This is Mika

02.09.2007 11:22 3min luku 3

Älykkyys ja sen suhteellisuus

IMG_2803-10.jpg

Tervehdys.

Niin, todellakin tervehdys, koska olen tässä ilkeän flunssan kourissa. Alkoi pari päivää sitten ja nyt on vaiheessa kuiva yskä ja vuotava nenä. Salille en taida uskaltaa mennä, sillä aikomus olisi parantuakin tästä. Viikolla tehtiin Antin kanssa jalkatreenit (Antin elämänsä ensimmäiset) ja sain oikein kipeäksikin koivet. Tietysti lihakset menevätkin huomattavasti helpommin kipeäksi, kun niitä treenaa hieman pidemmällä aikavälillä. Muuten olenkin käynyt jo noin nelisen kertaa viikossa salilla ja tarkoitus on lisätä progressiivisesti käyntejä kohti ensi vuoden dieettiä.

Muihin aiheisiin.
Katselin koneelta mielenkiintoisen dokumentin miehestä nimeltä Daniel Paul Tammet. Dokkarin nimi oli Extraordinary People – The Boy with the incredible Brain. Daniel Tammet (s. 31. tammikuuta) on yksi tunnetuimmista erityislahjakkaista savant-henkilöistä. Hän on kotoisin Britanniasta. Tammet poikkeaa valtaosasta savant-henkilöitä muun muassa siten, että hänen arkielämänsä sujuu melko lailla vaikeuksitta.

Tammet pystyy laskemaan suuria laskutoimituksia päässään hetkessä, ja hänen muistinsa on ilmiömäinen. Hän sanoo näkevänsä asiat lukuina. Hän kertoo myös kokevansa mielessään lukujen muodon ja muita piirteitä. Kertolaskut hän sanoo suorittavansa niin, että kahden erimuotoisen luvun väliin jäävään tilaan piirtyy kuin itsestään kolmas muoto, jonka hän aistii luvuksi. Alkuluvut Tammet kertoo löytävänsä aistimalla ne pyöreämmiksi kuin muut luvut. Hän sanoo, että ei koskaan laske laskutoimituksia, vaan aistii vastaukset mielikuvistaan.

Päinvastoin kuin monet muut savant-henkilöt, Tammet kykenee kuvailemaan mielikuviaan ja ajatuksiaan. Tiedemiehet yrittävät hänen avullaan selvittää ilmiömäisten kykyjen syytä ja toimintaa.

Monilla savant-henkilöillä on ongelmia puhekyvyssä. Tammet on kuitenkin kielellinen erikoislahjakkuus. Tammet opiskeli puhumaan hyvää islantia viikossa. Hän pitää kovasti viron-kielestä. Hän vaihtoi sukunimekseen virolaisen sanan Tammet. Tammet kehittää parhaillaan uutta mänti-kieltä viron pohjalta.

Videodokkaria Danielista Youtubessa:

Daniel Tammet 1/5

Daniel Tammet 2/5

Daniel Tammet 3/5

Daniel Tammet 4/5

Daniel Tammet 5/5

Uskomattoman lahjakas Daniel on kiehtova tapaus älykkyydestä ja sen monimuotoisuudesta. Mitä on sitten älykkyys?

Yksi tunnettu jakotapa on Robert Sternbergin tekemä kolmijako:

Analyyttinen älykkyys, mikä tarkoittaa kykyä hankkia, vertailla ja arvioida tietoa.

Luova älykkyys taas sisältää kykyä yhdistellä uudenlaisella tavalla olemassa olevia tietoja tai tuoreiden ratkaisujen löytämistä ongelmiin.

Käytännöllinen älykkyys puolestaan on eräänlaista ”kadunmiehen älykkyyttä”: arkielämän tilanteista selviytymistä, sosiaalisten taitojen käyttöä ja kykyä soveltaa tietojaan käytännön elämän ongelmiin menestyksekkäästi.

Kim PeekÄlykkyyttä on tietysti lähes mahdotonta mitata millään kokeella tai asteikolla, sillä se on niin kokonaisvaltaista, mutta suuntaa-antavia testejä on useita, kuuluisin tietysti Mensan testi.

Toinen kuuluisa savant-henkilö on Kim ”rain man” Peek. Tuo elävä Google omaa järkyttävän massiivisen muistin. Kaikki mitä hän lukee hän myös muistaa. Jos normaalilla ihmisellä kestää 3-4 minuuttia sivun lukemiseen, Kim Peekillä menee siihen 8 sekuntia. Hän lukee kahta sivua yhtä aikaa. Vasenta vasemmalla silmällä ja oikeata sivua oikealla silmällä. Toisin kuin Daniel Tammet, Kim on autistinen eikä hän tulisi toimeen ilman avustajaa. Tieteelle hän on tavattoman mielenkiintoinen ilmiö. Kim Peekillä on corpus callosum aivokurkiainen lähes surkastunut pois, eli aivolohkot toimivat erillään. Tämä kaksinkertaistaa aivojen kyvyn käsitellä tietoa.

Scientific American kertoo esimerkkinä miten hän lukee Tom Clancyn romaanin 1 tunnissa ja 25 minuutissa. Neljän kuukauden kuluttua häneltä kysytään kirjasta yksityiskohtaisia tietoja ja hän kertoo tarkasti tämän tiedon samalla ilmaisten millä sivulla tieto esiintyy kirjassa. Hänellä on ainakin 15 osaamisaluetta, joista voidaan mainita Amerikan historian lähes täydellinen hallinta. Hän tietää myös lähes kaiken urheilusta, elokuvista, maantieteestä, avaruusohjelmista, näyttelijöistä. Hän osaa Raamatun ulkoa ja lukee ulkomuistista lähes virheettömästi koko Shakespearen tuotannon. Hän tunnistaa kaikki USA:n postinumerot ja voi ilmoittaa millä taajuudella radio-ohjelma kuuluu siellä sekä tietenkin radioyhtiön nimen. Hän voi antaa täydellisen reittikuvauksen kahden umpimähkään valitun amerikkalaisen kaupungin välillä useimmiten kadunnimineen.

Kim Peekistä Videopätkiä Youtubessa:

Kim Peek 1/5

Kim Peek 2/5

Kim Peek 3/5

Kim Peek 4/5

Kim Peek 5/5

Niin ja olihan minunkin pakko käydä testaamassa oma tyhmyyteni. Tein Eurooppalaisen älykkyystestin josta sain 141 pistettä. 🙂 Että silleen…

Kommentit (3)

Ladataan kommentteja...
Kommentteja ei voitu ladata. Yritä myöhemmin uudelleen.
{{ comment.author }} #{{ comment.id }} Vastaa

Vastaa

Kaikki kommentit tarkistetaan manuaalisesti ennen julkaisua.
Emme julkaise sähköpostiosoitettasi ulkopuolisille.
Avatar noudetaan sähköpostin perusteella Gravatar-palvelusta.

Luethan täältä kuinka käsittelemme henkilötietojasi.