This is Mika

16.12.2019 18:29 4min luku 0

Kädet kasvuun - Nyyssis neuvoo!

Moi!

Isot, lihaksikkaat ja paksut olkavarret herättävät aina huomiota. Ne ovat ikään kuin symbolit voimalle ja atleettisuudelle. Luonnollisesti pyöreät olkapäät, korvista lähtevät epäkkäät, paksu selkä ja pullottava rintakehä kertovat yhtä lailla, että tällaisten omaava ihminen tekee muutakin, kuin röhnöttää kotisohvalla. Kukapa kuntosalilla ahkerasti treenaava ei haluaisi itselleen voimakkaan näköistä ja lihaksikasta kroppaa? Jokainen meistä haluaa, että ulkoinen olemuksemme heijastaa omaa tekemistä.

***

***

Lihaksikkaat kädet ovat kuitenkin se selkein ihmetyksen aihe, joka kertoo jopa asiasta vihkiytymättömmillekin, että niiden eteen ollaan selkeästi tehty jotain. Ennen vanhaan varmasti näki enemmän lihaksikkaita käsiä kuin nykyään, sillä ihmisillä oli fyysiset työt ilman koneellista apua. Jos hevonen  kuoli auraa vetäessään keskelle peltoa, nappasi talonpoika auran peräänsä ja loput pellot kynnettiin ilman hevosta.

Nykyisin ei fyysisiä töitä ole samalla tavalla ja koneet hoitaa monilta osin rankimman osuuden fyysisistä hommista. Toki on siis raksahommia ja muuta logistiikkaduunia nykyäänkin, joissa ihan käsin joudutaan kantamaan tavaraa ja tällainen on yhä suurissa määrin fyysistä hommaa. Fyysisten töiden määrä vaan ei ole enää ihan samaa luokkaa kuin vaikkapa 40-50 -luvuilla.

Toisin sanoen, nykyihmiset eivät saa vastaavalla tavalla hyötyliikuntaa ja rasitusta, joka sitten myös näkyykin yleisesti lihavuutena ja huonokuntoisuutena. Tämän vuoksi atleettinen olemus on jokseenkin poikkeuksellinen näky katukuvassa ja se kyllä noteerataan. Ja kädet vielä useimmiten, kun nuo heiluvat mötikät hihojen alta osuu ensimmäisenä ihmisten näkökenttään.

Miten sitten saadaan  nuo kädet kasvamaan?

Harhaluuloa käsistä

Olen usein keskustellut aiheesta, ettei olkavarret ole pelkästään hauista. Käden paksuus on paljolti kiinni rakenteesta ja lihaksien muodosta, mutta muutama olennainen fakta on, että jos halutaan olkavarsista isot ja näyttävät, pitää panostaa hauiksien lisäksi myös ojentajiin!

Kaksipäinen olkalihas eli hauis on olkavarresta vain noin 1/3 osaa ja ojentajat kattavat kolmella lihaksella 2/3 osaa.

On siis olennaista, että hauiksien lisäksi tulisi treeneissä keskittyä vahvasti myös ojentajiin. Pyöreät ja pullottavat ojentajat luo massiivista lookkia käsiin. Ja täytyy sanoa oma mielipide tässä kohtaa, että jos hauikset ovat todella isot ja pyöreät, mutta ojentajat kulkee takana luuta pitkin, on moinen lookki vähän hassun näköinen.

Treenivinkkejä käsille!

Käsiä pystyy treenaamaan suhteellisen tiheästi. Olkavarren lihakset eivät vaadi niin paljon palautuakseen, kuin esim reisilihakset. Pienempiä lihasryhmiä voi siis treenata usein ja loppujen lopuksi melko vähäisellä vaivalla voidaan aiheuttaa hypertrofiaa.

Voit isojen lihasryhmien ohessa treenata helposti extrahauikset tai -ojentajat ilman, että treenisi venyisi suhteettoman pitkiksi ja väsyttäisit itseäsi liikaa. Esimerkiksi jos jaat etu- ja takareidet omiin päiviin, voit hyvin tehdä hauikset ja ojentajat näiden lihasryhmien ohessa, vaikka ennen jalkatreenejä.  Liikkeitä extratreeneissä ei tarvitse olla kuin yksi, kunhan vain teet riittävän runsaan määrän sarjoja ja toistoja. Jo 15 minuutin pyramidisarjassa syntyy niin hauiksille kuin ojentajille hypertrofiaa.

Käytä käsille niin isoja painoja, lyhyitä sarjoja ja perusliikkeitä kuin kevyempiä painoja, paljon toistoja ja erikoistekniikoita. Molempia elementtejä tarvitaan. Voit treenata kattavamman käsitreenin niin, että teet esim rintatreenin yhteydessä hauikset ja selkätreenin yhteydessä ojentajat. Voit näiden lisäksi ottaa ihan oman treenipäivän käsille, jolloin teet siis niin hauikset kuin ojentajat saman treenin aikana.

Kun teet käsille omaa treenipäivää voit sekoitella vaikka vuoroviikoin treenejä niin, että toisella viikolla teet kädet ns. supersetteinä. Tämä siis tarkoittaa, että teet ensin vaikka ojentajat ja siihen heti perään hauikset, supersettinä. Moinen on todella tehokasta. Voit myös tehdä ensin toisen lihaksen kokonaan ja sen jälkeen siirtyä toiseen. Olen tässä tapauksessa huomannut, että silloin kannattaa tehdä ojentajat ensin, eli treenata ojentajat ihan totaaliseen loppuun, jonka jälkeen siirrytään tekemään hauikset. Hauikset menevät todella helposti pumppiin, kun ojentajat ovat jo valmiiksi pumpissa. Et siis joudu vääntämään hauiksille niin raskasta treeniä, sillä habat ottavat vastaan pumppia ja rasitusta todella hyvin ojentajien jälkeen. Eron huomaa todella nopeasti.

Kädet herättää huomiota katukuvassa ja ulkomailla varsinkin saattaa ihmiset jopa tulla puristelemaan isoja hanskoja, jos sinulla sattuu sellaiset olemaan!

Jos kiinnostaa pistää extrapriorisointia omiin käsiin, suosittelen lämpimästi tätä suunnittelemaani käsiä priorisoivaa ”high intensity” 5-jakoista ohjelmaa!! Klikkaa kuvaa ja lue lisää. Voit tilata ohjelman laittamalla minulle suoraan sähköpostia: nyyssola.m@gmail.com

Kommentit (0)

Ladataan kommentteja...
Kommentteja ei voitu ladata. Yritä myöhemmin uudelleen.
{{ comment.author }} #{{ comment.id }} Vastaa

Vastaa

Kaikki kommentit tarkistetaan manuaalisesti ennen julkaisua.
Emme julkaise sähköpostiosoitettasi ulkopuolisille.
Avatar noudetaan sähköpostin perusteella Gravatar-palvelusta.

Luethan täältä kuinka käsittelemme henkilötietojasi.