This is Mika

19.12.2008 23:46 3min luku 0

Rautakirja OY ja sairausloman omituiset säännöt. Seuraus: palkanmenetys!!

Muistatte varmaan, kun olin viime kuussa sairaana flunssan takia? Menin siis tiistaina 25.11 terveyskeskukseen terveydenhoitajalle ja sain sairauslomaa kolme päivää. Rautakirjalla on ollut jo muutaman vuoden käytäntö, että terveydenhoitajan todistus riittää, jotta sairausloman ajalta saa palkkaa. Terveydenhoitaja ei kuitenkaan saa antaa kolmea päivää pidempää sairauslomaa yhtäjaksoisesti. Tämän tiesin. Sitä taas en tiennyt, että kun sairausloma loppuu sen kolmen päivän jälkeen ja käyt yhä hakemassa uutta sairauslomaa ollessasi yhä kipeänä, ei terveydenhoitajan todistus enää kelpaakaan?!

Näinhän minulle kävi ja palkastani pidätettiin 152 euroa. Oikeutetusti?

Kerronpa nyt miten homma eteni. Tuli perjantai aamu ja totesin yhä olevani kipeä kolmen päivän sairausloman jälkeen. Soitin terveyskeskukseen, jossa tentattiin oloani yms. tuntojani. Sanoin tarvitsevani todistuksen työnantajalleni johtuvastani työkyvyttömyydestä. Puhelimessa oleva nainen sanoi, ettei flunssa vaadi lääkärin toteamista ja terveydenhoitajan todistushan riittää työnantajalle. Nainen passitti minut siis jonottamaan terveydenhoitajan vastaanotolle.

Pika pikaa painelin paikan päälle ja odotushuoneessa soitin henkilöstöpalveluihin, koska tämä on käytäntö firmassamme. Sama henkilö vastasi, kuten edellisen kerran (tiistaina 25.11)  ja totesin sairauteni yhä jatkuvan. Sanoin olevani jo terveyskeskuksessa ja että odottelin pääsyä terveydenhoitajalle. Tässä vaiheessahan olin jo tekemässä tietämättäni väärin, mutta sanoiko henkilöstöassistentti minulle mitään? Varoittiko hän minua, etten menisi terveydenhoitajalle, sillä Rautakirja OY:ssä sairausloman jatkuminen vaatii lääkärin vastaanottoa, jotta palkan saisi sairausloman ajalta? Ei!

Henkilöstöassistentti jutusteli mukavia ja toivoi, etten kipenä joutuisi kovin kauan odottamaan terveydenhoitajalle pääsyä. Lupasin soittaa, kun tietäisin kauanko sairausloma jatkuu.

Sain kaksi päivää lisää ja terveydenhoitaja tutki tarkkaan mahdolliset korvatulehdukset sekä keuhkot ettei rahinoita kuuluisi. Aivan saman olisi siis lääkärikin tehnyt. Todettiin vielä, että kotiin lepäämään ja annettiin kuoraan todistus työnantajalle.

Soitin henkilöstöpalveluihin kotimatkalla uudestaan ja kerroin diagnoosin ja kehuin vielä kuinka nopeaa tämä nykyään on, kun ei tarvitse lääkärin vastaanotolle jonottaa. Tässäkään vaiheessa henkilöstöassistentti ei maininnut, että poika teitpä sinä väärin, palkkaa ei sitten tipu. Sitä ollaan muuten palkattomalla lomalla siitä hetkestä lähtien, kun astuit terkkarin ovesta ulos.

Menin kotiin ja parantelin onnellisena itseäni sen pari päivää ja sunnuntaina jo hyökkäsin työpaikalle.

Eilen sitten tuli palkkakuitti joka oudosti oli entistäkin laihempi. Katselin kummastuneena -152 euroa, joka möllötti ilkeänä kuitissa. Soitin palkanlaskijalle, joka totesi, että minulla oli viime kuussa kaksi palkatonta vapaapäivää. Ehei, eihän minulla mitään sellaista ollut. Olin kyllä kipeänä, mutta että vapaapäiviä ja palkattomiakin vielä? Palkanlaskija kehoitti soittamaan henkilöstöpalveluihin.

Soitin henkilöstöpalveluihin ja taas kerran sama assistentti vastasi. Kysyin, että onko sairauslomatodistukseni kenties hukkunut jonnekin, sillä palkkaa ei ole näyttänyt tulleen kahdelta sairauslomapäivältä? Olin kyllä lähettänyt molemmat todistukset, ensimmäiset kolme päivää ja jälkimmäiset kaksi päivää, samassa kuoressa.

Hetken yhdessä ihmeteltyämme assistentti kysyi oliko molemmat todistukset terveydenhoitajan todistuksia? Vastasin myöntävästi, johon hän totesi: ”juu, no sittenhän asia on selvä. Sairausloman jatkuessa terveydenhoitajan todistus ei kelpaa Rautakirjalle!”

Tyrmistyin täysin. En oikeastaan osannut sanoa mitään. Mielessäni kävi miljoona ajatusta ja päälimmäisenä oli kysymys miksi en tiennyt tästä? En ollut koskaan kuullutkaan kyseisestä lisäyksestä. Assistentti sanoi kyseisen tiedon kyllä löytyvän kassapäätteemme infon sivuilta ja lisäsi vielä, että nämä asiat tulevat yleensä vasta tässä vaiheessa esille.

Nyt haluaisin pienenä huomiona lisätä, että tuon asian olisi siis voinut kertoa minulle ainakin kahdessa eri tilanteessa soittaessani terveysasemalta, jolloin tämä palkan pidätys oltaisiin voitu välttää.

Lopetin puhelun pikaisesti ja soitin aluemyyntipäällikölle ja kerroin mitä oli tapahtunut. Hän lupasi selvittää tilanteen ja palata asiaan seuraavana päivänä. Tänään sain tekstiviestin aluemyyntipäälliköltäni, joka pahoitteli asiaa ja sanoi, että tasapuolisuuden nimissä asialle ei voida tehdä mitään. Kun terveydenhoitajan todistus alkoi pari vuotta sitten olla hyväksyttävä, oltiin siitä tiedotettu näkyvästi. Syy oli siis minun ja sanktio oli palkan menetys.

Olen ollut asiasta yhteydessä varaluottamusmieheen, joka on keskustellut firmamme luottamusmiehen kanssa. Palvelualojen ammattiliitto näyttää olevan käsistään sidottu. Tämän kaltaisia tapauksia on tullut viime aikoina kuulemma jo viisi muutakin. Asia tullaan ottamaan esille työehtoneuvotteluissa, jotka ovat parin vuoden kuluttua. Kiva.

Kysynkin kuka periaatteessa on vastuussa? Onko se terveydenhuolto, joka ei näemmä tiedä firmojen omista säännöistä, sillä he haluavat meidän käyttävän terveydenhoitajaa kevyemmissä sairaustapauksissa, kuten flunssat yms. Onko se henkilöstöpalvelu, joka ei edes käsillä olevan tilanteen aikana informoi työntekijää?

Summa summarum, minä olin kuitenkin se, joka sai maksaa tietämättömyydestä kovan hinnan ja vielä joulun alla. Armoa ei anneta Rautakirjalla eikä näitä erehdyksiä katsota yksilökohtaisesti. Oli kyseessä sitten ensimmäistä vuottaan työtä tekevä henkilö tai minun tapauksessa 10 vuotta tunnollisesti työssä käyvä ja hyvin harvoin sairaana oleva työntekijä.

Olisi hienoa, että myös terveydenhuollon saralla tiedotettaisiin selkeämmin näistä tapauksista ja säännöistä eikä tuputettaisi terveydenhoitajaa lääkärin sijaan, sillä nähtävästi se ei kelpaakaan työnantajalle.

Kiitos joululahjasta Rautakirja OY!

neuvostoliitto.jpg

(Tämä kuva sekä kuvan symboliikka eivät mitenkään liity tapaukseen)

Kommentit (0)

Ladataan kommentteja...
Kommentteja ei voitu ladata. Yritä myöhemmin uudelleen.
{{ comment.author }} #{{ comment.id }} Vastaa

Vastaa

Kaikki kommentit tarkistetaan manuaalisesti ennen julkaisua.
Emme julkaise sähköpostiosoitettasi ulkopuolisille.
Avatar noudetaan sähköpostin perusteella Gravatar-palvelusta.

Luethan täältä kuinka käsittelemme henkilötietojasi.