This is Mika

08.06.2010 15:45 2min luku 3

Vanhenemista vastaan

Kaikkihan tietää, että me kuollaan joskus. Jep, mutta mikä saa ihmisen vanhenemaan ja lopulta kuolemaan? Ihmisen kehon rappeutuminen alkaa noin kolmenissakymmenissä. Kehon solut alkavat pikku hiljaa hapettua eikä uusia soluja muodostu enää entisten tilalle samalla vauhdilla kuin nuorena.

Rauta ruostuu ilmassa olevan hapen aiheuttaman hapettumisreaktion vuoksi, niin myös ihmisenkin solut vaurioituvat reaktiokykyisten yhdisteiden takia. Näitä yhdisteitä kutsutaan vapaiksi radikaaleiksi, joita muodostuu ihmisen elimistössä joko elimistön omissa hapettumisprosesseissa tai jonkin ulkopuolisen lähteen vaikutuksesta. Vapaat radikaalit syntyvät solussa normaalien hapettumisreaktioiden sekä entsyymien toiminnan seurauksena ja toimivat joko solussa tai sen ulkopuolella.

Vapailla radikaaleilla on myös hyödyllisiä tehtäviä, sillä niitä käytetään hyväksi esimerkiksi taistelussa infektioita vastaan. Vapaa radikaali voi reagoida taudinaiheuttajan kanssa ja tehdä sen vaarattomaksi.

Radikaalien aiheuttama vaurio voi kohdistua myös elimistön omiin soluihin. Reagoidessaan toisten molekyylien kanssa vapaat radikaalit saattavat tuhota myös monia elimistön yhdisteitä ja rakenneosia, kuten solukalvoja. Vapaat radikaalit muuttavat yhdisteen kokoa ja muotoa sekä häiritsevät sen toimintaa.

Vapaiden radikaalien ”iskuja” solun pintaan osuu arviolta miljoona yhden sekunnin aikana, ja mikäli solun antioksidanttipuolustus ei ole riittävä, saattaa solu tai ainakin solun pinta tuhoutua.

Liialliseen vapaiden radikaalien määrään elimistössä liitetään kohonnut riski sairastua esimerkiksi syöpään tai sepelvaltimotautiin.

Antioksidantit pystyvät siis torjumaan vapaiden radikaalien haitallisia vaikutuksia. Mitä vähemmän vapaiden radikaalien aiheuttamia vaurioita syntyy sitä hitaammin ikääntyminen etenee.

Elimistö siis puolustautuu vapaita radikaaleja vastaan niin sanotun antioksidantti- eli hapettumisenestojärjestelmän avulla. Osa järjestelmästä rakentuu erilaisista entsyymeistä ja muista valkuaisaineista, joita elimistö itse tuottaa. Myös ruoasta saatavien ja E-vitamiinien, beetakaroteenin, seleenin ja flavonoidien on havaittu toimivan antioksidantteina elimistössä.

Antioksidantit kykenevät muuttamaan vapaat radikaalit vaarattomaan muotoon ja estämään näin soluvaurioita. Vapaat radikaalit ovat molekyylejä, joissa on yksi tai useampi pariton elektroni. Antioksidantit kiinnittyvät vapaisiin radikaaleihin parittomien elektroniensa avulla ja muodostavat näin yhdisteen, joka ehkäisee solua tuhoutumiselta ja joka pystytään sen jälkeen helposti poistamaan kehosta kuona-aineena.

Antioksidantteja saa ravinnon kautta, mutta lisäravinteet ovat myös hyvä lähde antioksidanteille.

Fitnesstukulla on nyt viikon tarjouksena kaksi purkkia antioksidant+ hintaan 19,90!

kap2antifi

Antioxidant+ sisältää uutteita super-hedelmistä, kuten Goji, Acai ja mustikka, sekä uutteita kaakaopavusta, merilevästä, tomaatista, pinjamännystä, viinirypäleestä, Q10, kurkumasta ja seleenistä.

Muista, että annostusta ei saa ylittää, sillä hyvin suuret vitamiinimäärät voivat toimia elimistössä päinvastoin kuin odottaisi eli juuri lisätä hapettumista.

Lähde: www.tohtori.fi

Kommentit (3)

Ladataan kommentteja...
Kommentteja ei voitu ladata. Yritä myöhemmin uudelleen.
{{ comment.author }} #{{ comment.id }} Vastaa

Vastaa

Kaikki kommentit tarkistetaan manuaalisesti ennen julkaisua.
Emme julkaise sähköpostiosoitettasi ulkopuolisille.
Avatar noudetaan sähköpostin perusteella Gravatar-palvelusta.

Luethan täältä kuinka käsittelemme henkilötietojasi.