This is Mika

30.10.2014 10:42 4min luku 63

Niin makaa kuin petaa

Moi
Nyt vasta käväisin lukemassa tuon Ulla-Riitta Koskisen ”kohua” herättääneen blogipäivityksen. Ulla-Riitta on omaan blogiinsa kirjoitellut, että miksi niin monella on vääristynyt ihanne, kun ihaillaan fitnesspimuja lavalla. Umppu kirjoittaa melkoisen provosoivasti kuinka kisaajat ovat kuin ilmettyjä anorektikkoja parin kilon lihasmassan erolla. Kuvia alastomista anorektikoista hän oli myös lisännyt blogiinsa ja kommentoi myös esim anorektikkojen rintoja, jotka ”moni kilpailija varmasti tunnistaa omikseen”.
Ulla-Riitta on itse tämän näköinen
ula-riitta
Tästä kirjoituksesta sitten moni pahoitti mielensä jonka seurauksena Ulla-Riitta heitti bensaa liekkeihin. Seuraavaksi tuli lisää tilitystä miten rankkaa se dieetti on, miten kisa-aamuna on tyhjä olo ja kuinka raskas taival koko lavalle vievä tie on taivaltaa. Ulla-Riitta oli vielä lisännyt oman aamukuvan kisapäivältä, kun oli todennäköisesti tyhjennellyt kroppaansa koko viikon nesteistä ja todellakin hän näytti paineettomalta ja tyhjältä.
(Ulla-Riitta pyysi poistamaan omat kuvansa blogistani, joten:)
Tässä linkki kuvaan
Ulla-Riitan mielestä on tavallaan väärin ihailla jotain mitä ei voi arkielämässä saavuttaa. Hän kritisoi sitä tapaa miten kisaaja joutuu riuduttamaan itseään, jos dieetti ei mene eteenpäin (tarkoittanee siis ettei korkeammilla kaloreilla ja vähemmällä aerobisella rasva pala).
Ulla-Riitta on 30 vuotias ja on synnyttänyt, mikä hänen mukaansa on jättänyt jälkensä. (en tiedä mitä hän sillä tarkoittaa? Ehkä sitä ettei sen vuoksi dieetit ole sen ensimmäisen jälkeen kulkeneet halutulla tavalla?)
Ulla-Riitta kirjottaa tuosta kisa-aamun kuvasta näin:

Kuva on kisa-aamuna vuosi takaperin. Vaikka kilpailuissa olin ”elämäni”kunnossa niin voin ainakin itse sanoa, että näytän ihan oikeesti ihan sairalta, vaikka sairaalla tavalla olin todella tyytyväinen kuntooni. Syitä siihen on monia. Mulla ei ole paljon lihasmassaa ja kun kehosta poltetaan rasvat minimiin niin tulos on todellakin tuo ylläoleva. Mietin todella miten joku voi ihailla tuota olemusta (en tarkoita että joku juurikin fanittaisi mua vaan yleisesti). Näytän nälkiintyneeltä, väsyneeltä ja aivan täysin muodottomalta. Sitten päästään siihen illusioon. Nykästään meikit nassuun ja vedetään se ”päivä prinsessana” asu päälle….. jännitetään pakara ja avot.

Ja tuon tekstin perään hän oli laittanut tämän kuvan:
LINKKI
Ulla-Riitta kirjoittaa kuvan alle näin:

Ei näytettäkkään enään yhtään niin pahalta. Kuvien oton välillä on ehkä tunti. Sitten jos verrataan näitä niihin lavakuviin niin illusio vaan kasvaa.

Tästä kaikesta on nyt kasvanut ihan valtava haloo ja ihmisten mielipiteet ovat jakautuneet puolesta ja vastaan. Ulla-Riitta on näiden postauksien jälkeen pitkälti kirjoitellut vielä aiheesta ja ihmetellyt miten tästä näin iso haloo syntyi. No voin sanoa, että juuri siksi kun kirjoitukset olivat jokseenkin provosoivia. Kuvat anorektikoista ja siitä, kuinka kisaaminen on epäterveellistä varmasti herätti tunteita.
Nyt kun saatiin tämä pitkä alustus alta pois niin päästään minun ajatuksiini koko keissistä.
Mä olen kyllä vähän ymmälläni.
Ulla-Riitta toivoo, että häntä eikä muita kisaajia fitnesslavoilla ihailtaisi, kun se laji on niin rankkaa ja terveydelle vaarallista? No jos ihailijoita ei olisi eikä kukaan lajia seuraisi niin eipä siellä kukaan kisaisikaan tyhjälle areenalle. Jos ollaan esillä ja kirjoitetaan blogia faneille ja vielä kisaillaan niin tuntuu jotenkin nurinkuriselta, että samanaikaisesti toivotaan, että älkää nyt mua ihailko? Tai älkää ihailko tätä lajia jossa kisaan ja oon ollut dieetillä jo 4 kertaa. Älkää ottako musta mallia? No tottakai fanit ottavat susta mallia ja ihailevat.
On hyvä että Ulla-Riitta kertoo omista tuntemuksistaan ja näistä ”vaietuista” asioista (ei muuten ole vaiettuja ainakaan mun blogissa, koska jo vuosia sitten esim kirjoitin ProBody-lehteen fintessurheilun lieveilmiöistä ja syömishäiriöistä), mutta eikö se ole vähän hassua, että kritisoi lajia ja metodeja, kun samanaikaisesti on kisannut useita kertoja siinä ja vetänyt 4 kisadieettiä siinä uransa aikana?
Mä kerron nyt omia kokemuksia. Kyllä, dieetti on yhtä helvettiä, se on monin kerroin rankempaa, kuin fitnesspuolella, sillä bodauksessa viedään se kunto äärimmäisyyksiin. Mä olen itkenyt suihkussa ja valittanut suoraan sanottuna fyysistä kipua mitä olen kehossani tuntenut. Mä olen mennyt 1200 kilokalorilla per päivä ja vetänyt 3 tunnin aerobisia samaan aikaan. On ollut itsetuhoisia ajatuksia, olen syönyt ohi ruokavalion ja oksentanut sen jälkeen kaikki ulos vessanpönttöön. Sitä ollaan dieetillä kovilla ja elimistö sekä psyyke ajetaan äärimmilleen.
Mutta miksi mä siltikin kisaan vielä? Täytyyhän siinä olla jotain maagista ja hienoa, että sinäkin Ulla-Riitta olet kisannut ja vetänyt 4 dieettiä läpi? Mulla on 7 kisadieettiä takana ja jälleen ensi vuonna kisataan uudestaan. Onhan se dieetti ihan perseestä mutta niin sen pitääkin olla. Ja joo, kyllä sitä näyttää ihan aneemiselta aamulla tyhjänä, mutta heti ekan aterian jälkeen kropassa on jo painetta ja elimistö toimii paremmin.
Kilpaurheilu on rankkaa ja vielä rankempaa se on tytöille, koska elimistö ei toimi samalla tavalla hormonaalisesti kuin miehillä. Nää on kuitenkin ”ammatin”valintakysymyksiä ja jos se tuntuu siltä, että se on epäterveellistä eikä siitä tykkää niin ei kannata hommaa enää tehdä enempää.
On hyvä kertoa mikä ero on kilpaurheilulla ja harrastamisella, mutta mä ainakin uskon, että moni sen jo varmasti tietää. Jos joku haluaa lähteä kokeilemaan siipiään fitnessurheilussa niin mun puolesta siitä vaan. Ne jotka sen kestää menestyy ja ne joilla pää ei kestä, niin  ainakin tajuavat lajin vaativuuden.
Otsikko niin makaa kuin petaa tarkoittaa tässä sitä, että jos itse kisaa ja bloggaa ja tuo itseään esille lajissa niin silloin on ymmärrettävä, että siinä kyllä antaa itsestään kuvaa koko ajan faneille ja toimii esikuvana. Jos itse kisaa niin silloin pitää kyllä ymmärtääkin lajin luonne ja mitä se vaatii. Kertoa siitä toki saa miten rankkaa se on mutta pitää myös hyväksyä että samalla jos kilpailee, tuskin kannattaa kritisoida lajin epäterveellisyyttä. Sama asia kuin tupakoitsija toitottaisi kuinka vaarallista röökin vetäminen on mutta samalla vetää askin päivässä itse! 😀

Kommentit (63)

Ladataan kommentteja...
Kommentteja ei voitu ladata. Yritä myöhemmin uudelleen.
{{ comment.author }} #{{ comment.id }} Vastaa

Vastaa

Kaikki kommentit tarkistetaan manuaalisesti ennen julkaisua.
Emme julkaise sähköpostiosoitettasi ulkopuolisille.
Avatar noudetaan sähköpostin perusteella Gravatar-palvelusta.

Luethan täältä kuinka käsittelemme henkilötietojasi.