This is Mika

28.10.2015 22:47 4min luku 6

Historian kirjoihin ja lyhyen listan jatkoksi - Mika Nyyssölä

Moi!

Tiesitkö muuten, että ennen minun ACE:n voittoa on kulunut lähes 30 vuotta, kun viimeksi kansainvälisistä kisoista, IFBB -liiton yleisessä sarjassa ollaan tuotu Suomeen kultaa? Et tiennyt? En muuten tiennyt minäkään. 🙂

SM -kisoissa, kun minua julkisesti onniteltiin Arnoldin voitosta kesken kisojen, mainittiin, että pitkästä aikaa tuli kansainvälisessä kisassa kultaa. Hmmm, pitkästä aikaa? Tuossa aloin yksi päivä miettimään, että mites tuon asian laita sitten oikeasti olikaan? Kuinka kauan on pitkästä aikaa? Ketkä sitä on voittanut KV-kisoissa IFBB-liitossa ja yleisellä tasolla kultaa?

Sen verran jäi asia vaivaamaan, että otin yhteyttä yhteen luotettavaan tietolähteeseen, eli Koitilan Manoon, joka toimii JK Kuntofitness -sivuston ylläpitäjänä. Sivusto on vuosikausia kirjannut ylös SM-kisoja ja voittajia sekä tehnyt reportaaseja eri kisoista. (ps. ensi viikolla kuuleman mukaan päivittyy SM-voittajalistat sivustolla)

Manoltahan tuli pienen tutkinnan jälkeen lista voittajista ja toden totta, lista on vaatimattoman lyhyt ja lähes 30 vuotta on edellisestä voitosta aikaa.

Nykyisin amatööritasolla on enemmän KV-tason kisoja kuin ennen vanhaan. EM- ja MM-kisojen lisäksi on mukaan tullut Arnold Amateur Europe, Arnold Amateur USA sekä Amateur Olympia.

Sain Manolta seuraavanlaisen viestin:

IFBB-liiton kansainvälisissä EM- ja MM-kilpailuissa sekä Arnold Amateur kilpailuissa, voittoon asti yltäneet suomalaiset kilpailijat yleisissä miesten sarjoissa ovat:

  • 1968: Eino Akkila, Mr Europe – IFBB, Winner ( Short ).
  • 1980: Jorma Räty, World Amateur Championships – IFBB, Winner ( -80kg. ).
  • 1986: Olev Annus, European Amateur Championships – IFBB, Winner ( HeavyWeight ).
  • 2015: Mika Nyyssölä, Arnold Amateur Europe – IFBB, Winner ( -80kg ).

😀 Nyt täytyy siis huomauttaa, että listassa ei ole Junior- eikä Masters -sarjojen voittajia, eikä tietenkään muiden laijliittojen alla kilpailleita kultamitalisteja. Ja nyt siis listattavana ovat mieskilpailijat, eivät naiskisaajat. Naisvoittajiahan löytyy kyllä ja kaikki kunnia heille. Tehdään näistä meidän naismenestyjistä joskus ihan oma juttu!! 🙂 <3

Lainataan muutama kirjoitus JK Kuntofitneksen FB -sivuilta noista listan mestareista, joita ei varmaankaan moni nuori lajin pariin juuri tullut tiedä!

Eino Akkila

Suomen kehonrakennus Legenda Eino Akkilan kilpailu-ura kesti reilu 30-vuotta. Eino Akkila on yksi pohjoismaiden tunnetuimmista kehonrakentajista. Karjalassa syntynyt Eino on asunut Ruotsissa koko kehonrakennusuran ajan. Eino on kilpaillut 149 kertaa kehonrakennuksessa, vaikka aloitti kehonrakennuksen myöhemmällä iällä kilpailtuaan useassa muussa lajissa ennen sitä. Vuosien varrella on näin kertynyt jokunen palkintokin:)

Vuonna 1960 Eino voitti Ruotsin mestaruuden ( Mr. Sweden). Vuonna 1968 Eino voitti IFBB-liiton Euroopanmestaruuden ( Mr. Europe) . Vuonna 1973 Eino voitti Suomenmestaruuden 42-vuotiaana (Mr. Finland). Virallinen kehonrakennusliitto oltiin Suomessa perustettu vuonna 1971. Einolla on myös lukuisia Masters sarjan Suomen ja Ruotsin mestaruuksia. Eino kilpaili uransa aikana paljon myös ulkomailla mm. Puolassa ja entisessä Tshekkoslovakiassa. Eino on opastanut useita kilpailijoita uransa alussa niin omilla saleillaan kuin seminaareissa. Eino on tunnettu terveistä elämäntavoista ja siitä että on aina ikäisekseen todella kovassa kunnossa.

272101_185804121473096_619002_o

Jorma Räty

Manila 30.11.1980 Jorma Räty voittaa IFBB liiton kehonrakennus Maailmanmestaruuden sarjassa alle 80kg. Yleisöä katsomossa noin 3500-4000. CBS TV-yhtiö kameroineen paikalla lähettäen kilpailut 97 maahan noin 800 miljoonalle ihmiselle.
Tästä hienosta urheilutapahtumasta Suomen kehonrakennushistoriassa on aikaa 35 vuotta. Jorma on edelleen ainoa mieskilpailija Suomessa, joka on voittanut IFBB liiton kehonrakennus maailmanmestaruuden yleisessä sarjassa (amatööri).

155045_135755379811304_3700313_n

Olev Annus

Olev Annus voitti Kehonrakennuksen IFBB:n raskaansarjan Euroopan mestaruuden 27.04 1986 Puolan Varsovassa. Toiseksi kilpailussa tuli Saksan ”jättiläinen” Gunter Guhni ja kolmanneksi Belgian Thierry Gunst.

522012_345515112168662_966144949_n

Lista voittajista ei ole häävi, kuten jo tuli mainittua, mutta on kieltämättä aika kiva fiilis päästä tuon lyhykäisen listan jatkeeksi. Itse toivon, että listaan tulisi jatkoa joko ammattilais- tai amatööritasolla tulevaisuudessakin. Meillä Suomessa on monta todella potentiaalista kilpailijaa, jotka voisivat omasta mielestäni hyvinkin menestyä KV-tasolla. Markus Heinänen, Peter Wilenius, Mikko Ovaskainen, Kille Kujala ja Artturi Kallio näin pikaisesti mainittuna. Varmasti on muitakin, mutta nämä nyt ensimmäisinä tuli mieleen.

Itselläni on nyt alkanut mainiosti massakausi ja sapuskaa työnnetään ääntä kohti, lisätään tehoja treeneihin progressiivisesti, haetaan massaa, kehitetään lihasta ja suunnataan katseet jälleen tulevaisuuteen. Rimaa vain korkeammalle ja nokka kohti uusia tavoitteita ja haasteita!

KH7A5448

Kommentit (6)

Ladataan kommentteja...
Kommentteja ei voitu ladata. Yritä myöhemmin uudelleen.
{{ comment.author }} #{{ comment.id }} Vastaa

Vastaa

Kaikki kommentit tarkistetaan manuaalisesti ennen julkaisua.
Emme julkaise sähköpostiosoitettasi ulkopuolisille.
Avatar noudetaan sähköpostin perusteella Gravatar-palvelusta.

Luethan täältä kuinka käsittelemme henkilötietojasi.