This is Mika

13.10.2016 11:19 5min luku 8

Uusia kujeita

Moi!

Tässä on jo 25 vuotta bodattu putkeen. 13 vuottakin on jo vierähtänyt ensimmäisistä kisoista kehonrakennuksen saralla. Tässä voisi joku tuntea olonsa vanhaksi, mutta itse tunnen oloni nuoremmaksi kuin koskaan.

Tällä hetkellä on sen verran kaikenlaista siistiäkin siistimpää projektia suunnitteilla ja työn alla, että fiilis on kieltämättä katossa. Pidän siitä, että on äksöniä ja monen sortin fiilausta joka suuntaan.

Pieni tiedotus tähän väliin niille, joille ehdin ilmoittaa, että Fitnessmyytinmurtajien kolmas jakso kuvattaisiin tällä viikolla. Harmikseni joudun ilmoittamaan, että viime viikonlopun NFE-tapahtuman vuoksi Satulla on työkiireitä kasautunut sen verran paljon, että ajanpuutteen vuoksi joudumme hieman siirtämään uusia kuvauksia. Mutta hyvää kannattaa odottaa. Kolmas jakso tulee olemaan melkoisen hupaisa. Siihen pakataan paljon oikeaa informaatiota mutta vakavamielistä ja totista touhua emme tule esittämään. Enempää en kerro, mutta tämä on must see!

Fitnessmyytinmurtajien toinen osa oli verenmakuinen ja täynnä tuskaa:

Kuten tuossa jo hehkutin, nyt on paljon projektia suunnitteilla. Yksi niistä on ylitse muiden ja ihan pian pääsen siitä teille rakkaat lukijat kertomaan. Tämä on minulle erittäin mielenkiintoinen ja uusi aluevaltaus. To be continued… 🙂

Vielä en ole tietoinen mihin ArmanLive -jaksoon olen menossa. Sehän tulee joka tiistai neloselta, joten kunhan tieto siitä saapuu tänne asti, niin varmasti tiedotan siitä teille kaikille. Armanhan käväisi kokeilemassa miltä se tuntuu olla yhdne päivän ajan kehonrakentaja. Mies veti täysiveriset jumpat mun kanssa, tsekattiin safkat kuntoon ja opeteltiin pakollisia poseerauksia. Siinä oli varmasti paljon sellaista tämän lajin sisältä, mikä Armanille oli täysin vierasta.

14188398_765250980281374_1676249731837144077_o

Tottahan se on, kehonrakennus on yhä tietyllä tavalla vieras laji isolle osalle väestöä. Se mitä kisoissa tehdään on varmasti niin outoa. Säännöt ovat oudot, arvostelulajissa tavallinen ihminen ei oikeastaan edes ymmärrä millä kriteereillä sijoitukset syntyvät. Ajan kanssa tottakai silmä harjaantuu ja kilpailijat voidaan asettaa oikeaan järjestykseen, mutta lajiin vihkiytymätön ei ymmärrä hölkäsen pöläystä tuosta kisasta.

Kehonrakennus kun on 90% salilla puurtamista ja työtä, elämäntyyliä, omistautumista, diettaamista ja 10% kilpailua lavalla, on monelle tuo kokonaisuus epäselvä. Kun suorittaminen eli kilpaileminen on kaiken lisäksi poseeraamista, esiintymistä, ei painojen kanssa toimimista (mitä se on muuten suurimmaksi osaksi), jää varmasti vieraaksi, miten vaativaa laji on.

14725228_10208847388636450_231463491_o

kh7a6272

Kehonrakennus on varmastikin ainoa laji maailmassa, jossa kisaan harjoitteleminen on aivan muuta toimintaa, kuin itse kisaaminen. Se hämmentää ja saattanee myös harhaanjohtaa lajiin perehtymättömiä.

selkääkoneessa

Historiaa

Punttisali taas on lähes kaikille ihmisille tuttu paikka ja siellä harjoitteleminen on itsestään selvää. Oltiin sitten melkeinpä missä tahansa fyysisessä lajissa mukana, painoharjoittelua tehdään harjoituskaudella. Sali on siis monelle urheilijalle tuttu. Kehonrakennus lajina periaatteessa toi salikulttuurin ja treenaamisen näkyville. Kehon muokkausta on harrastettu pitkään ja  jo antiikin ajoista lähtien lihaksikkuus, voimakkuus ja atleettisuus on yhdistettu urheilijaan. Urheilu käsitteenä (ja nimen omaan huvin vuoksi urheileminen) lienee syntyneen jo Egyptissä.

Pitkät ovat siis urheilun taustat ja urheilijaan liitetty atleettisuus. Toki lajit jalostuvat ja muokkautuvat ajan kanssa. Kehonrakennus on syntynyt jo Eugen Sandowin myötä 1800-luvun lopulla. 1930-luvulla syntyi salikulttuuri, lihasten muokkaus ja peilien edessä poseeraaminen patsasmaisesti. Etenkin Kaliforniassa nämä harjoittelusalongit olivat suosittuja ja Santa Monicassa on yhä ranta nimeltään Muscle Beach.

 

1940-luvulla syntyi ensimmäinen nykyaikaisilla säännöillä järjestetty bodauskilpailu, Mr. America. Myöhemmin seurasi Mr. Universe ja Mr. Olympia kisat, joista jälkimmäinen on yhä vuosittain järjestettävä ja erittäin arvostettu ammattilaiskilpailu lajin parissa.

Mr. America 1940 ja voittaja John Grimek

 

Siitä huolimatta, vaikka kehonrakennuksella on suhteellisen pitkät perinteet ja historia, lajia silti pidetään melko kummallisena ja lajin säännöt eivät aukene edes kaikille kilpailijoille. Jos nyt kysyttäisiin tuolla Lahdessa kisanneilta, miten tuomarit antavat pisteet, kuinka ne lasketaan fysiikka kierroksilla sekä vapaaohjelmassa ja saadaan sijoitukset, moni ei varmastikaan sitä tietäisi. Eikä sitä sinänsä tarvitsekaan tietää, kunhan on vaan paras ja nostaa pään päälle sen voittopystin.

14699504_10208847388556448_825227568_o

winwinwin

Laji siis on hankala ja arvostelulajina vielä hankalampi. Mukana on makuasioita, mielipide-eroja ja mikä tärkeintä esiintyminen (poseeraaminen) on keskeisessä roolissa. Kireys on super tärkeää, lihasmassa ei yksinään ole riittävää, se massa on tuotava äärimmäisen kireänä ja kuivana lavalle.

14725406_10208847388596449_1181244027_o

Laji herättää tunteita ja jakaa mielipiteitä. Kehonrakennus on äärimmäinen urheilumuoto, jota vain harvat kykenevät toteuttamaan ja siinä kilpailemaan menestyksekkäästi. Laji pakottaa omistautumiseen ja kärsivälliseen työhön, joka vie vuosia. Malttamattomat eivät sovi lajin vaatimaan ilmapiiriin. Lihas kasvaa suhteellisen hitaasti ja moni kilpailija onkin melko iäkäs. Kivinen ja kuiva lihas ei synny heti, se vaatii useita kisoja, dieettejä ja aikaa. Se syntyy pieteetillä.

Toki lajin parissa superlahjakkuudet ovat yleensä jo nuorella iällä menestyneitä, mutta mukaan mahtuu paljon vanhempaakin suorittajaa, jotka kompensoivat sitten hitaammin reagoivat lihakset kovalla työllä ja pidemmällä aikajaksolla. Laji ei missään nimessä ole rajusti ikäsidonnainen.

Itselleni treenaaminen ja tottakai lajin parissa kilpaileminen on rakasta puuhaa. En voisi pitkään olla pois salilta. Sieltä syntyvä hyvä olo on korvaamatonta. Ja kun kroppa tykkää ja voi hyvin, kun sitä rääkkää riittävästi, saa se mielenkin voimaan paremmin.

Eräänlainen itsensä kontrolloiminen ja elämän hallinta on monille tärkeää. Se että tiedät mitä syöt ja voit itse vaikuttaa siihen miltä näytät tuo varmuutta elämään. On hyvä osata hallita omaa kroppaansa ja samalla psyykettä.

Että tällaista pohdintaa tällä kertaa. Toivottavasti jaksoit kahlata tekstin läpi ja saada vaikka omaa motivaatiota lähteä sinne jumpille ja hakea hyvää oloa itsellesi.

***

Muista muuten, että vielä on voimassa tuo Octane-tarjous. Se on normisti melko tyyris tuote, mutta nyt sen saa edukkaasti -35% alennuksella eli vain 24,63€!!

Klikkaa kuvaa ja pääset suoraan tarjoukseen! Tämä tarjous on vain blogissani!

800_mika_octane_hardcore_june16_ftuk

Kommentit (8)

Ladataan kommentteja...
Kommentteja ei voitu ladata. Yritä myöhemmin uudelleen.
{{ comment.author }} #{{ comment.id }} Vastaa

Vastaa

Kaikki kommentit tarkistetaan manuaalisesti ennen julkaisua.
Emme julkaise sähköpostiosoitettasi ulkopuolisille.
Avatar noudetaan sähköpostin perusteella Gravatar-palvelusta.

Luethan täältä kuinka käsittelemme henkilötietojasi.