutu (reipas) 515
Ratsastus (ravi) 485
Kävely 7km/h (erittäin reipas) 450
Kuntosali 440
Laskettelu/lumilautailu 440
Maastohiihto (rauhallinen) 440
Puiden pilkkominen 440
Pyöräily (vauhdikas) 440
Ruohonleikkuu 440
Tennis 440
Uinti (vauhdikas) 440
Vaeltaminen (reipas) 440
Kuntopyörä 100W (kohtalainen) 400
Melonta 370
Tanssi (vauhdikas) 370
Golf 365
Sauvakävely 300
Portaiden nousu (rauhallinen) 295
Pyöräily (rauhallinen) 295
Uinti (rauhallinen) 295
Vesijumppa 295
Keilailu 290
Kävely 5km/h (kohtalainen) 250
Jooga 220
Kalastus 220
Kuntopyörä 50W (kevyt) 220
Purjehdus 220
Moottoripyöräily 185
Ratsastus (käynti) 175
Kävely 3km/h (rauhallinen) 170

Jos haet kuntosalitreenien avulla lisäkulutusta omaan päivän kulutukseen, pidä huoli, että treenaat intensiivisesti ja välttelet turhaa sosialisoimista salilla. Kaikki ylimääräinen aika, joka kuluu kaverin kanssa jutusteluun, kännykän selaamiseen tai muuhun haaveiluun, on pois kulutuksesta. Dieetillä suosittelenkin salitreenaamisen oheen muuta liikuntaa ja näin pidät huolen, että saat kulutuksen korkeammalle, kuin ravinnosta tulevan kalorimäärän ja saat rasvan palamaan.NETTIKAUPASTA TREENIOHJELMAT!

Kaipaatko uutta sykettä ja vaihtelua omaan treenirutiiniin? Suositttelen ehdottomasti mun erittäin suosittuja puhtaaseen lihasmassan kasvatukseen kohdistuvia treeniohjelmia. Näillä saat lisämotivaatiota ja intoa tekemiseen, eikä ole pelkoa, että treeneissä olisi kalorikulutus minimaalista. Ravinnon merkitys on myös tärkeää ja miten syödä niin, että se tukee kovaa treeniä sekä palautumista. Kaikki ohjelmat löydät nettikaupastani. Tilaukset mailiin: nyyssola.m@gmail.com

Klikkaa itsesi nettikauppaan alla olevasta kuvasta!

Kommentit (1)

Ladataan kommentteja...
Kommentteja ei voitu ladata. Yritä myöhemmin uudelleen.
{{ comment.author }} #{{ comment.id }} Vastaa

Vastaa

Kaikki kommentit tarkistetaan manuaalisesti ennen julkaisua.
Emme julkaise sähköpostiosoitettasi ulkopuolisille.
Avatar noudetaan sähköpostin perusteella Gravatar-palvelusta.

Luethan täältä kuinka käsittelemme henkilötietojasi.