This is Mika

28.09.2012 09:43 3min luku 42

Heavy Weights!

Totuus on, että pohja isoille lihaksille rakennetaan kovilla perusliikkeillä ja isoilla painoilla. Suosi siis pääliikkeinä hyviä moninivelliikkeitä joissa koko kroppa joutuu tekemään töitä. Perusliikkeiden hyöty on siinä, että ne rasittavat kauttaaltaan kroppaa.

Isoilla liikkeillä on hyötyä lihaskasvun kannalta.

Esimerkkinä: kova jalkatreeni aiheuttaa elimistöön suuren rasitustilan ja tällöin elimistö erittää hormoneja (esim kasvuhormonia), joilla on voimakas anabolinen vaikutus. Toisin sanoen, jos menet salille eikä sulla koskaan edes hiki tule, olet todennäköisesti treenannut liian kevyesti etkä rasittanut kroppaasi riittävästi. Tällainen treeni ei kehitä lihaksia, ei ainakaan optimaalisesti. Vain kova ja raju rasitus elimistössä laukaisee juurikin esim kasvuhormonin tuotannon.

Tässä pari päivää sitten kuvattu Veljeni ”terminaattorin” Personal Best -kyykky video.

Siinä tehdään juuri kovaa ja isoilla painoilla. Apuliikkeinä termiksellä oli vastapainona pitkiä sarjoja heilurihackia, koukistuksia ja ojennuksia. Apuliikkeillä viimeistellään se lihas siihen kuntoon, että se tuntuu hakatulta seuraavana päivänä. Pelkästään isoilla painoilla treenaaminen on kuluttavaa eikä se itsessään kasvata lihasta vaikkakin voimaa tulee lisää. Apuliikkeitä tarvitaan siis lihaskasvun kannalta yhtä lailla kuin isoja perusliikkeitä. Se on sellainen kombinaatio!

Eilen itsekin kokeilin hieman isompia painoja nyt dieetin jälkeen. Penkissä nousin 160 kiloon ja pukkasin helposti  muutaman toiston. Eli voima jyllää Bro’s Newsmeister… 😉 Isojen rautojen jälkeen en suinkaan lopettanut treeniäni siihen, vaan penkissä siirryin kapeampaan otteeseen ja nostin jalat penkille. 90kg, 100kg ja 110kg pitkiä sarjoja 15 toistoa ja kunnon poltetta pekseille. Apuliikkeinä toimi vinopenkki flyesit, vipuvarsivinopenakone ja pec-dec. Kunnon reilu 50 minuuttinen tisseille ja oli muuten hiki! Nyt jo aamulla tuntuu rintalihaksissa sellainen mukava pistely. Lihakset ovat saaneet siis osumaa ja pientä hajoamista solutasolla on tapahtunut. Nyt vaan lepoa ja kevyttä venytystä rintalihaksille niin 5 päivän päästä on taas mahdollisuus hajottaa lihakset tuhannen atomeiksi!

Lepo on siis tärkeä silloin, kun lihakset tarvitsevat sitä. Kova ja pitkäkestoinen treeni vaatii lepoa vastapainoksi, sillä lihassolut eivät korjaa itseään yhdessä tai  edes kahdessa päivässä. Täytyy korostaa, että pienempi jakoisella treeniohjelmalla ei suinkaan tehdä samalla tavalla kuin mitä itse tuossa rintatreeneissä tein. Pienijakoisen funktio on rasittaa semikovaa lihaksia, jotta solutasolla hajoamista ei tapahdu niin suuressa mittakaavassa kuin isojakoisella ohjelmalla. Treeniä samalle lihakselle pienijakoisella voi tulla kuitenkin 2-4 treeniä viikkoon, joten tekemällä treenit loppuun asti pitkän kaavan mukaan aiheuttaa sen, että lihas ei ehdi palautua treenistä. Eli pienijakoisella semikovaa, yksi (max 2) liike per lihasryhmä, mutta tämä sitten parikin kertaa per viikko. Isojakoisella (4-6-jakoisella esim) ohjelmalla voit huoletta käydä lihasten kimppuun täysillä, sillä palautumista tulee väkisinkin se 5-7 päivää. 🙂

***

Memory lane

Kisojen jälkeen sunnuntaina käväisin Fitnesstukun osastolla moikkaamassa ystäviä ja tuttuja, kuten myös ei-niin-tuttujakin! Elämäni hienoin päivä oli voittaa Suomenmestaruus ja Overall Lahdessa. Se tunne oli mieletön!

Tässä Fitnesstukun pomo Lasse ja minä:

Ehkä siistein tunne voiton jälkeen oli se, kun pääsin kisojen jälkeen suihkuun hotellihuoneelle ja sain pestyä sen limaisen poseöljyn pois iholtani. Suihkun jälkeen avasin kylmän Sandelsin, laitoin jalat sohvalle ja samalla mussutin suklaalevyä. Vähänkö oli rento ja hyvä fiilis siinä! Suihkun raikkaana kaljaa ja suklaata! Sitä tunnetta on vaikea ylittää enää. Kova työ palkittiin ja nyt saa taas syödä mitä haluaa! 😉 Hihii! 😀

 Hauskaa viikonloppua! 

PS.

Muistakaa, että huomenna alkaa Gymlogin 4. tuotantokausi! Eka jakso kuvataan tänään illalla/yöllä! K-18!! 😉 Huomenna siis olkaa kuulolla. Meikä myös lauantaina lähtee kevyelle viihteelle, joten Stadissa pyörivät voi tulla sit moikkaamaan jos jossain törmätään! 😀

 

Kommentit (42)

Ladataan kommentteja...
Kommentteja ei voitu ladata. Yritä myöhemmin uudelleen.
{{ comment.author }} #{{ comment.id }} Vastaa

Vastaa

Kaikki kommentit tarkistetaan manuaalisesti ennen julkaisua.
Emme julkaise sähköpostiosoitettasi ulkopuolisille.
Avatar noudetaan sähköpostin perusteella Gravatar-palvelusta.

Luethan täältä kuinka käsittelemme henkilötietojasi.