This is Mika

04.02.2016 22:56 9min luku 18

Tulosta ja kehitystä! - Diippiä shittiä tiedossa!!

Tervehdys kaikille!

Nyt sukelletaan syvempään päähän täällä blogissa. Mennään tavallista pidemmälle ja pohditaan millä työkaluilla me voidaan kasvaa ja kehittyä. Pohditaan fyysisen puolen lisäksi myös henkistä puolta. Lue hitaasti ja sisäistä. BOOM! Tästä se lähtee.

Kuka haluaa saada lisää lihasmassaa? No kukapa ei, varsinkin, kun kyseessä on kehonrakennus. Me kaikki salilla käyvät haluamme tulosta ja kehitystä aikaseksi. Välillä vaan tuntuu, että koko paska junnaa pahasti paikoillaan eikä kehitystä näy, ei vaikka itkien vääntäisi treenejä.

Käännä heikot lihasryhmäsi vahvuuksiksi

vertjalat

24 treenivuoteen mahtuu itsellänikin paljon sellaisia kausia, kun kehitys on jumittanut. Ongelma ei ole siinä, että kehitystä ei saada, vaan ongelma on siinä, että ratkaisua siihen ei osata löytää. Jokainen meistä elää kausia, kun kroppa ei kasva, kehity tai tulosta ei saada aikaseksi. Se kuka pystyy löytämään keinot päästäkseen taas eteenpäin tulee kasvamaan ja kehittymään.

Usein olen maininnut ajatusmallista ”thinking outside of the box”. Pahinta on, että vaikka ongelmat tiedostetaan, niille ei tehdä kuitenkaan mitään. Se ei tuota mitään tulosta eikä kehitystä saada aikaseksi.

Mitä se ”thinking outside of the box” tarkoittaa?

No se tarkoittaa sitä, että annat itsellesi vapauden hylätä kaikki vanhat metodit ja treenitavat ja uskallat lähestyä treenaamista aivan eri kantilta. Ne mitkä ei toimi, ei toimi, joten miksi niihin siis tarrautua väkisin kiinni?

Kokeilet liikkeitä, joita et ole todennäköisesti käyttänyt pitkiin aikoihin tai koskaan, lähdet rasittamaan lihasta sellaisilla tekniikoilla, joita et välttämättä ole ennen hyödyntänyt. Jos ennen käytit raskaita painoja lyhyillä sarjatoistoilla ja pitkillä sarjatauoilla, otatkin nyt kokeiluun pienemmät painot, tuplaat tai jopa triplaat toistomäärät/sarjat, puolitat sarjatauot jne. Teet totaalisen metodiikan muutoksen. Jos ennen teit paljon koko kroppaa rasittavia kokonaisvaltaisia liikkeitä ilman, että käytit juurikaan eristäviä, päätätkin nyt rasittaa lihaksen pääasiallisesti eristävillä liikkeillä. Käytä erikoistekniikoita, vie itsesi mentaalipuolella äärirajoillesi. Aseta itsellesi lähes mahdottomia tavoitteita treenien (sarjamäärät, toistot jne) suhteen ja lähde pelottomasti tavoittelemaan niitä.

Heikkoja lihasryhmiä voit jakaa osiin ja omiin treeneihin, kuten vaikka jalat tai kädet ja tuplata treenimäärät viikossa. Yksittäisiä lihasryhmiä voit spesialisoida vaikka niin, että otat syyniin olkapäät tai pohkeet ja paukutat niitä joka päivä yhden liikkeen turvin ennen kuin lähdet normitreenejä tekemään.

prassi

Lempiliikkeet hyötykäyttöön

Koska jokaisella meistä on joku liike, jossa on hyvä, sitä voidaan tehokkaasti hyödyntää ja samalla kasvattaa sen avulla lisää lihasmassaa. Tai jos sinulla on liike jota todella tykkäät tehdä. Se on tavallaan miellyttävä ja se tuntuu toimivan. Tällaisilla liikkeillä on aina oma paikkansa treeneissä. Se että liike on mukava ja helppo tehdä voi antaa sinulle etulyöntiaseman työstää liikettä sellaisiin sfääreihin, että työstettävä lihas suorastaan tuhotaan treeneissä.

Annan esimerkin. Tykkään tehdä prässiä. Liike on mukava, siinä ei alaselkä väsy samalla tavalla kuin esim kyykyssä. Kun pidän liikkeestä ja tykkään tehdä sitä, mentaalinen asetelma on jo etukäteen valmis, että siinä voidaan treeni viedä sinne äärirajoille ja ylikin. Kivun toiselle puolelle. Ei ole mikään vieras käsite, että saatan puskea etureisitreeniä jalkaprässissä jopa täyden tunnin ajan. Toistoissa voidaan mennä kokonaisuudessaan jopa yli 600 toiston yli.

On loppujen lopuksi aivan sama, millä liikkeellä väsytät lihaksesi, pääasia on, että sinun mentaalimindset on viedä treenit riittävän pitkälle, jotta lihaksessa saadaan syntymään hypertrofiaa. Kun löydät ne liikkeet, joilla pystyt tämän toteuttamaan, olet jo hyvän matkaa onnistunut rakentamaan itsellesi juuri sinulle sopivaa tapaa treenata. Tämän jälkeen pidät huolen siitä, ettei yksikään treeni kahta kertaa enempää ole toisensa kopio. Pelivaraa on paljon. Voit hyödyntää erikoistekniikoita, pelata sarjataukojen kanssa ja vaihdella vastusta, jotta jokainen treeni olisi jollain tapaa erilainen eikä lihas täysin pääsisi adaptoitumaan treeneihin.

12375963_10206597978882612_809893211487209063_n

Ravinto ja lepo

Kun treeni on kovaa, se vaatii tuekseen monipuolista ravintoa ja mikä tärkeintä, ravintoa tulisi saada riittävästi. Marko Savolaisen sanoin, ”kehitystä tulee, kun treenaat helvetin kovaa ja syöt niin että oksettaa”. Ehkä äärimmäisessä muodossaan asia on juuri noin. Ravintoa on saatava riittävästi, jotta lihakselle annetaan mahdollisuus solutasolla uusiutua.

Ravinnon lisäksi lepo astuu myös äärimmäiseen rooliin kehityksen kannalta. Ilman riittävää lepoa ei keho palaudu. Kyllä, sanonta: ”levossa lihas kasvaa” pitää kutinsa.

IMG_7956

12115704_10153667873178826_5195758982628102615_n

Kolminaisuuden ”treeni, ravinto ja lepo” on oltava eheä, koska ei ole yhtä ilman toista ja yhdenkin näistä uupuessaan estää tehokkaan kehityksen.

Voittajan mindset

Tähän juttuun voisi lisätä vielä yhden elementin, eli sen halun voittaa ja menestyä. Tämä parhaimmillaan antaa valtavan suuret voimavarat käyttöön ja tahdon tehdä kaikkensa, jotta päämäärä voitaisiin saavuttaa. Jo sillä henkisellä tasolla voidaan psyykata ihminen suorituksiin, joihin se ei muutoin pystyisi. Myös lajin verkkaisen luonteen vuoksi vahva halu ja jaksaminen antaa voimavaroja vuosiksi eteenpäin ja lisää sitä jaksamista tehdä tätä työtä pitkällä tähtäimellä.

Roomaa ei rakennettu yhdessä yössä eikä myöskään voittajan fysiikkaa. Kärsivällinen työ kantaa aina hedelmää ja varsinkin niillä, joilla on se palo menestyä ja sen kautta saavuttaa unelmat. Tässä lajissa ei synnytä voittajiksi, se saavutetaan omistautumisella, kovalla työllä ja uhrauksilla. Jos olet valmis tekemään nämä kaikki ja sinulla on siihen vielä fyysiset valmiudet, mikään ei ole menestyksen tiellä.

KH7A5441

Jos lähtisin pilkkomaan omaa uraani ja niitä ominaisuuksia itsessäni, jotka ovat olleet niitä avaimia menestykseeni, tulisi ensimmäisenä mieleen seuraavat:

  • pitkäjänteisyys
  • usko itseeni
  • usko omaan tekemiseen
  • halu voittaa

Tietenkin se, että siellä salilla jaksaa puurtaa vuodesta toiseen on asia, joka asettaa itseni sille tasolle johon ei varmaankaan moni pysty tai ei vaan ole riittävän hullu. Sitä hulluutta jaksaa vääntää, puurtaa ja painaa läpi vaikka tuntuisikin, ettei mitään saada aikaseksi. Sitä hulluutta pitää olla tässä hommassa. Sietokykyä taistella itsensä läpi joka kerta erikseen, kun lähdetään niille pitkille dieeteille. Nälän, kivun ja väsymyksen kanssa eläminen ei ole ihan simppeliä hommaa. Ja jälleen niille, jotka sanovat dieetin olevan niin helvetin kivaa ja mukavaa, nämä eivät ole koskaan menestyneet saatikka olleet riittävän kireitä lavalla.

Ei, se äärimmäinen kireys EI tule sellaisella fiiliksellä, että tämä homma on niin kivaa ja hauskaa. Kroppa itkee ja valittaa ja henkinen puoli on samalla kovilla. Siinä heikkomielinen sortuu ja jättää leikin kesken. Mites se olikaan viime vuonna, kuinka moni ilmoittautui kisoihin ja kuinka moni jätti leikin kesken. Ikinä en ole sellaista SM kisaa nähnyt, että jokaikinen kisaaja joka on ilmoittautunut, olisi myös lavalla mukana.

Halu voittaa ja menestyä vievät kilpailijaa eteenpäin ja vaikeinakin hetkinä pystytään luovia karikoiden läpi ja pusketaan eteenpäin. Lavalla lopulta nähdään se omistautuminen ja miten kukin on onnistunut dieetissään. Fakta on, että vain voittajat muistetaan.

KH7A6279

Positiivisuus

Itselläni on myös ollut eräänlainen positiivinen asenne läpi elämän, joka ehkä on omalta osaltaan vaikuttanut moneen asiaan. Harrastuksen kannaltakin uskoisin, että positiivinen asenne on tuonut vain hyvää.

En ole koskaan oikein osannut olla kauheen vakava. Mulla on aina ollut tietynlainen pilke silmäkulmassa, jopa treeneissä. Elämä ei ole niin vakavaa ja osaan tarvittaessa ottaa rennostikin. Ehkä siinä on omalta osaltaan yksi tekijä, ettei sitä ole liian ehdoton ja samalla aja itseään umpikujaan?

Salilla taas pelleilemässä ja alle on jäänyt 135kg painava Kari ”The Hitman”, joka yrittää epätoivoisesti treenata takareisiään.

hams

Minä Ja Ovaskaisen Mikko ottamassa rennosti 2015 SM-kisoissa backstagella.

11219225_10153657833868826_2113267476971583755_n

”The Hitman” ja minä ottamassa meillä rennosti.

IMG_0475

Sain toivotun lahjan, Tigerin riisinkeittimen.

tiger

IFBB Pro William Bonac ja minä Kultsan backstagella 2015 keväällä, jossa tehtiin yhdessä guest posing -keikka.

willaimand me

Myyrin Kuntokeskus ja pahat taas mielessä…

muikea

Marko Savolainen Mikan Sohvalla syväluotaavassa haastattelussa.

mikan sohva kuva2

Lempipuuhassa eli sushilla

sushi2

Madeiralla keväällä 2015

P4100392

Toinen pahe punaviinin lisäksi on sikarit.

IMG_7088

Siedätyshoitoa korkeanpaikankammolle

10454484_10153205562893826_5456671373746033412_n

Ja tällaistakin…

IMG_6916

Solar Filmsin juhlissa ja Sami Hedbergin kainalossa.

hedbergja mina

Mayor’s Gymillä rullailemassa

68911_10204627313257203_8832360513177334418_n

Kommentit (18)

Ladataan kommentteja...
Kommentteja ei voitu ladata. Yritä myöhemmin uudelleen.
{{ comment.author }} #{{ comment.id }} Vastaa

Vastaa

Kaikki kommentit tarkistetaan manuaalisesti ennen julkaisua.
Emme julkaise sähköpostiosoitettasi ulkopuolisille.
Avatar noudetaan sähköpostin perusteella Gravatar-palvelusta.

Luethan täältä kuinka käsittelemme henkilötietojasi.