This is Mika

04.03.2020 18:45 2min luku 6

Facebook-tilini hakkeroitiin ja suljettiin!

Heippa!

Nyt kävi itselleni se mitä ei uskoisi koskaan oikeasti kenellekään käyvän. Nimittäin aamulla kasin pintaan veljeni huomasi profiilikuvani vaihtuneen johonkin ilmeisesti terroristijärjestön mustavalkoiseen lippuun. Hän soitti minulle ja arvasi jo etukäteen, että profiiliini oltiin hakkeroitu. Meni muutama sekunti ja tili suljettiin Facebookin automaattijärjestelmän reagoidessa kyseiseen kuvaan.

***

***

Yritin kirjautua sisään ja siinä kohtaa FB pyysi minua uusia salasanat välittömästi. Tein sen ja tämän jälkeen järjestelmä kysyi, olenko ottanut kaveriksi viimeaikoina alla olevia henkilöitä? Listassa oli yksi henkilö, joka oli otettu aamulla kaveriksi, vaikken tätä ollut todellisuudessa tehnyt. Nimi viittasi lähi-itään ja sain mahdollisuuden poistaa kaikki tuntemattomat henkilöt listalta. Poistin tämän oudon tyypin.

Seuraavaksi FB antoi listan viimeaikaisesta päivityksistä. Listassa oli vain omia päivityksiä. Tuon jälkeen Facebook simppelisti vain sulki tilini. Yritin kirjautua uudestaan sisään uusilla salasanoilla, mutta FB herjasi, että tili on suljettu ja kehoitti ottamaan yhteyttä ohje- ja tukikeskukseen.

Ohje- ja tukikeskuksessa on lista yhteisösäännöistä, joita rikkomalla tili suljetaan. Klikkasin linkkiä, jolla sai pyytää selvitystä, miksi tilini suljettiin. Mitään mahdollisuutta saatetekstille ei ollut, joten en voinut tehdä muuta kuin laittaa kirjautumissähköpostiosoiteen ja liittää mukaan kuvan henkilötodistuksesta.

Miten tilille päästiin?

Tämän jälkeen aloin ihmetellä, että miten tililleni oikeastaan päästiin? Kirjautumissähköpostini on vanha luukku.comin osoite. Jostain idioottimaisesta syystä en ole sitä mennyt vaihtamaan aktiivisessa käytössä olevaan osoitteeseen. Luukun osoitteet vanhenee jo neljässä kuukaudessa ja ne suljetaan. Se mitä sitten en tiennyt, että luukku käsittämättömästi on antanut vanhan mailini takaisin vapaaseen käyttöön ja sillä on onnistuttu uusimaan salasanat?!

Soitin luukun asiakaspalveluun, jossa kaveri kertoi, että osoite on otettu tänä vuonna uudelleen käyttöön jonkun toisen toimesta. Siinä vaiheessa arvasin, että tuo salasanan uusiminen on täytynyt onnistua tätä kautta. En olisi kyllä uskonut, että käytöstä suljettuja osoitteita annetaan takaisin vapaaseen jakoon. Monilla meistä on useita maileja ja toiset niistä on aktiivisessa käytössä, kun taas toisia käytetään harvakseltaan. Näin esim tällaiset sisäänkirjautumismailit unohtuvat, sulkeutuvat ja ilmeisesti pääsevät takaisin muiden käyttöön. Hyvin vaarallista tällainen käytäntö ja mahdollistaa väärinkäytön.

Mitä nyt tapahtuu?

Nyt täytyy vain toivoa, että Facebook reagoisi minun yhteydenottoihin ja ymmärtäisi, että tili ollaan nimenomaan hakkeroitu ja sinne ollaan postattu käyttöehtoja rikkova kuva hakkerin toimesta, ei minun. Facebook on vaan valitettavan kasvoton yhtiö, johon on hyvin vaikeaa saada kontaktia saati, että pääsisi kertomaan, mitä on tapahtunut.

Jos nyt kuitenkin käy se pahin skenario ja jostain syystä FB ei reagoi eikä palauta tiliäni, ei minulla ole muuta vaihtoehtoa, kuin tehdä uudet faceprofiilit niin henkilökohtainen kuin urheilijaprofiili. Myös Instagram-tilini suljettiin, sillä se on yhdistetty urheilijaprofiiliini ja näin ollen on kytköksissä omaan henkilökohtaiseen profiiliin.

Luonnollisesti ilmoittelen tästä heti, jos joudun uudet tilit luomaan ja koitan saada tiedon kaikille teille, jotka seuraatte minua facessa ja instassa. Olkaa siis sen verran aktiivisia ja tulkaa tsekkailemaan blogia aina silloin tällöin, sillä nythän en pääse postaamaan blogilinkkejä Faceprofiileihin ja ilmoittaa uusista päivityksistä täällä.

Muhun saa yhteyden ihan normaalisti sähköpostilla (nyyssola.m@gmail.com) sekä vaikka tekstarilla tai Whatsapilla, jos on valmennusasiaa tai haluat tilata multa noita huippuhyviä treeniohjelmia ja ravinto-ohjelmapaketteja!

Seurataan siis tilannetta!

Kommentit (6)

Ladataan kommentteja...
Kommentteja ei voitu ladata. Yritä myöhemmin uudelleen.
{{ comment.author }} #{{ comment.id }} Vastaa

Vastaa

Kaikki kommentit tarkistetaan manuaalisesti ennen julkaisua.
Emme julkaise sähköpostiosoitettasi ulkopuolisille.
Avatar noudetaan sähköpostin perusteella Gravatar-palvelusta.

Luethan täältä kuinka käsittelemme henkilötietojasi.